• 0

Muškarci su na bojištu, dok su one na ragbi terenu: Žene Velsa osnovale ragbi tim u toku rata

Dok su se muškarci borili oružjem, žene su se borile sportom

  • 0
Retro ragbi lopta Foto: Shutterstock

Tokom Prvog svetskog rata, žene su u fabrici municije u Njuportu osnovale ragbi timove, inpspirišući pokrete koji bi "pomerali granice".

Doprinele su skupljanju sredstava za podmornicu i prikupile milione u današnjem novcu. Nakon primirja, izgubile su podršku sve do 1970-ih godina.

Istoričar Lidija Furs naglašava da je rat izuzetno doprineo ženama u sportu, pogotovo ženskom ragbiju u Engleskoj i damama koje su izrazile želju za tim sportom od momenta kada su dobile priliku da zakorače na teren. Tim je bio izuzetno popularan u svoje vreme, pogotovo zato što je svaka utakmica bila dobrotvorna; prikupljale su novac za ratne napore.

Na jednoj od utakmica zabeleženo je oko 10.000 ljudi, što puno govori o njihovoj popularnosti.

- Zaista je važno prepoznati da je postojao trenutak čistog uživanja i pravih pozitivnih vibracija o ženama koje su igrale ragbi 1917. i 1918. godine - izjavila je Furs.

Ekipa je uspela da sakupi dovoljno novca da se kupi podmornica koja je koštala oko današnjih 5,3 miliona funti. Nažalost, izgleda da je primirje označilo kraj ovog trenutka ženskog ragbija u jugoistočnom Velsu.

- Tereni prazni. Gledaoci su želeli ragbi, ali nisu imali koga da igra ragbi jer su se svi borili u ratu. Ženskom ragbiju je trebalo mnogo vremena da ponovo zaživi u Velsu - kaže Lidija Furs.

Žene u svetu ragbija Foto: Shutterstock

Danas su one podsticaj mnogim sportovima, zahvaljujući njihovoj smelosti i želji kao i ljubavi prema ovom sportu. Njihovo zalaganje za "pomeranjem granica" je znak da je i u najtežim momentima moguće izboriti se, kako navodi "Bbc.com"

(Ona.rs/Marta Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona