• 0

Izložba "Ti si ta heroina" slavi i opominje žene: "Imam odgovornost da trajem"

U duhu podizanja svesti o karcinomu dojke imali smo priliku da u Dorćol Platz-u prisustvujemo jedinstvenoj izložbi Martina Stamenkovića, pod nazivom "Ti si ta heroina"

  • 0
Revija Ti si ta heroina Foto: ATA Images

Svakog oktobra verovatno ćete videti obilje informacija o raku dojke. I nikada ih nije dovoljno.

Svest o raku dojke je neverovatno važna, jer rano otkrivanje, često kroz skrining, može uhvatiti bolest u ranom stadijumu, kada je najizlečivija.

U duhu podizanja svesti o karcinomu dojke imali smo priliku da u Dorćol Platz-u prisustvujemo jedinstvenoj izložbi Martina Stamenkovića, pod nazivom "Ti si ta heroina".

Izložba je imala jednu veliku poruku za sve posetioce - borba i prevencija raka dojke je važna!

Ana Dornik, autorka knjige "Ti si ta" takođe je jedna od žena koje su pobedile karcinom dojke. U razgovoru sa nama dodatno je istakla važnost svesti žena o pregledu dojke:

- Veoma je važno ići redovno na preglede. Što pre odeš kod lekara, veće su šanse da se nešto ustanovi u ranoj fazi, a samim tim je lakše i lečiti - kaže Ana.

Svaka žena treba da zna kako njene grudi normalno izgledaju i osećaju, kako bi mogla da prepozna sve promene koje se mogu pojaviti. Samopregledi su veoma važni, ali i redovan pregledkod lekara.

- Otkako sam postala majka, otkako sam dobila dete, imam odgovornost da trajem. Ko zna šta bi od mene bilo; nekako čovek kad je sam ima utisak da je vlasnik svog života; međutim ja otkako imam prvo dete - nisam kompletan vlasnik svog života. Ja nemam prava da se kockam sa sobom - rekla je glumica Srna Lango, koja je i sa umetničke strane veoma pohvalila izložbu. 

Ovaj savet može biti posebno koristan za žene sa određenim faktorima rizika za rak dojke, kao što su jaka porodična istorija ili određene nasledne promene gena.

U VIDEU U NASTRAVKU POGLEDAJTE KAKO JE BILO NA IZLOŽBI TI SI TA HEROINA: 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona