• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Doli Parton se kupala jednom nedeljno i živela u kolibi sa 14 članova porodice: Danas donira milione

M. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Iako je veoma uticajna holivudska zvezda, uprkos svim dostignućima, nikada nije zaboravila svoje skromne početke

  • 0
Dolly Parton, Doli Parton Foto: Tanjug/AP

Iako je stekla ogromnu slavu i bogatstvo, Doli Parton je do danas ostala skromna u svojoj zvezdanoj karijeri kao muzičar, poslovna žena i filantrop. Veoma uticajna holivudska zvezda, uprkos svim dostignućima, nikada nije zaboravila svoje skromne početke.

Muzičku kantri superzvezdu Doli Rebeku Parton roditelji su dočekali 19. januara 1946. u Seviervilu u Tenesiju, SAD. Rođena je  u jednosobnoj kolibi i bila je jedna od 12-oro braće i sestara. Robert Li Parton, njen otac, bio je zemljoradnik koji nije znao da čita, dok je njena majka, Avie Li Ovens, bila izvođačica koja je naučila Doli da peva.

Uprkos teškim uslovima, živeli su složno, a Doli rado u svojim intervjuima prepričava dogodovštine iz tog perioda.

Pošto je bila četvrta najstarija među braćom i sestrama, Partonova je često pomagala roditeljima da brinu o mlađoj deci u brvnari koja je imala samo jednu spavaću i jednu dnevnu sobu, bez vode i struje. Njihova mala kuća uvek je bila prepuna njene braće i sestara, što je dovelo do mnogo zadirkivanja i prepirki. Međutim, uprkos haosu, uvek su se držali zajedno kao porodica.

Vreme su uglavnom provodili napolju jer je koliba bila premala za sve njih, pa su se napolju uglavnom igrali i jeli.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Dolly Parton (@dollyparton)
Parton je rekla da je njena porodica bila zahvalna što je imala hranu i krov nad glavom. Ako bi se požalili, roditelji bi im brzo odgovorili da postoje druge porodice koje su patile mnogo više od njih.

- Bili smo siromašni, ali ja se nikada nisam osećala siromašnom - prenosi "Amo Mama".

Kupatilo prvi put videla sa osam godina

U intervjuu za časopis "Plejboj", sa novinarom Lorensom Grobelom u martu 1978. godine, rekla je da je imala već osam godina kada je prvi put u životu videla toalet i kupatilo u kući svoje tetke i da je bila fascinirana. Smejući se koliko su tada bili nevini i neznalice, Parton je rekla da su se ona i njena braća i sestre plašili da koriste toalet, misleći da će ih "usisati".

Svakodnevno kupanje je bio luksuz za Partonovu i njenu porodicu. Često bi sami pravili sapun, a povremeno bi se svi natrpali u kamion i odvezli do reke da se operu u njenim vodama. Blizu mesta gde su živeli bio je potok, ali je reka bila njihovo omiljeno mesto za kupanje, jer je za sve njih bila kao „velika kada“.

Tokom zime, cela porodica je imala jedno korito sa vodom, a kupali su se jednom nedeljno. No, kako je Parton stigla u srednju školu, kupanje joj je postalo daleko važnije, a pritom je morala da nađe način da to obavlja svaki dan zbog nehigijenskog ponašanja svoje mlađe braće i sestara tokom spavanja.

- Deca bi me popiškila svako veče. Spavali smo po troje i četvoro u krevetu i svake noći čim bih legla, deca bi se pomokrila po meni i morala bih ponovo da se kupam svako jutro - ispričala je za "Plejboj" prisećajući se dana provedenih sa braćom i sestrama, pevanja u crkvi i obavljanja poslova koje nije posebno volela.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Dolly Parton (@dollyparton)

Kako je stalno pevala sa braćom i sestrama, uvek je pokušavala da ih natera da joj budu prateći vokali, jer je volela da se pretvara da je glavna pevačica na sceni, ali su oni bili potpuno nezainteresovani da učestvuju u njenoj fantaziji. Uprkos skromnim počecima njene porodice, strast i muzički talenat će je na kraju dovesti do toga da postane jedan od najuspešnijih i najomiljenijih izvođača kantri muzike svih vremena.

Danas poklanja milione

Uprkos njihovom siromaštvu, Doli svoju porodicu uvek opisuje kao srećnu i bogatu na druge načine. Odrastanje ju je učinilo skromnom, a nakon što je zaradila milione, nikada nije prestala da brine o ljudima u nevolji.

Godine 2022. Forbs je procenio da je Partonova neto vrednost 375 miliona dolara. Njen finansijski uspeh je uglavnom proizašao iz njenih vlasničkih prava na izdavačku muziku i tematski park. Danas kontroliše više od 3.000 pesama, uključujući veoma cenjenu pesmu „I Will Always Love Iou“, koju je odbila da podeli sa Elvisom Prislijem 1970-ih. Ova odluka se pokazala isplativom kada je Vitni Hjuston obradila pesmu 1990-ih.

Parton je takođe dobija honorar za objavljivanje njenih pesama kada se koriste u filmovima, programima ili se prodaju. Forbs je procenio da njene pesme vrede 150 miliona dolara i da je zaradila od šest do osam miliona dolara honorara.

Dolly Parton, Doli Parton Foto: Tanjug/AP

Ogromno bogatstvo muzičke ikone dolazi i iz njenog poznatog tematskog parka Dolivud, jedne od najvećih turističkih atrakcija u Tenesiju od kojeg navodno zarađuje tri miliona dolara godišnje. A nedavno je pokrenula i novu kompaniju pod nazivom "Doggy Parton", koja proizvodi igračke i odeću za pse.

Detinjstvo u siromaštvu naučilo ju je da je važno podeliti svoj uspeh sa drugima, pa je tako, pored toga što je muzičar i poslovna žena, aktivna u nekoliko dobrotvornih i društvenih ciljeva, a danas donira milione onima kojima su potrebni, iz oblasti obrazovanje, zdravstva i pomoć u slučaju katastrofa.

Video: Američka kantri legenda je gej? Pa šta ako spavam sa najboljom prijateljicom?!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona