• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ljubičaste oči Holivuda čija lepota impresionira i dan-danas: Diva koja je volela muškarce i dijamante

Vreme čitanja: oko 4 min.

Njen život i dalje intrigira ljude

  • 0
Elizabeth Taylor Tejlor Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Kada se govori o divama koje su obeležile Holivud u prošlom veku, nemoguće je da se ne setite Elizabet Tejlor. Rođena je na današnji dan 1932. godine u Londonu. Njen otac je bio trgovac umetninama, a majka bivša glumica Sara Sotern.

Elizabet je napravila karijeru koja je trajala više od šest decenija, prihvatajući uloge koje ne samo da su pokazale njenu lepotu, već i neosporiv talenat za glumu, piše "Biography".

Kada je napunila tri godine, roditelji su je već tada upisali na časove baleta, a čim je počeo Drugi svetski rat, kao američki doseljenici u Britaniji vratili su se u Sjedinjene Države kako bi izbegli ratne sukobe koji su počeli da se zahuktavaju unutar Evrope i naselili se u Los Anđeles.

Zvezda odmalena

Elizabet je na filmskom platnu debitovala s 10 godina u filmu "There's One Born Every Minute", a posle je glumila i u "Lassie Come Home ", kao i u filmu "The White Cliffs of Dover". Međutim, uloga s kojom se istakla došla je 1944. godine, kada je Elizabet imala 12 godina, a u pitanju je film "National Velvet".

Za mnoge je tada bila impresivna činjenica da je, za razliku od mnogih dečjh zvezda pre i posle nje, Tejlor dokazala da može napraviti fantastičan prelaz iz uloge u ulogu. Njeni savremenici su isticali da je glumica mnogo toga propustila zbog života na sceni, na kojoj je praktično odrasla, te je zbog toga sa 16 godina poželela da napusti glumu, što je njena majka odbila.

Lepotica ljubičastih očiju

Ono po čemu je Elizabet takođe bila poznata jesu njene crne i guste trepavice i ljubičaste oči, na koje niko nije mogao da ostane ravnodušan. Tajna boje njenih očiju je u tome da izgled dužice (irisa), obojenog prstena koji se nalazi oko crne zenice oka, zavisi od toga koliko prirodnog pigmenta melanina sadrži.

Što je više melanina u dužuci ili šarenici, to će vam oči izgledati tamnije. Na primer, šarenice osobe sa tamnosmeđim očima imaju više melanina nego oči zelenooke osobe. Oči Elizabet Tejlor su imale veoma specifičnu i retku količinu melanina, navodi "Livescience".

- Postoje različite nijanse plave i sive, sa mnogo boja između. Ljubičasta je možda bila njena tipična pigmentacija - rekao je Norman Safra, predsednik oftalmološkog odeljenja u Medicinskom centru Maimonides u Bruklinu, Njujork, i dodao da je moguće imati tu boju očiju.

Boja očiju se takođe menja na osnovu apsorpcije svetlosti u oku, rekao je Safra. Na primer, nošenje bele košulje će reflektovati svetlost od šarenice i učiniti da njena boja izgleda malo svetlije.

Šminka takođe može da "izvuče" određene boje u očima. Tejlorova je često bila fotografisana kako nosi plavu ili ljubičastu senku koja bi upotpunila prirodnu ljubičastu nijansu njenih očiju.

Osam brakova

Elizabet se prvi put udala sa 18 godina za Konrada "Niki" Hilton Juniora, ali su se razveli naredne godine usled alkoholizma i nasilnog ponašanja Hiltona. Ubrzo nakon toga, 1952. godine se udala za britanskog glumca Majkla Vildinga. Brak je trajao četiri godine. Nekoliko meseci kasnije se udala za poznatog režisera Majk Toda, sa kojim je bila do njegove smrti - dve godine kasnije.

Zatim se udala za pevača Edi Fišera, koji je već bio oženjen kada su se njih dvoje upoznali. On se razveo, a Elizabet je dobila nadimak "rasturačica porodica". Godine 1964. razvela se od njega i udala za kolegu Ričard Bartona sa kojim je bila do 1974. kada su se i razveli.

Naredne godine se opet udala za njega i razvela 1976. Za šestog muža, Džon Varnera, se udala 1976. Sedmi muž joj je bio Lari Fortenski, za kojeg se udala 1991. i od koga se razvela 1996. godine.

Iz ovih brakova, Elizabet ima četvoro dece.

Obožavala je dijamante

Neki od njenih najpoznatijih komada iz kolekcije su 33,19-karatni "krupp" dijamanti, 69,42-karatni "tejlor-barton" dijamant i 50-karatni "la peregrina" biser. Njen treći muž Majk Tod joj je dao dijamantsku tijaru koju je nosila na dodeli akademskih nagrada 1957. godine, ali je takođe plivala u bazenu sa njom na glavi. On joj je takođe dao i "cartier" dijamant i set rubina.

Pored toga što su joj muževi kupovali nakit, ona ga je često kupovala i sama i upotpunjavala kolekciju bogatu kolekciju nakita.

Kasniji život

Sa glumačkim uspehom, raskošnim životom sa ogromnom količinom nakita, ljubavi i glamurom, Elizabet je postala Dama britanskog carstva 2000. godine. Međutim, i pored brojnih uspeha, Elizabet celoga života imala je problema i sa zdravljem.

Operisala je tumor na mozgu, dva puta je prebolela upalu pluća, rak kože, imala je poteškoće sa srcem i probleme sa kukovima, zbog čega je ostala u invalidskim kolicima.

Iako joj je jedno vreme bilo dobro, početkom 2011. Elizabet je ponovo imala problem sa srce. U februaru je primljena u bolnicu  zbog kongestivne srčane insuficijencije.

Preminula je 23. marta iste godine.

Ubrzo nakon njene smrti, njen sin Majkl Vajlding je rekao:

- Moja majka je bila izuzetna žena koja je živela punim plućima, sa velikom strašću, humorom i ljubavlju... Uvek ćemo biti inspirisani njenim trajnim doprinosom našem svetu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona