• 0

Uronite u svet specijalnih efekata šminke: Petra Macura čini da filmovi izgledaju što uverljivije

U želji da zavirimo iza filmskih objektiva i saznamo kako se na setovima velikih produkcija prave specijalni efekti u sektoru šminke, imali smo to zadovoljstvo da nam vrata svoje makeup prikolice otvori jedna od najvećih profesionalaca u regionu, ali i šire - Petra Macura

  • 0
Protetička šminka je vrsta SFX (special effect) šminke koja pomaže u stvaranju raznoraznih iluzija na filmskom setu. Bilo da snimate naučnu fantastiku ili je potrebno samo da simulirate ranu ili poderotinu, takvi efekti moraju izgledati realistično.
Šminker za specijalne efekte zadužen je za transformaciju izgleda glumaca kada moraju da izgledaju: mrtvi, kao da nisu sa ove planete, krvavi, pretučeni, stariji i još bezbroj varijanti – doslovno svaka transformacija koja zahteva više od onoga za šta je odgovoran običan šminker.
Za sve "noćne more" koje ste dobili iz filmova o čudovištima i zombijima možete kriviti ove vešte zanatlije. Ako vas zanima kako nastaje čarolija na filmskom setu, nastavite da čitate kako i vi možete da počnete da pravite čudesnu magiju filmske šminke, da preciziramo: specijalne efekte poput profesionalca.
U želji da zavirimo iza filmskih objektiva i saznamo kako se na setovima velikih produkcija prave specijalni efekti u sektoru šminke, imali smo to zadovoljstvo da nam vrata svoje makeup prikolice otvori jedna od najvećih profesionalaca u regionu, ali i šire - Petra Macura.
Došli smo na set "Južnog vetra", gde smo imali priliku da osetimo dinamiku snimanja, kao i organizacije cele filmske ekipe. Sa Petrom smo seli da porazgovaramo, a paralelno nam je i demonstrirala kako prave rane od metaka, koje jako često moraju da koriste na samom snimanju.
Dok smo razgovarale, Petra se prisetila i nekih najzanimljivijih trenutaka u svojoj profesionalnoj šminkerskoj karijeri:
- Obično su ti neki počeci jako zanimljivi, ja sam jako dugo ranila sa Italijanima, sa oskarovcima, kada su dolazili u Srbiju da snimaju i jednom sam imala priliku da naučim kako da napravimo spaljenog čoveka - priseća se Petra.
Kako nikada ranije to nisu radili kod nas na setovima, sama metoda pravljenja ožiljaka i izgorele kože bila je misterija šminkerskoj ekipi:
- Ja sam tada asistirala tom glavnom šminkeru, oskarovcu... Čovek je imao kofu vode ispred sebe i svi smo se pitali čemu sad to služi... U tu kofu gurao je neke gelaste mase; kako one dođu u dodir sa vodom, one postaju lepljive, jer izgledaju kao silikonski materijali koji se nakon kvašenja nanosi i lepi direktno na kožu. I to je profesionalan način, iako izgleda kao želatin- govori Petra.
- To je meni tada bilo jako zanimljivo, jer ti tada shvataš da radiš sa raznim materijalima, da se potpomažeš mnogim drugim stvarima za koje većina ljudi može da "smatra" šta je šminka, a šta nije, a onda shvatiš da tebi zapravo svašta nešto treba i da nisu svaki film ili serija isti.
Petra nam je zatim objasnila kako je svako snimanje drugačije, zavisno od toga koja je tematika i šta se snima...
-Kada radimo, na primer, epohu (što znači neki određeni istorijski period), moramo da idemo u skladu sa tim dobom, da uskladimo frizure, šminke, kostime. Idemo u skladu sa istorijom, kako su se tada nosili brkovi, frizure i slično. Gledamo, naravno i kakav je karakter nekog lika u scenariju. Upravo zbog toga svaki projekat je različit.
Stalno radiš nešto drugačije, to je lepota ovog posla. Nikada ne radiš ni sa istim ljudima. Sve to ima svojih čari.
- Imamo zadatke da često istražujemo, svaka ideja većinom polazi od reditelja, na nama je da se dogovorimo i da prosto damo svoje ideje, da damo soluciju, kako mi smatramo da to može najbolje da izgleda. Realne stvari na filmu možemo da "lažiramo".
- Kako ono kažu: film je jedna velika laž, tj. šminka. Jer na setu, najbitnija stvar je dobra priprema. Priprema je 50 odsto svega, ako ne postoji dobra priprema, nikada nisi spreman za set, fali ti materijala, dolazi do kašnjenja (što nije preporučljivo), jer ovo je sve jedna velika karika koja vuče ceo set i sve ljude koji rade na njemu. Ako kasnim na primer ja, kasniće i celo snimanje - objašnjava Macura.
Ostatak razgovora i šta je još Petra podelila sa nama, pogledajte u videu na početku teksta.
Takođe, odlučili smo da vam pokažemo i kako u kućnoj radinosti možete postići efekat rane, što možete da pronađete u nastavku teksta.
Naš video-vodič će vas naučiti kako da napravite sopstvene, potpuno prilagođene SFX protetičarske komade šminke!
Ovaj iznenađujuće jednostavan i pristupačan projekat može pretvoriti izgled specijalnih efekata iz osnovnog u izvanredan.
Pogledajte video kako da napravite SFX ranu kod kuće, koristeći svega nekoliko sastojaka koje, sigurni smo, imate u svom domu.
 
(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona