• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žene koje su svojom smrću spasle milione života: Ko su "Radijum devojke"

, Ona.rs

Vreme čitanja: oko 2 min.

Borile su se za život na radnom mestu strave

 • 3
Radium girls, Radijum devojke

Foto: Niday Picture Library / Alamy / Alamy / Profimedia

Malo pre Prvog svetskog rata pojavila  se čudesna supstanca, koja se smatrala svemogućom- radijum.

Radijum je radiaktivan element, sija u mraku i korišćen je u danima njegovog pojavljivanja u skoro svim sferama, od medicine, preko lepote, sve do ukrašavanja predmeta ovim, tada fascinantnim materijalom.

Kada je započeo svoju popularnost na prostorima SAD-a, mnoge fabrike su se dograbile njegovog korišćenja. Tako i fabrike satova. Kada se već pripremalo za ulazak u rat, fabrike satova odlučile su se da daju maksimalnu podršku svim vojnicima, te su kao nove detalje na satovima koristili radijum. Kako bi i u mraku videli kazaljke i cifre, kazaljke su obojene ovim svetlucavim elementom.

Fabrike satova masovno su tragale za devojkama koje bi svojim mirnim rukama i pedantnošću mogle da nacrtaju ove detalje.

Metod kojima su vešto iscrtavale na stotine kazaljki i cifara jeste veoma uobičajen u slikarstvu. Usnama i jezikom navlaže vrh četkice kako bi dobile špic koji će im pomoći u crtanju onihnajsitnijih detalja. 

Radium girls, Radijum devojke

Foto: Niday Picture Library / Alamy / Alamy / Profimedia

Devojke koje su radile u fabrici su prvo nazivali "Devojke duhovi" zbog prašine u kojoj su radile, ali su ubrzo prozvane "Radijum devojke". 

Tračak sumnje su ugušili govoreći da radijum nije nimalo štetan, čak su tvrdili da produžava život i da leči sve od prehlade do raka. Nije prošlo mnogo vremena pre nego što su "Radijum devojke" počele da doživljavaju fizička razaranja zbog svog izlaganja ovoj supstanci.

Među prvima je bila Amelia Moli Magja , koja je slikala satove za "Radium Luminous Materials Corp". Njen prvi simptom bila je zubobolja, zbog koje joj je izvađen zub, pa kasnije i zubi pored, a na mestu gde su oni bili, kao i po telu, pojavile su se infekcije popout čireva. Proširenje čudne bolesti prvenstveno po bradi, a onda i po celom telu, dovelo je do velikog krvarenja od koga je 1922. preminula. Lekari su bili u čudu, ali jasno zaključili da je u pitanju sifilis.

Ubrzo su se masovno smrtno razboljevale i druge "Radijum devojke", a njihovo telo ličalo je na "živi leš", pa se tako o njima i pisalo. Narod je i dalje verovao da je radijum siguran. 

Patolozi su 1952. godine utvrdili da je ovaj elemnt uzrok ove strašne smrti. Fabrike su to negirale, ali su se radnice pobunile. Znale su da su im dani odbrojani, ali su se borile zbog onih devojaka koje mogu biti spasene. Ućutkivali su ih još 1927, kada su počele pobune zbog boleti, na razne načine, dok konačno jedna hrabra radnica po imenu Ketrin Vulf Donhju nije uspela da ih uspešno tuži zbog njene teške bolesti. 

Najstarija radnica ili "Radijum devojka", koja je preminula od raka kostiju, imala je 30 godina. 

Propisi su uvedeni i brzim promenama, pravda je stala na stranu ovih heroina, čije se žrtve ne treba zaboraviti, navodi "Blogs.loc.gov"

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

 • Dex

  25. februar 2023. | 10:06

  Veliko poštovanje. Slava im.

  4
  0

  Podelite komentar

 • Istins

  26. februar 2023. | 09:05

  Moj svoč svetli u mraku a kosu sam izgubio u 25 toj. Sve ovo više ima smisla. Dva zuba sam isto izvadio otkad ga imam. Kako mogu da prodaju nešto štetno. Presao sam na digitalni kazijo i od tada nemam pokvaren zub a ni kosu vise

  0
  2

  Podelite komentar