• 0

Proglašene pobednice konkursa "Ja sam ODVAŽNA": Sve je u cilju ženinog poslovnog i društvenog položaja

Projekat "Ja sam ODVAŽNA" usmeren je na podršku ekonomskom osnaživanju žena u Srbiji

  • 0
Project Ja sam odvažna Foto: Marko Jovanović

Fondacija Ana i Vlade Divac, zajedno sa kompanijama IKEA Srbija i Mastercard, podržala je sedam preduzetnica kroz projekat za ekonomsko osnaživanje žena "Ja sam ODVAŽNA". 

Ove godine je nagrađeno sedam preduzetnica i na svečajnoj dodeli su im uručena sredstva u ukupno iznosu od više od 3,5 miliona dinara, koja će biti iskorišćena za nabavku opreme za rad, kreiranje novih proizvoda, kao i otvaranje dodatnih radnih mesta za žene.

Projekat "Ja sam ODVAŽNA" usmeren je ka podršci ekonomskom osnaživanju žena u Srbiji.

Cilj programa jeste doprinos poboljšanju položaja žena u radnom i društvenom okruženju kroz davanje grantova i mentorsku podršku za otvaranje novih radnih mesta, povećanje kapaciteta i veština za učešće na tržištu rada i podizanje svesti javnosti o rodnoj ravnopravnosti, održivom razvoju i međusektorskoj saranji.

Svečanoj dodeli prisustvovala je Nj. E. Anika Ben David, ambasadorka Kraljevine Švedske u Srbiji, koja se obratila prisutnima:

- Još uvek se susrećemo sa mnogim poteškoćama kada je u pitanju rodna ravnopravnost. Razlika u platama između muškaraca i žene je globalni problem. Žene generalno manje zarađuju, a istovremeno rade većinu neplaćenih kućnih poslova.

Skorašnje svetske krize su dodatno doprinele ranjivosti svih osetljivih grupa, ali u najvećoj meri žena. Živimo u turbulentnim, teškim i nesigurnim vremenima, koja nas sve dovode u iskušenja. Sada je više nego ikada nephodna hrabrost kako bismo nastavili da gradimo bolji svet za sebe, našu decu i društvo u celosti.

Staša Stojkov Rošić, liderka održivosti u IKEA Srbija, govorila je o značaju rodne ravnopravnosti i naglasila da, kao kompanija vođena vrednostima, osećaju odgovornosti da doprinesu pozitivnim promenama u društvu.

- Rodna ravnopravnost je osnovno ljudsko pravo, za koje se zalažemo, pre svega, unutar naše kuće, našeg radnog okruženja i nudeći jednake plate za iste poslove, jednake mogućnosti za razvoj i napredovanje i bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života. Zadovoljstvo nam je što imamo mogućnost da zajedno sa našim dugogodišnjim partnerima kreiramo bolje prilike za žene i u široj zajednici - rekla je ona.

U okviru projekta "Ja sam ODVAŽNA" podržani su biznisi koje su osnovale i/ili biznisi koje vode žene, kao i pravni subjekti koji zapošljavaju najmanje 50 odsto žena, a koji će kroz ovaj konkurs otvoriti najmanje jedno radno mesto za žene.

Project Ja sam odvažna Foto: Marko Jovanović

Osnovna delatnost podržanih pravnih subjekata je proizvodna delatnost (igračke, tekstilni proizvodi, stari zanati, hrana, pića, sokovi, sirupi, ukrasni predsmeti, proizvodi za decu i slično).

- Cilj programa "Ja sam ODVAŽNA" koji smo sa ponosom podržali po drugi put, jeste osnaživanje žena preduzetnica kroz finansijsku podršku, ali i kroz edukaciju o značaju rodne finansijske inkluzije - rekla je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH.

- Finansijski uključena žena je žena koja pred sobom ima opcije i žena koja se bori za svoju poziciju i prava. Sigurna sam da ste učešćem u ovom programu stekle i priliku da sagledate svoje poslovanje iz nove prespektive i možda dobijete inspiraciju kako da pređete na novi stepen razvoja i verujem da ćete dobijena finansijska sredstva iskoristiti upravo za dostizanje tog cilja. Na kraju, hvala našim partnerim, kompaniji IKEI i Fondaciji Divac, na tome što delimo viziju održivog i inkluzivnog tržišta i što su prepoznali upravo Mestercard tehnologiju kao način da se približimo ostvarenje tog cilja - dodala je ona.

Dobitnice nagrada, koje su svoje proizvode izložile u toku dodele nagrada su:

  • Ženski centar Užice, Užice
  • Korali BC, Nova Pazova
  • Marella Natura, Kragujevac
  • Royal Balm, Vrčin
  • Two N - Kids furniture & decor, Beograd
  • Fitaky, Beograd
  • Umetnička radionica "Marija Handmade" Šabac

- U želji da stvorimo prilike za bolji položaj žena u društvu i njhovu veću ekonomsku nezavisnost, do sada smo podržali 70 preduzetnica i socijalnih preduzeća kroz bespovratna sredstva sa posebnim fokusom na ruralne delove Srbije - rekla je Ana David, direktorka Fonadcije Ana i Vlade Divac u toku svečane dodale.

- Želja nam je da ženama omogućimo da imaju održiv prihod i ostavare svoje preduzetničke potencijale. Upravo je to cilj programa "Ja sam ODVAŽNA" koji sprovodimo već treću godinu za redom - dodala je ona.

Prema rečima preduzetnica, dobijena sredstva će biti od velikog značaja za unapređivanje njihovog daljeg poslovanja. Neke od njih će dobijena sredstva iskoristiti za kupovinu nove opreme, dok će druge sredstva uložiti u razvoj promocije i plasmana na tržište.

Do sada je zaključno sa ovogodišnjim konkursom, u okviru projekta sredstvima za realizaciju nagrađeno 18 incijativa.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona