• 7
 ≫ 

Vera Pešić je bila četvorostruki tajni agent: Buran život leskovačke lepotice

 ≫ 

Njen život su obeležile brojne špijunske afere, zatvori, muškarci, ali ostala je upamćena kao elokventna i pametna dama koja je govorila čak šest jezika

  • 7
Vera Pešić

Vera Pešić / Foto: Wikipedia

Film "Vera", čija je premijera bila 9. novembra, špijunski je triler sa elementima melodrame, inspirisan istinitom pričom o Veri Pešić, četvorostrukoj špijunki iz vremena Drugog svetskog rata, koju su neki nazivali "srpska Mata Hari".

Njena životna priča je veoma zanimljiva i intrigantna, iako je imala samo 25 godina kada je napustila ovaj svet.

Vera je rođena 1919. u Sijarinskoj Banji, pored Leskovca, u braku Milana Pešića i Angeline Anđe Radović. Kako su govorili njeni savremenici, Vera je bila nestvarno lepa, te je dobila nadimak "leskovačka lepotica".

Školu je završila u Leskovcu, gde se i udala sa 16 godina za policijskog pisara Mila Krčedinca. Mnogi kažu da je razlog udaje bila loša finansijska situacija u kojoj je bila njena porodica, te su želeli da je udaju za dobrostojećeg muškarca.

Služba "Jupiter"

Vera se posle nešto više od dve godine braka razvodi, te se sa 19 godina seli u Beograd, gde se zapošljava u trgovinskoj radnji. Ona tada upoznaje majora Slavka Radovića, oficira Kontraobaveštajne službe Jugoslovenske kraljevske armije. Tada je dobila priliku o kojoj su stariji i iskusniji mogli samo da sanjaju.

S obzirom na to da je govorila čak šest stranih jezika i da je bila veoma elokventna, Vera je završila kurs za obaveštajce i primljena je u službu, gde je dobila zadatak da se infiltrira u beogradsku mrežu špijuna britanske, francuske i nemačke obaveštajne službe pod nazivom "Jupiter", piše "Beogradskikalendar".

Kako bi imala pristup informacijama, Vera je redovno odlazila u tadašnje poznate hotele i kafane. Svima je govorila da radi u Generalštabu Vojske kako bi od sebe stvorila metu gde bi joj špijuni sami prilazili i pokušali da dobiju neku od informacija podmićujući je ili pokušavajući da je zavedu.

Vera 1939. godine stupa u kontakt sa britanskim majorom Juliusom Hanom i Rišareom Depereom, francuskim agentom. Obojica su bili šefovi obaveštajnih službi u Beogradu, a postoje i priče da je s obojicom bila u emotivnoj vezi.

Vera Pešić

Vera Pešić / Foto: Wikipedia

Ona takođe upoznaje izvesnog Krausa, nemačkog obaveštajca, koji ju je uvukao u dvostruku špijunažu. Međutim, kada je postalo jasno da Jugoslavija neće izbeći rat, Vera je uhapšena kao nemački špijun; ispitivana je i mučena.

Upoznala je Adolfa Hitlera

Kraus je prebacuje u Beč kako bi se oporavila od povreda koje je zadobila prilikom ispitivanja. U to vreme Vera Pešić upoznaje Adolfa Hitlera. Iako nije poznato da li je sa njim napravila neki dogovor, činjenica je da se Vera potom vraća u Beograd i radi kao novinarka, dopisnik nemačkih novina. Kada se stvar stišala, Kraus je postavlja u centralu Gestapoa u Beogradu, gde upoznaje Paula Badera, komandanta okupirane Srbije, a paralelno se viđa i sa Dragomirom Jovanovićem, šefom Specijalne policije u Beogradu.

Napredujući u špijunskom svetu, Vera Pešić uspela je da upadne i u redove nemačkih agenata. Informacije koje je prikupljala Vera je redovno raportirala jugoslovenskoj službi, dok je britanskim, francuskim i nemačkim partnerima govorila samo birane stvari. 

Godine 1942. javlja Gestapou da četnici sarađuju sa Britancima, što je dovelo do mučenja i ubijanja požarevačkog vođe četničkog pokreta Milana Kalabića, sa kojim je takođe bila u ljubavnoj vezi. Britanci su je smatrali odgovornom za to što je po njenom nalogu ubijeno nekoliko četnika.

U leto 1943. godine dolazi u Gornju Jablanicu da prikupi podatke o delovanju stranih službi na ovom prostoru. Međutim, četnici joj postavljaju zasedu, hvataju je i sprovode u Gorski štab, 110 gde je osuđena na smrt.

Pored reagovanja raznih političara i generala, pitanje je da li bi bila i streljana jer je uspela za jedno veče da se približi četničkom komandantu majoru Radoslavu Đuriću i preokrene ga na svoju stranu. U narednih sedam meseci, Vera je za Đurića operisala na teritoriji Kosova i Metohije završavajući različite zadatke. Povratak Vere u Štab 1944. propraćen je negodovanjem koje je preraslo u prevrat, piše "011 info".

"Nemojte samo lice da mi nagrdite"

O smrti Vere Pešić postoji nekoliko verzija događaja, ali se sve završavaju isto. Naime, prva verzija je da su u puču zarobljeni Vera, njena majka Anđa i Đurić. Žene su odmah streljane, dok je Đurić pobegao i pridružio se komunistima.

Druga verzija kaže da su pobegli sve troje, ali da je Vera sa majkom uhvaćena nekoliko dana kasnije i zatim ubijena. Prema trećoj priči, nakon bekstva, Vera i njena majka su otkrivene nekoliko meseci kasnije sasvim slučajno u okolini Medveđe, a zatim su streljane.

U svakom slučaju, u vreme kada je streljana, Vera je imala 25 godina, a njene poslednje reči bile su molba da joj "meci ne nagrde lice".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Radisav

    23. januar 2023. | 23:32

    A koja to zena iz banje zna sest jezika sa 19 godina?

    Podelite komentar

  • Bgd

    14. novembar 2022. | 20:13

    ...ok poznata je cim se moglo o njoj nesto istraziti medjutim sta je ona to bitno napravilabosim sto je preletala izgleda iz ekipe u elipu...

    Podelite komentar

  • Majat

    23. januar 2023. | 19:55

    Ova dama ima životni put koji je kao karijera 90 % današnjih političara.

    Podelite komentar