• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Životna priča Mišel Jeo: Prva Azijatkinja koja je osvojila Oskara za najbolju glumicu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Oprostila se od velikih snova i ljubavi zbog povrede, i ne sluteći da je čeka veliki Holivud

  • 0

Video: Mišel Jeo je prva Azijatkinja koja je osvojila Oskara

Glumica Mišel Jeo je osvojla Oskara za najbolju glumicu, zahvaljujući sjajno odigranoj glavnoj ulozi u filmu "Sve u isto vreme".

Uspela je da zaokruži svoj rad do sada i dostigla je cilj svog zanimanja, koji je svima u glumačkoj profesiji željeno dostignuće. Ali, do toga je prešla interesantan put, koji pokazuje da je zaista sudbinu nemoguće izbeći.

Detinjstvo

Mišel je rođena u Ipohu, grad u Maleziji, 1962. godine. 

Detinjstvo je provela govoreći maternji jezik - malej i engleski jezik. Sa četiri godine otkrila je svoju ljubav i talenat za balet i čvrsto je odlučila da će život posvetiti ovoj gracioznoj umetnosti.

Išla je u školu u kojoj su bile samo devojčice, a baletom se bavila svim srcem. Sa 15 godina se sa roditeljima odselila u London, gde je počela da ispunjava svoje snove i upisala dobro poznatu Akademiju plesa.

Sve je išlo baš kako je ona zamislila, međutim, ne i kako je njen put bio zapravo postavljen.

Mišel Jeo Foto: HECTOR MATA / AFP / Profimedia

Uoči studija, povredila je kičmu što joj je onemogućilo da nastavi da pleše. Bio je to porazni momenat, ali je shvatila da je to neće udaljiti od plesa, te je nastavila koreografskim stopama i stopama drugih umetnosti.

Karijera i susret sa Džeki Čenom

Sa 20 godina se prijavila i osvojila izbor za Mis Malezije i dalje se plasirala za izbor za  Mis sveta 1983. godine, na kom je osvojila 18. mesto od 72 plasirane devojke iz čitavog sveta. Iste godine otputovala je u Astraliju i osvojila Mis Mombe.

Još od prvog osvajanja mesta misice, počela je da dobija pozive za razne glumačke uloge. Nije ni znala šta je zapravo čeka zahvaljujući tom jednom pozivu koji nije odbila.

Bio je to poziv za reklamu, ali nije dovoljno dobro razumela, ni govorila kantonski jezik, čak nije najbolje ni razumela kakva je ponuda u pitanju. Rečeno joj je da će u reklami biti sa Sing Lungom, ali kada se pojavila, zanemela je, jer se ispred nje našla legenda akcionih i komičnih filmova, Džeki Čen. Shvatila je tog momenta da je Sing Lung ustvari ime Džekija Čena na kantonskom.

Moglo se naslutiti koji su pozivi bili spremni za nju.

Mišel Jeo Foto:Shutterstock

Primetivši je u toj reklami pored slavnog Džekija Čena, poznata filmska kuća iz Hong Konga "D&B" kontaktirala je mladu Mišel i izrazila ogromno interesovanje za nju.

Karijeru u ovoj filmskoj i producentskoj kući započela je akcionim filmovima, gde je tumačila uloge koje su zahtevale dobro poznavanje borilačkih veština. Balet, njena prva ljubav, mnogo joj je pomogao u vežbanjnu ovih veština koje je trebalo stručno prikazati na velikim platnima širom sveta. Bili su zadivljeni njenom smirenošću i koncentracijom, bez i jednog dana pravog poznavanja veština koje je morala brzinski da savlada.

Nakon nekoliko glavnih uloga, publika ju je nazval Mišel Kan.

Godine 1987. udaje se za jednog od glavnih imena "D&G" kuće,  Diksona Puna, sa kojim je bila narednih pet godina u braku.

Kada se razvela, ponovo se posvetila svojoj profesiji i odlučila da ne ispusti nijednu priliku da ostane u ovom svetu u kome vlada.

Vratila je svoje ime Mišel Jeo kada je dobila ponudu Holivuda da igra u filmu "Sutra ne umire nikada", što joj je doprineo ogroman niz filmova. Ljudi sa kojima je radila su bili oduševljeni i govorili su kako joj se dive količinom profesionalizma, ali i odlučnošću da sama odradi sve borilačke scene za koje se uveliko uzimaju stateri.

Vremenom je morala da se nadograđuje poznavanjem i ostalim jezicima kao što je mandarinski.

Osvojen Oskar

Film "Sve u isto vreme" doneo je ono što je najveća pohvala glumcu, Oskara. Nekada je maštala o gracioznim pokretima koji će puniti sale, ali je zahvaljujući putevima koji je život dobro za nju predodredio, sada, na velikoj polici mogobrojnh speha stoji i nagrada za najbolju glumicu.

Ona je prva Azijatkinja koja je osvajila Oskara za najbolju žensk ulogu, ali i prva osoba iz Malezije koja je nominovana i osvojila ovakvu nagradu. 

Ima 61 godinu i jednu zdravu i šarenu karijeru iza sebe, navodi "Wikipedia.org"

Video: 95. dodela Oskara: Oni su zasenili sve svojim stajlingom

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona