• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kejt Blančet proslavlja 54. rođendan: Filmovi su joj nametnuli određene uloge u očima sveta

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Odlučila sam da strah pretvorim u uzbuđenje"

  • 1
Cate Blanchett, Kejt Blanšet Foto: Tanjug/AP

Ketrin Eliz Blančet je australijska glumica koja iza sebe ima neverovatne filmske uspehe.

Danas proslavlja 54. rođendan, a slika je glumačkih dostignuća, ali i velikih reči o ženama. Međutim, velike reči o ženama, ispraćene filmovima koje karkaterišu jedan detalj, nisu prošle samo kao deo glumačkog posla.

Glumica se borila sa pritiskom javnosti, koja joj je zbog velikih i poznatih uloga u filmovima kao što su "Tar" iz 2022, zahvaljujući kome je nominovana za Oskara, "Notes on a Scandal" iz 2015. godine i "Carol",  iz 2006. godine, u kojima je glumila homoseksualku.

Otako su izlazili ti filmovi, svet je tražio odgovor od nje da li je istog seksualnog opredeljenja kao i uloge koje tumači, pogotovo jer je veliki borac za ženska prava. U toku jednog intervjua, pomenula je odnos sa ženom van filma, što je odjeknulo u ušima publike.

Odgovor je NE

Međutim, dodatno se oglasila povodom toga, napomenuvši da nije mislila na bilo kakvu ljubavnu konekciju sa ženama. Kada su je ponovo upitali, jasno je postavila obrazloženje da glumački zadaci nisu uvezani uvek sa stvarnim životom i da nije u tom svetu koji je glumila i da je odgovor ne.

Kejt Blančet je sa svojim mužem još od 1997. godine, ali ipak, narod je bio znatiželjan da sazna nešto više o tome kako ona vidi žene.

Uspela je da raščisti vazduh, a ljubav prema ženama, jer je pripadnica tog pola, pokazala je još jednom u govoru za događaj Žena godine.

"Potpuno ponižena i oduševljena"

Blančet je zadivila sve prisutne na drugom godišnjem događaju za žene godine u organizaciji magazina "Time", održanom u Los Anđelesu, u čast žena koje su duboko uticale na svoj rad.

Navela je da je bila "potpuno ponižena i oduševljena" što je prisustvovala događaju koji uključuje dobitnice koje rade na pitanjima klimatske pravde, jednakih plata, i boljeg predstavljanja u javnosti.

"Toliko sam pod stresom da sam čak skinula grudnjak", našalila se Blančet dok je uzimala mikrofon. Brzo se okrenula razgovoru o težim temama sa kojima se žene suočavaju, razmišljajući o onome što je naučila od drugih žena u prostoriji.

- Kako starimo, osećamo se manje "pod kontrolom". Kao žene, često osećamo da moramo da kontrolišemo sve. Često treba da kontrolišete stvari pojedinačno. Ono što mi je večeras zaista jasno  je da je jedini put napred da pokušam da pustim kontrolu. Mislim da je promena u ovoj prostoriji i da je živa. Dešava se. Žene su dobre u okupljanjima. Znamo kako da slušamo - rekla je Kejt, nazdravivši ne samo ženama u ovoj prostoriji , već i milionima i milionima žena koje bi trebalo da stoje ispred ovog mikrofona, koje bi trebalo da budu prisutne, piše "Time".

Blančet je rekla da je jedna od najjačih veština koje glumci mogu da predstave kvalitet dobrog slušanja drugih.

- Da biste bili dobar pripovedač, morate da slušate priče koje nisu ispričane - rekla je ona i dodala da je dobitnici inspirišu i koriste svoje platforme da uzdignu i čuju priče.

"Najveći čin hrabrosti je biti nada"

Kao ambasadorka UN-a, Blančet je oko sedam godina radila na podizanju svesti o izazovima sa kojima se suočavaju izbeglice širom sveta.

Pozivajući se na spisateljicu Rebeku Solnit, Blanšet je govorila o snazi nade u mraku. "Najveći čin hrabrosti je biti nada."

Ona se osvrnula na rad žena iz prethodnih generacija i rekla da "mi imamo odgovornost da radimo na svojim plećima, ne samo na našim individualnim, već i na našim kolektivnim plećima, tako da se više žena može osloniti na njih u generacijama koje dolaze".

Važno je ne okrenuti se negativnosti, kako je rekla, s obzirom na neizvesnost u svetu u ovom trenutku, "koja može da izazove pesimizam, koji stvara pogrešnu sigurnost vezanu za ono što će uslediti".

- Odlučila sam da taj strah pretvorim u uzbuđenje. Postoji ogromna mogućnost u ovom strašnom prostoru.

Na kraju, još jednom je odala počast ostalim damama u prostoriji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mišel Jeo je prva Azijatkinja koja je osvojila Oskara

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Maja

    14. maj 2023. | 09:35

    Kejt je ikona. Toliko. 🏳️‍🌈

    Podelite komentar