• 0

Linda Evans slavi 80. rođendan: Uloga Kristl u "Dinastiji" donela joj je i slavu i bogatstvo

Dok je u profesionalnom životu nizala uspehe, dotle joj na ljubavnom planu sreća nikada nije bila naklonjena

  • 0
Linda Evans

Foto: Profimedia

Životna priča američke glumice Linde Evans, koja danas slavi 80. rođendan, puna je uspona i padova - na profesionalnom polju ostvarila je gotovo sve svoje snove, dok je u privatnom životu sreća nije pratila.

Rođena je u glavnom gradu savezne američke države Konektikat, a pred kamere je stala i pre punoletstva. To je donekle i bilo očekivano; njeni roditelji, koji su bili profesionalni plesači, preselili su se u Holivud kad je Linda imala svega šest meseci. Osim nje, imali su još dve ćerke.

Zbog stidljivosti na časove glume

Kao devojčica, Linda je bila veoma stidljiva, pa su prodorni roditelji insistirali na tome da upiše časove glume kako bi, govorili su, “izašla iz ljušture”. Već godinu dana kasnije Linda se pojavila u televizijskoj reklami, a kad je napunila 18 godina, gostovala je u seriji “Otac neženja” u kom je glavna uloga pripala Džonu Forsajtu.

Ovaj glumac u velikom delu će obeležiti Lindinu karijeru; osim u seriji “Otac neženja”, njih dvoje će potom igrati i najčuveniji televizijski bračni par devedesetih u sapunici “Dinastija”.

Lepotica sa očima boje različka dobila je ulogu Kristl Karington na audiciji, a sa njom i šansu da dočara lik nekadašnje smerne sekretarice koja se udaje za naftnog tajkuna Blejka Karingtona.

Prethodno je stekla odlično televizijsko iskustvo u vestern seriji “Velika dolina”, u kojoj je tumačila lik Odri Barkli.

Na muževljev nagovor na naslovnici “Plejboja”

Tokom pretposlednje godine snimanja “Velike doline”, 1968. Linda je prvi put “stala na ludi kamen”. Udala se za kolegu i filmskog producenta Džona Dereka koji je do te mere bio opčinjen njenom lepotom da ju je podstakao da se slika za “Plejboj”.

Visoka, vitka i elegantna, Linda Evans nigde nije mogla da prođe nezapaženo. Često se prijavljivala na izbore za mis i često odnosila pobede.

Ipak, dok joj je lepota otvarala vrata kako na izborima za mis, tako i na audicijama, nije joj donela sreću u ljubavnom životu.

Drugi brak i drugi razvod

Od prvog supruga Linda se razvela 1974. godine, a dve godine kasnije odlučila je da iznova iskuša bračnu sreću sa Stenom Hermanom. Zabavljali su se godinu dana pre nego što će razmeniti bračne zavete, ali je razvod usledio već 1981. godine.

I u nešto zrelijem dobu Linda je poželela da se skrasi kraj jednog muškarca. Odabrala je grčkog muzičara Janija, ali njihova ljubavna priča nije potrajala.

Kristl joj je donela i uspeh i novac

Iste godine kad se razvela do drugog supruga, Lindi Evans je “upala kašika u med” kad je reč o profesionalnim uspesima - dobila je ulogu Kristl. Zaljubljena, nežna, krhka, pravična, uvek u senci moćnog muža, u toaletama koje su oduzimale dah i savršenoj prepoznatljivoj frizuri, lako je osvojila srca gledalaca širom sveta.

Kristl je gotovo imala status božanstva. Ostaće upamćeno da su ulice na prostorima bivše Jugoslavije bile potpuno prazne u vreme emitovanja “Dinastije”.

Diahann Carroll

Serija "Dinastija" / Foto: Tanjug/AP

Uloga Krist donela je Lindi Evans nominaciju za “Zlatni globus”. Nominovana je čak pet puta, ali je prestižnu nagradu dobila samo jednom - 1982. godine.

Ali, preduzimljiva glumica znala je kako će “produžiti život” lepoj Kristl i kad “Dinastije” više ne bude na televizijskim ekranima. Lansirala je parfem “Zauvek Kristl”, a u vreme najveće popularnosti napisala je i knjigu o telesnim vežbama. Kasnije, po završetku glumačke karijere i raskidu sa Janijem, fitnes će postati njena opsesija i dodatni izvor prihoda.

Linda Evans danas drži lanac fitnes centara u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tamna strana medalje

Dok je u profesionalnom životu nizala uspehe - pored “Dinastije”, igrala je i u seriji “Sever i jug”, dobila zlatnu zvezdu na Stazi slavnih i pet puta osvojila nagradu “People's Choice”, Linda Evans suočila se i sa onom drugom stranom života koju bi, da je mogla, rado sakrila.

Zbog problema sa kičmom često je pila lekove protiv bolova, a onda je u jednom trenutku postala zavisna od njih. Bolovi su bili toliko snažni, a njena psiha toliko krhka i slabašna da se Linda nije usuđivala da izađe iz kuće bez velike količine pojedinih analgetika.

Kad ju je policija zaustavila zbog prebrze vožnje 2014. godine, Evansova je pokušala da objasni da joj je hrpa lekova na zadnjem sedištu automobila neophodna. Policajci nisu imali razumevanja, baš kao ni novinari tabloida koji su jedva dočekali da nekad voljena Kristl bude “provučena kroz blato”.

Iako joj je medijski linč teško pao, mnogo teže je podnela suživot sa depresijom. Na paparaco fotografije nije obraćala pažnju čak ni onda kad je završavala na naslovnicama natečena od lekova, neuredna, bez trunke šminke, u rastegljenoj trenerci, sa zgaslim očima i kosom koja je opadala u pramenovima.

Nekad prelepa glumica postala je neuglednija od prosečne bakice iz komšiluka, ali je Linda naučila da ni o sebi ni o drugima ne sudi po fizičkom izgledu.

- Život me je naučio da sebe moram da volim i mladu, i staru, i mršavu, i debelu - priznala je glumica.

Danas, kaže, najviše ceni mudrost koju su joj godine donele. Uprkos tome što "načinje" devetu deceniju života, i dalje veruje da će pronaći muškarca koji će je voleti i kojeg će voleti do poslednjeg daha, navodi se na oficijalnoj strani glumice, prema izjavi datoj za "Style Goes Strong".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona