• 2

Rok-diva Tina Tarner slavi 86. rođendan: Njena životna priča zaslužila je mnogo više od jednog filma

Neukrotiva frizura, neverovatna energija i vanvremenski glas opisivali su ovu zvezdu

  • 2
Tina Tarner, Tina Turner

Foto: Tanjug/AP/Ray Stubblebine

Legendarna pevačica i glumica Tina Tarner proslavlja 86. rođendan. Osamdesetih godina je prozvana kraljicom rokenrola, a njen život čine brojni usponi, ali i padovi.

Tina je poznata po neverovatnoj energiji koju poseduje i dan-danas, neprikosnovenom vokalu i hitovima koji se i dalje slušaju. Inače, Tina je rođena kao Ana Mej Bulok 1939. godine, 26. novembra, u američkoj državi Tenesi.

Majka joj je bila radnica u fabrici, a otac baptistički sveštenik. Međutim, njeni roditelji se razvode kada je imala samo deset godina, a sestra i ona su ostale da žive s ocem, jer se majka preselila u Sent Luis kako bi pobegla od teškog života i nasilja u porodici koje je godinama trpela od muža. Samo dve godine kasnije, Tinin otac se ponovo oženio, ostavio decu i preselio se u Detroit.

Početak karijere i prva trudnoća sa 18 godina 

U noćnom klubu upoznala je pevača tada popularnog benda "The Kings of Rhythm", Ajka Tarnera. Ajk i njegov bend su redovno zvali devojke iz publike da pevaju s njima, a to veče su pozvali Tinu, koja ih je oduševila svojim glasom.

Pod utiskom njene izvedbe, Ajk je pozvao Tinu u njihov bend i ona tako sa 18. godina postaje njihov prateći vokal; nastupala je pod umetničkim imenom Litl Ana.

Tina je tada počela da se zabavlja sa saksofonistom Rejmondom Hilom i ostala je u drugom stanju, te je sa samo 18 godina rodila sina Rejmonda Krejga. Nažalost, u 59. godini, 3. jula 2018. godine njen sin je izvršio samoubistvo.

Tina Tarner, Tina Turner

Foto: Tanjug/AP/hil Ramey

Veza sa saksofonistom nije uspela;  Tina i Ajk su se zaljubili, te su venčali 1962. godine; Ajk je tada usvojio Krejga. Dve godine pre braka, Ajk i Tina su dobili sina Ronija, piše "Tuko".

Brak u kom je patila od početka

Kada su stupili u brak, Ajk joj je predložio da promeni ime u Tina, a mnogi kažu da je to uradio kako bi imao kontrolu i kako nikada ne bi postala poznata pod imenom Litl Ana. U intervjuu sa Oprom iz 2013. godine, Tina je rekla da je Ajk bio pametan što je promenio njeno ime, jer je s tim on u suštini postao njen vlasnik, piše "Grunge".

U tom istom intervjuu, Tina je ispričala kako je jednom razgovarala s kolegom o "vezivanju" svog imena za Ajkovo, odnosno da je mnogi vide samo kao njegovu ženu. Kada je Ajk čuo za to, rekao je Tini da želi da razgovara sa njom. Počeo je ispitivanjem šta Tina pokušava da mu "uradi", a onda je uzeo drvenu kašiku za cipele i tukao je po glavi. Posle povreda koje je pretrpela, Ajk je rekao Tini da uđe u krevet, a onda je imao odnos sa njom.

Ajk ju je kasnije godinama ozbiljno zlostavljao, toliko da je Tina pokušala samoubistvo 1968. godine. Poznato je da je istovremeno bio neveran i zavistan od droge, piše "Independent".

Tina je doslovno pobegla iz braka 1976. godine, a sud joj je dozvolio da može da zadrži scensko ime Tina Tarner, koji joj je Ajk dao. Posle razvoda Tina doživljava preporod, sa planetarnim hitovima koji se i danas slušaju, a među kojima je i "Simply the Best", a njena životna priča pretočena je u film nominovan za Oskara -"What’s Love Got to Do with It", iz 1993. godine.

Karijera i ljubav kakve zaslužuje 

Bližila se četrdesetoj, iza sebe imala nesređen život pun teških i ponižavajućih trenutaka, ali ništa nije moglo da je pokoleba da počne ispočetka. U autobiografiji "Ja, Tina: Moja ljubavna priča" direktno je optužila Ajka za neprestano zlostavljanje, bolesnu posesivnost i uzimanje droge.

 

Međutim, 1983. godine dešava se veliki obrt u njenom životu. Objavljuje album "Let’s Stay Together", koji je postigao veliki uspeh u Evropi i našao se na šestom mestu britanske top-liste. Izdavačka kuća "Capitol Records" tražila je snimanje novog albuma, te je "Private Dancer" snimljen za rekordnih 14 dana.

Posle te 1984. godine Tinu Tarner ništa nije moglo da zaustavi. Nizale su se nagrade, uspesi, koncerti, saradnje s Brajanom Adamsom, Majk  Džegerom, Erikom Kleptonom, Erosom Ramacotijem...

Posle traumatičnog bračnog iskustva, Tina nije imala ozbiljne veze. Međutim, 1985. godine se sve menja. Tina na aerodromu upoznaje Ervina Baha najpoznatijeg nemačkog producenta i direktora muzičke kuće "EMI".

Posle godinu dana veze, par je počeo da živi zajedno. Prvo su živelu u Kelnu, a onda su se 1994. godine preselili u Švajcarsku na obalu Ciriškog jezera. Ervin i Tina su 2013. godine stali na "ludi kamen".

Ervin Bah i Tina Tarner

Foto: Avalon/Profimedia

Tina je 2016. godine imala problem sa bubrezima, odnosno počeli su da otkazuju. Pevačica je morala da traži donora, a njen suprug Ervin je odlučio da joj donira svoj bubreg.

- Rekao mi je da ne želi drugu ženu i drugi život. Nas dvoje smo srećni i učinio bi sve da što duže budemo zajedno. Šokirao me je. Saopštio mi je da hoće da mi da svoj bubreg. Bila sam preplavljena emocijama. S obzirom na to da ga volim, moja prva reakcija je bila da ga odgovorim od tako ozbiljnog i nepovratnog poteza. On je mlađi od mene. Zašto bi preuzeo takav rizik samo da staroj ženi omogući nekoliko godina života više? Šta ako jednog dana bude imao problem s preostalim bubregom? Rekla sam mu: "Dragi, nemoj da se igraš sa svojim životom. Misli na svoju budućnost". Ervin je bio izričit: "Ti si moja budućnost, odlučio sam" - navodi pevačica u autobiografiji.

Tina i Ervin žive povučenim životom, daleko od medija, uglavnom na relaciji Švajcarska - Francuska.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Duka Srbin Tenja

    26. novembar 2022. | 21:13

    Srećan rođendan Tinà

    Podelite komentar

  • Nikolas

    26. novembar 2022. | 22:57

    HAPPY BIRTHDAY !!!! TERRASSE CABARE BAR -NIKOLAS -ZURICH !!!

    Podelite komentar