• 2

Anđelina Džoli sa ožiljcima: U Milanu osvanuo mural podrške ženama u borbi protiv raka dojke

Na jednom od glavnih milanskih trgova osvanuo je mural street-art umetnika Aleksandra Palomba

  • 2
Mural Andđeline Džoli, Milano- Italija, street-art umetnik Aleksandro Palombo Foto: Tamara Kostić

Povodom Meseca borbe protiv raka dojke koji se tokom oktobra obeležava širom seta u cilju buđenja svesti o važnosti preventive, ali i pružanja podrške obolelim ženama, na jednom od glavnih milanskih trgova osvanuo je mural street-art umetnika Aleksandra Palomba.

Pod nazivom „Love yourself“ ovaj mural sa likom glumice Anđeline Džoli golih grudi i sa ožiljcima od mastektomije, prema rečima samog umetnika je vid podrške svim ženama u borbi protiv ove opake bolesti.

Podsećanja radi, ova holivudska zvezda je 2013. otvorenim pismom objavljenim u New York Times-u obelodanila da se podvrgnula radikalnim operacijama odstranjivanja obe dojke kao i jajnika a u cilju prevencije.

- Moja majka je preminula u 56. godini života nakon desetogodišnje borbe sa tumorom dojke. Lekari su procenili da je kod mene verovatnoća obolevanja od tumora dojke 87 odsto, a od tumora jajnika 50 odsto. Kada sam shvatila da je to moja realnost, odlučila sam da budem proaktivna i umanjim rizik što je više moguće - objasnila je tada Anđelina Džoli i učinila da rak dojke i preventivne mere postanu udarna tema.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, rak dojke je vodeća maligna bolest među ženskom populacijom širom sveta i pogađa podjednako razvijene i nerazvijene zemlje.


Poslednji objavljeni podaci govore da je u svetu registrovano više od dva miliona novoobolelih, dok od iste bolesti svake godine umre više od pola miliona žena.

(Ona.rs/Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • vm

    21. oktobar 2022. | 15:45

    Ona nije imala rak dojke, nego je genetsko testiranje pokazalo da ima velike šanse da ga dobije. Pa je ona uradila operaciju preventivno.

    Podelite komentar

  • Srboljub

    21. oktobar 2022. | 13:48

    Njoj je to karma.

    Podelite komentar