• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Princeza Lilian Mej Dejvis: Zašto joj je Kruna 30 godina branila da ozvaniči svoju ljubav sa princom Bertilom

Vreme čitanja: oko 3 min.

Princeza Lilian je umrla na današnji dan, a njena životna priča vredna je ljubavne filmske sage

  • 0
Princess Lilian and Prince Bertil Foto: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ako je ikada postojala gorko-slatka kraljevska ljubavna priča, to je bila priča o Lilian i Bertilu iz Švedske.

Lilian Dejvis je bila velška lepotica rođena 1915. godine, kao ćerka rudara. U nekom trenutku je promenila deo imena u Lilian Mej Dejvis i otišla u London da se oproba u šou biznisu. Svoje račune je plaćala tako što je radila kao model, između ostalog i za "Vog" i prihvatala manje filmske uloge.

Tokom 1943. godine, upoznala je otmenog princa Bertila od švedske kraljevske dinastije Bernadote. Usred opasnosti od rata u Londonu, njih dvoje su se zbližili i zaljubili.

- Bio je tako zgodan, moj princ. Posebno u uniformi. Tako šarmantan i promišljen. I tako smešan. O, kako smo se smejali zajedno - ispričala je Lilian u svojim memoarima, kako prenosi "Today".

Stokholm Stokholm / Foto: Shutterstock

Ali, ona je bila udata. I običan čovek. Pa iako se razvela, to su bile prve dve prepreke za koje su bile potrebne decenije da se prevaziđu.

No, daleko veći problem koji je stajao na putu njihovog braka je bio nedostatak muških prinčeva u Švedskoj. Jedan Bertlijev brat već se odrekao prava na presto da bi se venčao sa običnom građankom, dok je njihov najstariji brat i prvi pretedent na presto poginuo u avionskoj nesreći 1947. godine, ostavljajući iza sebe jednogodišnjeg sina Karla Gustafa kao budućnost švedske monarhije.

Kako je bilo izvesno da će Bertilov otac preminuti pre nego što Karl Gustaf postane punoletan, nenadano princ postaje potencijalni regent, što mu nikako ne bi bilo dozvoljeno u slučaju da se oženi sa Lilian. Kako je budućnost Švedske monarhije spala samo na njega, Bertil i Lilian su odbacili svoju želju da se venčaju i umesto toga prigrlili miran život u Švedskoj i Francuskoj, okruženi samo bliskom grupom prijatelja i dvorjana koji su znali njihov pravi odnos.

- Nikada nisam bila pozvana na dvor niti sam zvanično postojala. Morala sam da sedim kod kuće i gledam svog dragog na TV-u dok je išao na Nobelove žurke i tako dalje - napisala je Lilian o svojoj sporednoj ulozi u kraljevskoj porodici.

Ali, par je nekako dočekao i trenutak kada je Karl Gustaf konačno postao kralj 1973. godine i venčao se nekoliko godina kasnije, što im je omogućilo da njihova tajna romansa - postane javna. Iako im je njegov otac, kralj Gustav VI Adolf, zabranio brak, živeli su u vanbračnoj vezi do 1976. godine, kada im je novi kralj Karl KSVI Gustav dao dozvolu da se venčaju. Otprilike 33 godine nakon što su se prvi put sreli, Lilian je konačno postala princeza Lilian, vojvotkinja od Halanda, i bila je dobrodošla na svim zvaničnim ceremonijama.

Pred njom su bile godine kada je mogla da nosi blistave dragulja porodice Bernadote na ceremonijama dodele Nobelove nagrade. Nakon što je Bertil preminuo 1997. godine, princeza je smanjila svoje pojavljivanje u javnosti i monarhijske dužnosti sve dok konačno, 2010. godine porodica nije objavila da je obolela od Alchajmera i da neće moći da prisustvuje venčanju svoje unuke, princeze Viktorije.

Lilian je tiho umrla u nedelju, na današnji dan (3.marta) pre tačno deset godina, kada je imala 97 godina. Tog dana su zastave širom Švedske spuštene na pola koplja dok su crkvena zvona zvonila u znak žalosti.

Osim što je za života napisala knjigu o njihovom zajedničkom životu (2000. godine), u kojoj je ubeležila svoju bol koju je osećala jer je bila tako skrivena godinama, o njihovoj ljubavi svedoči i crno-beli televizijski intervju iz vremena venčanja, u kojem princ Bertil saopštava da je glavna stvar za kojom žali u životu to što su morali da čekaju toliko dugo da se venčaju, zbog čega nisu mogli da imaju decu.

- To je nešto što je prilično tužno - rekao je, pre nego što se okrenuo Lilian i dodao: - Ali, na kraju krajeva, mi smo i dalje veoma srećni, zar ne?

- Veoma, veoma srećan - usledio je Lilianin odgovor.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona