• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

Dr Ivana Petrović: U svetu medicine žene su brojnije, ali rukovodeće pozicije i dalje zauzimaju muškarci

Vreme čitanja: oko 6 min.

Onako kako želim i mislim da lekar treba da pristupi meni kao pacijentu – tako postupam

  • 0

Svako od nas je pre ili kasnije pacijent. Onako kako želim i mislim da lekar treba da pristupi meni kao pacijentu – tako postupam. Kada imam dilemu ili ne znam, tražim mišljenje kolege, pratim nalaze i rezultate, napravim sintezu, objašnjavam, tumačim i odgovaram na pitanja. Tome takođe učim i svoje mlađe saradnike.

Ovako, za Ona.rs započinje razgovor  dr Ivana Petrović, koja je već godinama medicinski direktor Acibadem Bel Medic, od ukupno 25 godina rada kao lekar u ovoj instituciji.

- U svetu medicine kao i u korporativnom svetu većina mojih kolega i poslovnih saradnika je prošla mukotrpan put da bi bila tu gde je sada, uložili su neverovatnu energiju i rad, i to neizmerno poštujem. Mi se oslanjamo jedni na druge, sarađujemo i pomažemo se, a u interesu pacijenta i posla  negujemo dugogodišnje relacije - opisuje dr Petrović.

Njena oblast je - opšta medicina. Kako ističe, nekoliko elementa razlikuje opštu od drugih oblasti medicine. Tu je pre svega orijentacija ka prevenciji bolesti, eliminaciji faktora rizika po zdravlje u blagovremenom otkrivanju bolesti.

- Mi smo prva"adresa" kojoj se pacijent obraća kada ima problem, "vodimo" njegovo lečenje, usmeravamo dijagnostiku, sublimiramo različita specijalistička mišljenja, propisujemo konačnu terapiju i pratimo njene efekte. Mi pratimo zdravstveno stanje pacijenta godinama , često i decenijama. Jedan moj mladi pacijent iz IT industrije rogobatno je, ali veoma tačno opisao opštu medicinu: "proaktivna i reaktivna, uz redovno ažuriranje baze podataka, sa fokusom na mene, a ne na bolest“ - opisuje dr Petrović.

Nije dovoljno samo postaviti dijagnozu

Na pitanje kad i zašto je postala baš lekar, doktorka se priseća:

- Prvi put sam pomislila da budem lekar sa 12 godina. Tada sam ostala bez ijedne reči objašnjenja doktora o onome što je napisao u specijalističkom izveštaju. Ništa nisam razumela, ni dijagnozu, ni šta znači "in obs.", ni šta znače potrebne analize. Mislila sam da sam se ozbiljno razbolela. Tog osećaja bespomoćnosti i straha se sećam i danas. Bilo mi je jasno da se i druga deca i ljudi osećaju isto i da ako ozdravim, treba da pomognem, ali da nije dovoljno samo postaviti dijagnozu i bez objašnjenja pustiti pacijenta.

U narednim godinama, kako kaže, uz razumevanje obima studija, težine posla i obaveze stalnog učenja, procenila je da može da ide tim putem, a i roditelji su je podržali. Upitana šta ju je, dodatno, privolelo da se pridruži i svetu medicinskog menadžmenta, doktorka ističe da joj to nije bilo u planu - već sticaj okolnosti.

- Uvodili smo sistem upravljanja kvalitetom. Tada sam shvatila koliko je važno napisati procedure za sve radne procese, definisati pravila, upoznati nove kolege sa istima, obučiti ih. Kada je ceo tim upoznat sa procedurama i pravilima i kada je svima jasno zašto se postupa baš na propisani način – svi mnogo lakše i uspešnije obavljaju posao. I naravno, lakše se rukovodi timom - ističe dr Petrović.

Žena u korporativnom svetu muškaraca

Na pitanje da li smatra da joj je put bio jednak, lakši ili teži u svetu medicinskog menadžmenta zato što je žena, dr Petrović smatra da je poslovni svet više svet muškaraca - ali da se to polako menja poslednjih desetak godina.

- U svetu medicine žene su brojnije, ali rukovodeće pozicije i dalje većinom zauzimaju muškarci. Ja sam imala sreću što sam profesionalno stasavala prateći razvoj Bel Medic-a i uz dr Jasminu Knežević, koja je ne samo odličan lekar, već i izuzetno uspešan menadžer i poslovna žena. Od nje sam naučila da problem ne sme da parališe, da ga treba prihvatiti kao izazov i naći najbolji način da se reši i nastavi dalje - poentira dr Petrović i pojašnjava: - Ako neko želi da opstane u poslovnom svetu, mora da ima dovoljno znanja, da bude ozbiljan i istrajan, da ima takta i istovremeno da bude odlučan i da ostane pravičan. Takođe morate biti i rezilijentni na povremene različitih oblike vama lično neprihvatljivog ponašanja.

Lekar, pacijent Foto: Shutterstock

O onome u čemu najviše uživa kao doktor, a u čemu kao menadžer, kao i šta joj je najveći izazov u oba slučaja, dr Petrović navodi nekoliko stvari, ali jednu posebno ističe.

- Kada pojedinac, medicinski tim i ustanova pomognu pacijentu da iz beznadežne situacije izađe kao pobednik, da se vrati svojoj porodici, kući i poslu. Taj osećaj je nemoguće opisati - prenosi doktorka i dodaje:

- Kao menadžer najviše uživam u razvoju novog. Ustanova u kojoj radim je počela kao mala ordinacija u iznajmljenom prostoru. Danas je to zdravstveni sistem u kome su opšta bolnica sa porodilištem, domovi zdravlja i poliklinika. Na početku nas je bilo troje zaposlenih, danas nas ima više od 500. A pre godinu i po dana Bel Medic je posato i deo poznatog internacionalnog lanca bolnica Acibadem.

Upravo taj razvoj, uvođenje novih usluga i dolazak na nivo kada pacijentu možete da pružite skoro sve (od laboratorijske analize, skenerskog snimanja, magnetne rezonance, operacija, plasiranje stenta, konverzije srčanog ritma...) je nešto što ispunjava, ne samo nju, već i ceo tim koji, kako kaže, zaista vredno radi.

- Srećnom me čini i kada na mlađe kolege mogu da prenesem znanje i stečeno iskustvo, kada vidim kako napreduju, kako se bore i brinu za pacijenta - podvlači dr Petrović.

Uspeh je izlečeni pacijent

Stoga i naglašava da je njen najveći uspeh u dosadašjoj karijeri "izlečeni i zadovoljni pacijenti".

- Oni koji će se i ustanove i mene setiti uvek kada im zatreba medicinska pomoć. Oni koji su ili će nas preporučiti familiji, prijateljima, komšijama.

Najviše sam se radovala otvaranju porodilišta. I dalje mislim da je to kruna jedne opšte bolnice. Posle jutarnjeg sastanka , u viziti sa kolegama ginekolozima i babicom, udahnem novi život, vidim presrećne roditelje. Kada tako počne dan, mogu da radim koliko god treba, a sa svakim izazovom lakše izlazim na kraj - naglašava doktorka.

Upitana kako održava svakodnevni ritam života, i kako "miri" nova medicinska ažuriranja i svoju svakodnevicu, doktorka kaže:

- U Acibadem Bel Medic-u rade mnoga velika imena naše medicine. Svako od njih prati dostignuća u svojoj oblasti, novine u dijagnostičkim i terapijskim protokolima i deli ih sa svim kolegama u svakodnevnom radu. Oni su i predavači na našim kolegijumima. Takođe, "sitni sati" su moje vreme za čitanje. Danas nije apdejtovan i ne uči samo onaj ko to ne želi. Sve informacije su lako dostupne, a ja se najviše oslanjam na medicinske baze u kojima su uvek ažurirani medicinski podaci zasnovani na dokazima.

Za kraj, upitana kakve planove ima za budućnost i šta još želi, a da nije postigla, doktorka Petrović ističe da je svesna da ima mnogo prostora i za lično, ali i za poslovno unapređenje.

- Kolege u svetu već uveliko koriste veštačku inteligenciju. Radiolozima ona značajno olakšava i ubrzava inteprtetaciju snimaka rendgena, skenera ili magnetne rezonance. Takođe se radujem što smo počeli sa online lekarskim konsultacijama - takva veza sa pacijentima je budućnost. Olakšaće i ojačati komunikaciju lekar - pacijent, uštedeće vreme i jednima i drugima. Taj segment će se tek razvijati.

I na kraju, očekujem da ćemo zahvaljujući saradnji sa Acibademovom laboratorijom Labmed u Istambulu, a i drugim genetskim laboratoirijama, razviti perosnalizovano lečenju pacijenata ne samo u onkologiji već i kod drugih bolesti npr. Alchajmerove bolesti, reumatoidnog artritisa, psorijaze i mnogih drugi. To znači da će i naši nacijenti na osnovu određenog ličnog genetskog profila, godina i telesne težine dobijati najdelotvornije lekove u optimalnoj dozi. Princip da shodno stadijumu bolesti, godinama života i pridruženim bolestima biramo isti lek za svakog – postaće prošlost - zaključuje dr Ivana Petrović.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona