• 0

Da li ste čuli za Fu Hao: Ona je bila prva žena general u istoriji, čak 1.200 godina pre nove ere

Bila je majka kineskog princa, ali je istovremeno bila i vojni zapovednik koji je vodio vojske u bitku u ime kralja

  • 0
Fu Hao Foto: Li An / Avalon / Profimedia

U zimu 1975. tim kineskih arheologa poslat je da ispita malu površinu zemlje u selu u drevnom gradu Anjangu, na severoistoku Kine. Prvobitno su imali zadatak da vide da li je zemljište očišćeno od bilo koje potencijalne arheološke lokacije, tako da može da se pretvori u poljoprivrednu njivu.

Međutim, na njihovo iznenađenje (i, kao što se može zamisliti, na njihovo oduševljenje), ono što je trebalo da bude jednostavan zadatak, ispostavilo se kao ogroman projekat iskopavanja koji će pokrenuti istraživanje i akademsku diskusiju u decenijama koje dolaze.

Naime, arheolozi su otkrili  netaknutu kraljevsku grobnica koja datira iz vremena drevne dinastije Šang, koja je vladala dolinom Žute reke tokom drugog milenijuma pre nove ere.

Fu Hao grobnica Foto: Grobnica Fu Hao / Wikipedia/Gary Todd

U grobnici, danas poznatoj kao Grobnica Fu Haoa, otrkiveno je 1928 komada zagrobnih predmeta, od kojih je većina bronzano posuđe (468 komada, uključujući mnogo oružja) i različiti artefakti od žada (755 komada). Uz to pronađeno je i više od 6.000 školjki kaurija, koje su se tada koristile kao valuta.

Uz predmete takođe su iskopane i žrtvene ljudske i životinjske kosti. Sve pronađeno ukazivalo je da se radi o neobično visokom statusu "stanovnika" grobnice. Na osnovu natpisa na ritualnoj bronzi i na kostima proročišta, većina veruje da je "posebni stanar" Fu Hao, odnosno Dama Hao.

Ime Fu Hao je zapravo izabrano ime od strane arheologa, jer reč "fu" u slobodnom prevodu znači "dama" (eng. "lady"), što zapravo prestavlja titulu žene na njenoj poziciji, i samo je jedna od mnogih koje je Fu Hao imala tokom svog života.

Fu Hao Foto: Wikipedia/Windmemories

Dakle, ko je ova dama koja je sahranjena tako bogato i časno?

Prema natpisima na kostima proročišta i kasnijim referencama, Fu Hao bila je jedna od 64 žene kralja Vu Dinga, koji je vladao u drugoj polovini 12. veka pre nove ere. Legenda kaže da je kralj oženio po jednu ženu iz svakog lokalnog plemena kako bi održavao mir, ali Fu Hao se uzdigla iznad svih i postala jedna od tri kraljice Vu Dinga.

Da ju je kralj veoma cenio svedoče natpisi koji opisuju kako je vladar tražio proročanstvo o njenom zdravlju, trudnoći i blagostanju, kao i činjenica da je na dar dobila zemlju kojom je vladala – o čemu postoje zapisi koji opisuju kako je odavala počast kralju i bila pozvana na sud kao zemljoposednik.

Druga imena koja nosi Fu Hao uključuju Mu Ksin i Si Mu Ksin. Prvo joj je dodeljeno posthumno kao počasno ime, dok je „Si“, sa druge strane, još jedan od naziva dvorskog položaja koji ukazuje na ulogu Fu Haoa kao visoke sveštenice koja je nadgledala rituale, kao što su žrtvovanje i traženje proročanstava.

Fu Hao Foto: Ritualna sekira Fu Hao / Li An / Zuma Press / Profimedia

Ovo ponovo potvrđuju natpisi na kostima proročišta koji često pokazuju da Fu Hao ne samo da učestvuje u ceremonijama kao član kraljevskog doma, već i da je domaćin ovih ceremonija.

I sama je bila zadužena za gatanje, o čemu se navodi na jednom natpisu gde se opisuje kako ona "fiksira pet plastrona kornjače" da ih koristi kao kosti proročišta.

Kraljica, zemljoposednica, sveštenica – sve su to samo neke od uloga koje je ova moćna dama igrala u životu, zahvaljujući natpisima na kostima proročišta, arhelozi su uspeli da spoje priču o Fu Haovoj, njenom životu i karijeri, kada su došli do neverovatnog otkrića.

Osim što je bila i majka princa, ova očigledno veoma sposobna žena istovremeno je bila i vojni zapovednik koji je vodio vojske u bitku u ime kralja.

Prema jednom od natpisu na kostima, vidi se da je kralj upitao proročište za savet da li treba da dozvoli Fu Haou da predvodi vojsku od 13.000 vojnika u bitku protiv Ćianga, neprijatelja iz susedne zemlje. I to je bila samo jedna od, ali i najveća, vojna aktivnost koja je zabeležena u natpisima. Fu Hao je, takođe, vodila ratove i u drugim regionima, što je čini prvim ženskim vojnim generalom do sada poznatim u istoriji. 

Fu Hao je umrla za vreme vladavine svog kralja i muža Vu Dinga. Nakon smrti, bila je obožena čak tri puta tako što je svečano venčana sa božanstvom ili oboženim precima dinastije. U njenu čast prinošene su i žrtve, sudeći prema kostima pronađenim 1975. godine.

U 2016. godini, u znak sećanja na 40 godina od otkrića, u Muzeju prestonice u Pekingu održana je izložba pod nazivom „Kraljica, majka, general“. Izložba je trajala samo od marta do juna, ali bronzano posuđe i drugi artefakti mogu da se vide u Jinksu muzeju u Anjangu, prenosi Medievalist.net.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona