• 2

Džejn Fonda slavi 85. rođendan: Žena neverovatnog talenta i uzbudljivog ljubavnog života

Svestrana žena koju obožavamo da vidimo na velikom platnu

  • 2
Jane Fonda, Džejn Fonda Džejn Fonda; Foto: Tanjug/AP

Legendarna glumica Džejn Fonda danas proslavlja 85. rođendan.

Ova fenomenalna žena poznata je kao glumica, književnica, aktivistkinja i bivša manekenka.

Filmsku karijeru započela je šezdesetih, da bi 1971. godine dobila Oskara za najbolju glavnu glumicu u filmu "Detektiv Klut", kao i 1978. godine za ulogu u filmu "Povratak kući", prenosi "Wikipedia".

Glumica je tokom osamdesetih prestajala da snima, da bi 1990. godine otišla na dugu pauzu. Prvi fim koji je snimila nakon pauze bio je "Za sve je kriva svekrva" 2005. godine.

Džejn je rođena 21. decembra 1937. u Njujorku. Njena majka izvršila je samoubistvo kada je Džejn imala 12 godina dok je bila na lečenju u psihijatrijskoj bolnici. Kasnije te godine njen otac se ženi 23 godine mlađom ženom, ali se taj brak završio razvodom.

Sa 15 godina Fonda je predavala ples, a već je kao tinejdžerka postala zainteresovana za glumu, jer je i njen otac bio glumac.

Džejn 1985. godine upoznaje Li Strasberga, učitelja glume i direktora pozorišta, i taj sastanak menja tok njenog života.

On joj je kazao da ima pravi talenat za glumu, a kako je Džejn to opisala jednom, "bilo je to prvi put da joj je neko rekao da je dobra u nečemu".

Fonda je poznata i kao aktivan borac za prava žena i LGBT osoba i deklariše se kao feministkinja, hrišćanka i liberal.

Više nego uzbudljiv ljubavni život

Fonda je pisala u svojoj autobiografiji da je izgubila nevinost kad je napunila 18 godina sa glumcem Džejmsom Franciskusom.

Tokom kasnih 50-ih i početkom 60-ih godina izlazila je sa menadžerom automobilskih trka Đovanijem Volpijem, zatim sa producentom Hozeom Antoniom i Sendi Vajtlom, kao i sa glumcima Vorenom Bitijem, Piterom Manom, Kristijanom Markvandom i Vilijamom Velmanom.

Fonda i njen prvi suprug, francuski režiser Rože Vadim dobili su ćerku Vanesu 1968. godine. Nakon četiri godine par se rastao.

Samo tri dana nakon što se zvanično razvela od Vadima 1973. godine Fonda se udala za aktivistu Toma Hejdena kada je već bila trudna, u trećem mesecu. Sina Troja Odonovana Garitija rodila je 7. jula 1973. godine.

Potom su 1982. Fonda i Hejden nezvanično usvojili afroameričku tinejdžerku Lulu. Ipak, 1990. godine Džejn se ponovo razvodi.

Treći brak Fonda zasniva sa osnivačem Si-En-Ena Tedom Tarnerom, ali se par razveo 2001. godine.

U biografiji Džejn Fonde koju je pisala Patrisija Bosvort piše se da je bila u vezi sa mnogim muškarcima iz sveta poznatih uključujući i Alena Delona, Krisa Kristofersena, Džimija Smitsa, Mika Džegera..., ali većina ovih veza do danas nije potvrđena.

U intervjuu iz 2018. godine, Fonda je izjavila da je do 62. godine uvek osećala da mora da traži potvrdu od muškaraca kako bi dokazala sebi da ima vrednost kao osoba, nešto što je pripisivala ranoj smrti svoje majke, ostavljajući je bez ženskog uzora.

Kao posledica toga, vezala se za "alfa mužjake", od kojih su neki pojačavali njen osećaj neadekvatnosti, uprkos njenom profesionalnom uspehu. Fonda je rekla da je taj stav shvatila kao propust muškaraca u svom životu.

- Neki muškarci teško shvataju da je žena sa kojom su u braku jaka i pametna i moraju to da umanje, jer ih čini da se osećaju malim - kazala je ona.

Video: Uhapšena slavna glumica

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Natalija

    22. decembar 2022. | 14:09

    Uzbudljiv i ispunjen zivot glumice,koja je imala sjajnu i zapazenu karijeru.

    Podelite komentar

  • Dijagnoza

    22. decembar 2022. | 06:59

    Ove glumice dugovecne kao kornjace,nije ml krivo,nego samo konstatujem!🤐

    Podelite komentar