• 2

Olga Ivanovna Lazović ili Olgivana Lojd Rajt spaja Crnu Goru i Ameriku, Merilin Monro, Staljina i Breda Pita

Unuka vojvode Marka Miljanova iz rodnog Cetinja otišla je u svet. I u njemu stvarala svoje neverovatne životne priče

  • 2

Olgivana Lojd Rajt, rođena kao Olga Ivanovna Lazović (1898-1985), poreklom je sa Cetinja, od oca Ivana Lazovića i majke Milice. Ženu koja je vrlo upečatljivo i jedinstveno prošetala svetskom istorijskom scenom rodila je hajdučka duša. Majka joj je tokom opšte mobilizacije 1914. godine, poput heroine Milunke Savić, uzela pušku i stupila u vojsku pretvarajući se da je muškarac. Neki bi rekli da to nije ni čudo ako je reč o ćerki vojvode, kučkog junaka i pisca Marka Miljanova. Olgu je životni put odveo daleko od zemlje u kojoj su joj koreni, ali nimalo manje autentična od svojih predaka nije bila ni ona u belom svetu.

Pre nego što će Milica Miljanova pokazati svoju neustrašivost na frontu, ćerku Olgu šalje u Batumi na obali Crnog mora. Početkom Velikog rata Olga prelazi u Tiflis, grad u kome je upoznala svog prvog muža, letonskog arhitektu Valdemara Hinzenberga, sa kojim je dobila ćerku Svetlanu. To je bilo i mesto susreta sa mistikom i filozofom Georgijem Ivanovičem Gurđijevom.

Kako navodi Muharem Babzdulj u tekstu „Unuka Marka Miljanova, Gurđijevljeva mistična plesačica, supruga Frenka Lojda Rajta: Olgivanin put od Meduna do Arizone“, objavljenom na portalu Rts.rs, a prvi put u 1. broju magazina "Moderna vremena", maja 2018. godine, po nekim izvorima Svetlana Hinzenberg nije zapravo bila ćerka Olgivaninog muža, nego Gurđijevljeva. U prilog tome ide i podatak da, kada je Gurđijev u Istanbulu osnovao Institut za harmoničan razvoj čoveka, sa njim su pošle i Olga i trogodišnja Svetlana.

Olga je bila jedna od vodećih plesačica u Gurđijevljevim ritualnim mističkim plesovima i baš pri jednom od njih spazila ju je Ketrin Mensfild, novozelandska književnica, koja je bila pristalica Gurđijeva. Umetnica nije krila svoje oduševljenje, o njemu je ostavila i pisan trag.

Kako je Olga postala Olgivana

Supruga arhitekte 30. novembar 1924. godine u Čikagu upoznaje Frenka Lojda Rajta, najvećeg američkog arhitektu svih vremena. I 57-godišnji arhitekta i 26-godišnja plesačica tad su bili u braku. Ipak, njihova ljubav nije pitala za formalnosti. Već naredne godine dobijaju ćerku Jovanu, Lojd Rajt je usvojio i Olgivaninu ćerku Svetlanu i dao joj svoje prezime.

Venčali su se 1928. godine, u Kaliforniji. Između dva rata posetili su Olginu postojbinu, sačuvana je i fotografija u kojoj Lojd pozira u crnogorskoj narodnoj nošnji. Vreme provedeno sa Olgom smatra se najplodonosnijim periodom talentovanog Rajta. Olga od voljenog muškarca dobija nadimak Olgivana, po kome će postati poznata.

Bračni par je osnovao čuveno Društvo Talijesin 1932, komunu mladih, revolucionarnih arhitekta, ogledalo "organske arhiteksture", za koju se Lojd zalagao.  Jedan od članova komune, Vesli Piters, postaje i Olgivanin zet.

Poslovne uspehe i porodičnu sreću preseca tragičan događaj - godine 1946. Olgina ćerka Svetlana sa jednim od dvoje dece strada u saobraćajnoj nesreći.

Arhitekta koji privlači i intelektualnu i holivudsku elitu

Lojd Rajt je svojim delima oduševljavao i holivudsku elitu, pa je tako u Konektikatu projektovao kuću za Artura Milera i Merilin Monro. On i Olgivana su 1957, godine, navodi Bazdulj, ugostili najslavniju glumicu svog vremena.

Čuveni glumac Bred Pit takođe je bio oduševljen Rajtovim stvaralaštvom, želeo je da ima kuću na vodopadu poput one koju je Lojd Rajt izgradio 1936 - kuću Kaufman. Zato mu je, navodno, Anđelina Džoli za rođendan kupila vodopad da na njemu dizajnira kuću kakvu je želeo.

Čuveni aritekta posebne reči hvale imao je za Njegoševu kapelu na Lovćenu: „Njegoš je zaista bio genijalan kada je smislio ovakvo rešenje, jer kružna forma je prava kruna za vrh Lovćena. Vidi se sa svih strana i jednako izgleda sa svake".

Olga udomljava Staljinovu ćerku

Nakon Rajtove smrti 1959. godine Olgivana se sve više okreće Gurđijevu i njegovom učenju. Istovremeno, upravlja i Talijesinom i zaostavštinom svoga supruga. Ni tad život unuke Miljanova nema dosadnih epizoda. U njega uskoro ulazi i Svetlana Alilujeva, ćerka Josifa Visarionoviča Džugašvilija, poznatijeg kao Staljin.

Došavši na Olgivanin poziv, Svetlana, imenjakinja Olgivanine pokojne ćerke, ostaje duže nego što je planirala: samo tri nedelje nakon dolaska u Talijesin udala se za udovca Olgivanine ćerke Svetlane. Postoje i tumačenja da je to od početka bio Olgivanina plan jer je smatrala da Svetlana poseduje veliko bogatstvo. Čak ju je predstavljala kao svoju ćerku.

Ipak, vest o trudnoći njene nerođene ćerke nimalo je nije obradovala jer je smatraala da u njihovoj kouni nema mesta za decu, da ona „skreću energiju s posla“. Svetlana svojoj ćerki daje ime Olga, ali odnos sa Olgivanom ne postaje bolji. Prema zapisima, u Olgivani je videla svog oca i neverovatnu želju da vlada. Ipak, nije mogla da se bori sa odanošću koju je Olgivanin zet gajio prema komuni iz koje je potekao kao i prema svojoj tašti, te su se razveli 1973. godine.

Smrt o kojoj izveštava "Tajms"

Olga Ivanovna Lazović – Olgivana Lojd Rajt umrla je 1. marta 1985. godine. Iza nje su ostali ćerka Jovana i dvoje unučadi. O njenoj smrti pisao je „Njujork tajms“:

„Olgivana Lojd Rajt, saradnik i supruga Frenka Lojda Rajta i, od njegove smrti 1959. godine, čuvar njegovog arhitektonskog nasleđa, umrla je juče od srčanog udara u Memorijalnoj bolnici Skotsdejl (Ariz.) Sever. Imala je 85 godina i živela je u Talijesin Vest, koloniji za šegrte arhitekata koji su Rajtovi izgradili u pustinji blizu Skotsdejla".

„Tajms“ opisuje i njene korene i to da je bila „unuka vojvode“, a jednim citatom iz Rajtove autobiografije opisuje i njihov odnos:

„Samo to da budem sa njom razgaljuje mi srce i jača raspoloženje kada mi bude teško ili kada ide dobro.“

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Djuka

    4. januar 2023. | 19:52

    Srpska vojska na cetinju 1914? Marko miljanov srpski pesnik??imate li vi ljudi svoju istoriju svoje junake ili pesnike?zašto prisvajate tuđe?

    Podelite komentar