• 0

Amal Kluni slavi 45. rođendan: Žena zavidne karijere koja je osvojila holivudskog srcelomca

Uspešna advokatica američkog glumca Džordža Klunija upoznaje 2013. godine, preko zajedničkih prijatelja

  • 0
Amal Clooney Amal Kluni Foto: Profimedia/SUMO / BACKGRID/Backgrid UK

Amal Kluni, rođenda Alamudin, danas obeleževa svoj 45. rođendan.

Ona je libansko-britanska advokatica specijalizovana za ljudska prava, aktivista i pisac.

Pravnica je u londonskoj advokatskoj kancelariji "Doughty Street Chambers". Od 2019. godine imenovana je za specijalnog izaslanika Vlade za slobodnu medija, piše "Wikipedia".

Detinjstvo i porodica

Amal je rođena u Bejrutu, a njeno ime na arapskom jeziku znači nada.

Potiče iz ugledne porodice, otac Ramzi Alamudin radio je kao profesor poslovnih studija na Američkom univerzitetu u Bejrutu, a majka Baria je iz porodice sunitskih muslimana iz Tripolija i bila je politička novinarka i strani urednik panarapskog lista "Al-Hajat".

Kada je 1982. godine te prostore zahvatio Libanski građanski rat, njena porodica je bila prisiljena da pobegne. Amal je imala dve godine kada su se njeni roditelji zajedno sa njom, mlađom sestrom Talijom i braćom Samerom i Ziadom, nastanili u Džerards Krosu u Bakingemširu u Engleskoj.

Obrazovanje

Amal je osnovnu i srednju školu završila u Engleskoj. Studije prava završila je na Oksforskom Univerzitetu St. Hju Koledžu. Nakon diplomiranja upisala je je Pravni fakultet Univerziteta u Njujorku, gde je završila master studije.

Amal Clooney, Kluni Foto: Profimedia

Karijera

Amal je kvalifikovana da se bavi advokaturom u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu. Bavila se advokaturom u Međunarodnom sudu u Hagu.

U Veliku Britaniju se vraća 2010. godine, kada se zaposlila u advokatskoj kancelariji "Doughty Street Chambers".

Bila je angažovana u veoma važnim slučajevima - zastupala je državu Kambodžu, bivšeg šefa libijske obaveštajne službe Abdalaha Al Senusija, Juliju Timošenko, Džulijana Asanža, bila je savetnik kralja Bahreina.

Pored zavidne karijere Amal je i modna ikona, ona je 2014. godine bila u užem izboru za najbolji stil na Britanskim modnim nagradama pored Dejvida Bekama, Kejt Mos, Kire Najtli i Eme Votson.

Susret sa Klunijem 

Američkog glumca Džordža Klunija upoznaje 2013. godine, preko zajedničkih prijatelja. Prvi susret desio se na jezeru, Komo kada je Amal prolazila kroz ovu destinaciju kako bi se srela sa zajedničkim prijateljem u Kanu.

Amal Dzordz Kluni Foto: Profimedia

Kluni je u jednom intervjuu otkrio kako je izgledao taj susret:

- Mislio sam da je prelepa, veoma duhovita i očigledno jako pametna. A ja sam njoj verovatno bio samo jako star - kazao je tada Kluni.

Par je nedeljama kasnije nastavio da komunicira.

Kluni je u oktobru 2013. pozvao Amal da ga poseti dok je u Londonu radio. Tada se i dogodio njihov prvi romantični izlazak.

Ne samo da je to veče Kluni imao dovoljno vremena da bolje upozna Amal, već je dobio i priliku da vidi kako će se u budućnosti nositi sa velikom medijskom pažnjom kojoj je konstantno izložen.

- Otišli smo na večeru. Bilo je jedno od onih modernih i šik mesta. Kada smo izašli, ispred je bilo preko 50 paparaca. Ipak, sa svime je izašla kao pravi šampion. Stvari su u Londonu počele su veoma brzo da se odvijaju - pričao je on.

Par se verio 2014. godine, a u septembru iste godine venčavaju se u Veneciji.

George Clooney Džordž Kluni Amal odmor letovanje Moltrasio Foto: Profimedia/BACKGRID/Cobra Team

U junu 2017. godine Amal je rodila blizance, devojčicu Elu i dečaka Aleksandra.

Video: Advokatica je Džordža Klunija spustila na zemlju, a uspeva da mu izmami i suze

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona