• 2

Žvrljanje srcem

Mina Vesković idejni je tvorac i osnivač kreativne radionice i brenda "Žvrlja"

  • 2
Mina Vesković Mina Vesković/ Foto: Promo/ Jelena Todorović

Njeni custom made komadi nakita– ogrlice, narukvice i privesci – autentični su, pre svega, jer greju srca. Tako je sve i počelo, kreatorka je poželela da crtež svoje ćerke nekako uvek ima kod sebe.

Svaka priča o biznisu ima svoj početak, u priči o radionici "Žvrlja", sve zapravo počinje zaokretom. Naime, profesorka srpskog jezika i književnosti nije znala apsolutno ništa o biznisu, preduzetništvu, dizajnu, marketingu, a ponajmanje o kreiranju i izradi nakita, sve dok nije poželela da jedan od crteža svoje ćerke nekako uvek ima pri sebi, a da on vremenom ne postane pohabani komad hartije.

Tako se rodila ideja o unikatnom nakitu, koji su odmah, nakon što je nastala prva ogrlica, poželele mama, sestra, drugarica i drugarica drugarice. Dalji tok se nametao sam – otvoriti radionicu koja će se baviti proizvodnjom nakita na osnovu dečijih crteža! To što je Mina iz knjiga iskočila pravo u radionicu, ispostaviće se, kako kaže, kao njena velika prednost:

-Nisam imala nikakvu barijeru da pitam baš sve što me je zanimalo, do detalja, a to je tako velika stvar, da i kada pravite greške ne gledate na to kao nekakav minus, već kao nešto što vas unapređuje, a morala sam da položim zlatarski ispit i naučim apsolutno sve o zlatarskom zanatu! Sledeća lekcija bio je marketing koji smatram, možda, najvažnijim segmentom, kao i dilema kako ćemo uopšte predstaviti "Žvrlju!" svetu. Često su mi postavljali pitanje – kakav ti je biznis plan – nikakav, nisam ga imala, i to je nešto što često savetujem mladim preduzetnicama, ne treba uvek baš sve isplanirati, ono što je najvažnije jeste da kreneš, stvari ćeš rešavati u hodu!

"Žvrlje" se izrađuju ručno, i svaka ponaosob iziskuje mnogo sati. Priča o "Žvrlji", zaista je praćena spontanom energijom, jer, kako kaže, ovaj startap projekat postavila je grupica ljudi iz različitih oblasti poslovanja. Nastavilo se tako da zanimanje profesora srpskog jezika nije postalo balast i posao koji je na čekanju, već prilika da voljena profesija zaživi na nov način, u jednom modernom, fensi odelu:

-Storytelling smatram izuzetno važnim za predstavljanje proizvoda, to je ujedno i način na koji sam spojila ove dve ljubavi.

Na početku, kako ističe, nije imala ništa, sa ličnom ušteđevinom, jasnom idejom i bez biznis plana, stigla je do "Žvrlje". Šta to za klijente u stvari znači?

Da kad se slučajno pogledaju u ogledalo, sete se, da su nekome zvezda, srce, mesec ili džin.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Mara

    14. decembar 2022. | 16:11

    Veliki pozdrav ovoj divnoj osobi! Nismo se lično srele ali je njoj zahvaljujući moj unuk dobio predivan poklon koji se ne meri po ceni, nego nosi simboliku našeg života i koji i njemu i meni mnogo znači

    Podelite komentar

  • Marija

    14. decembar 2022. | 19:58

    Predivna Mina!!!! Veliko postovanje za njen rad i nju kao osobu!

    Podelite komentar