• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

Albanka koja lepotom podseća na Amal Kluni, a inteligencijom na Ilona Maska: Ko je Mira Murati?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Heroina moderne tehnologije je živi dokaz da lepota, intelekt i kreativnost mogu da idu ruku pod ruku

  • 5
Mira Murati

Foto: JP Yim / Getty images / Profimedia

Da žene polako, ali sigurno, idu u korak sa jačim polom kada je u pitanju biznis, dokaz je tamnooka lepotica albanskog porekla - Mira Murati.

Mira je donela potpuno nove i vredne doprinose razvoju veštačke inteligencije, a njeno ime je priznato i cenjeno u visokim krugovima sveta tehnologije.

Trenutno je šef u "OpenIA", vodećem Institutu tehnologije.

Murati je "mozak operacije" kada je u pitanju najnovija aplikacija "ChatGPT", revolucionarni model veštačke inteligencije, koji može da omogući promenu u načinu na koji živimo i radimo.

Detinjstvo i studije

Murati je rođena 1986. u malom gradu u Albaniji.

Od ranog detinjstva bila je fascinirana tehnologijom i naukom, te je nakon srednje škole pohađala studije kompjuterske nauke na Univerzitetu u Tirani, gde je diplomirala sa počastima.

Nakon završetka osnovnih studija, preselila se u Ameriku i dobila master diplomu Instituta tehnologije u Masačeutsu.

Karijera

Murati je u svet tehnologije uplovila 2016, kada se priključila "OpenAI" firmi, gde je brzo stekla ime za sebe i pokazala se kao vrlo talentovan i kreativan inženjer.

Od 2019. na pozicije je šefa u firmi, a njeno najveće dostignuće je pokretanje "ChatGPT" lingvističke vrste veštačke inteligencije koja može da vrši "ljudski razgovor" sa korisnicima.

Iako su ga mnoge škole zabranile, a "Google" oglasio "šifru crveno", u strahu da će biti poslovno ugrožen, "Microsoft" je najavio investiciju od deset milijardi dolara.

Mira je ovako govorila na tu temu:

- Revolucija kroz koju ćemo proći jeste velika, ali nije opasna, kako mnogi smatraju. Tačno je da će neki poslovi biti izgubljeni, ali zameniće ih novi. Ja sam optimistična.

Jako sam ponosna na moje "čedo", nisam očekivala ovaj nivo uspeha, zapravo, dvoumila sam se da li da ga uopšte  "pustim u svet". Vrlo sam radoznala u kom smeru će otići - naglasila je ona.

Ova inovativna, inspirativna žena kaže da je ovo jedinstven momenat u istoriji koji bi trebalo da prihvatimo: tehnologija nas oblikuje i mi oblikujemo nju. Etička i moralna zabrinutost je opravdana i vrlo realna, ali je naglasak na tome šta veštačka inteligencija poput ove može da uradi za društvo u benefitnom smislu.

- Veštačka inteligencija može biti iskorišćena u pogrešne svrhe, ukoliko padne u loše ruke, to je tačno. I onda se nameće pitanje kako da to sprečimo a da joj istovremeno omogućimo globalni pristup? Kako da je uskladimo sa ljudskim vrednostima?

Zato mi je bitno da okupim što više filozofa, naučnika, umetnika, ljudi iz društveno-socijalnih zanimanja, kako bi mi pomogli da sagledam širu sliku, bila je iskrena za "Linkedin".

Privatan život

O Miri se vrlo malo zna, ovo je sve što je govorila o svom privatnom životu:

- Omiljena pesma mi je "Paranoid Android" od "RadioHead", toliko je slojevita i lepo prikazuje odnos društva i tehnologije. Nije nešto poletna ali je prelepa i umno provokativna.

Najdraža knjiga joj je "Duino Elegies", kolekcija pesama od Marije Rilke, a kada se radi o filmskoj industriji tu izdvaja "A Space Odyssey".

- Taj film mi kontinuirano intrigira maštu, magnifikovan je - kaže ona.

Verujemo i da će ova grandiozna žena nastaviti da intrigira svet i pretvara maštu u stvarnost.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Jelena CH

    13. mart 2023. | 15:50

    Sama rec ,,vestacka inteligencija,, mi najezi kozu😬😬😬J….. ona nama majku svima!!!

    Podelite komentar

  • Boban

    13. mart 2023. | 16:58

    Neka narod zadrzi svoju inteligenciju. Od veštačke nema ništa.

    Podelite komentar

  • Mixx

    13. mart 2023. | 16:37

    Buahahaha 🤣🤣🤣🚣🚣🚣🚣🚣

    Podelite komentar