• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona je jedna od prvih šminkerki: Njene ruke stoje iza najlepših lica holivudskog sveta 1930-ih godina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko god da je bila uspešna i talentovana, odbili su je zato što je žena

  • 0
Dorothy Ponedel Foto: Everett Collection / Everett / Profimedia

Crveni tepih Holivuda prostire se od crno-belog sveta filma, pa sve do šarenog sveta glamura, prestiža i sjaja današnjih zvezda.

Velike glumice su uvek negovale svoj izgled u očima sveta, ali imena koja su stajala nad njima i motrila svaki detalj njihovog besprekornog i nepogrešivog stajlinga ostala su kao stubovi sveta filma, pozorišta i ostalih branši umetnosti. 

Danas mnoge trikove, savete i rutine za šminkanje uzimamo od poznatih ličnosti, ali one su najčešće samo platno za umetnike koji drže četkice za šminkanje. 

Jedna od prvih žena koja je ulepšavala lica glumica, modela, pevačica, jeste Doroti Pondel, poznatija kao Doti.

Doroti se u Los Anđeles preselila davne 1920. godine, zbog zdravstvenih problema koje je imala, ne znajući šta je za nju spremio grad koji odiše slavom. Ubrzo je počela da se pojavljuje kao statista u filmovima, ali se nakon nekoliko uloga njena profesija pormenila u sasvim nepredvidivoj kategoriji. 

Naime, na snimanju jednog filma, poznata Nensi Kerol zamolila je Doti da joj pomogne i našminka je. To je bio momenat kada je prepoznat njen talenat i od tog trenutka Nensi je činila sve što može da bude sigurna da će je nadalje Doti šminkati. 

Po Holivudu se brzo proširio dobar glas o Doroti i njenom šminkanju, te se ubrzo upoznaje sa novim klijentima i kasnije bliskim prijateljima poput Marlin Ditrih, Barbare Stenvik, Helen Hejz i mnogi drugi. Pokazavši se sjajno u toj poziciji, Doroti je ubrzo postala prva žena koja profesionalno šminka u svetu velikih glumačkih i drugih poslova.  Muški šminkeri u tom poslu koji su duže tu prihvatili su je raširenih ruku.

Dorothy Ponedel Foto: Everett Collection / Everett / Profimedia

Godine 1940. dobija ponudu druge filmske kuće, te je pri dolasku upoznata sa Džudi Garland, gde joj je rečeno: "Da vidimo šta možeš učiniti od nje", ali ona ni tu nije izneverila. Postale su veoma bliske prijateljice i svuda su išle zajedno. 

Međutim, 1942. godine morala je da pošalje pismo glavnom odeljku zaduženom za profesionalno šminkanje, gde je upitala da zadrži svoje mesto na tom poslu. Ali, koliko god da je bila uspešna i talentovana, odbili su je zato što je žena.

Počela je da piše autobiografiju "O licu: Život i vreme Doroti Pondel, šminkerki zvezda", koju je dopunila njena sestričina Meredit Pondel. 

U knjizi govori o svom zanimljivom životu punom prepreka, ljubavi i prijatelja. Sada o njenom životu možemo saznati najviše iz listova njene knjige, ali kakav je trag ostavila, dokaz je svaki osmeh i lik koji je našminkala davnih godina, navodi "Aurorasginjoin.com"

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona