• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Život Emilije Klark: Uloga Deneris u "Igri prestola" pomogla joj je da se izbori sa moždanim udarom

Vreme čitanja: oko 4 min.

Glavni ženski protagonista i po mnogima najupečatljiviji i najvažniji lik u čuvenoj seriji, "Deneris" se brzinom svetlosti vinula u sam vrh Holivuda

  • 0
Emilia Clarke  Emilija Klark Foto: Profimedia/Avalon.red

Emilija Izabel Eufemija Rouz Klark zarobila je srca širom sveta igrajući vatrenu, plavokosu, moćnu, pravednu kraljicu Deneris Targarjen u najpraćenijoj serijskoj adaptaciji ovog veka - "Igra prestola".

Pravilnih crta lica, krupnih zelenih očiju, ogromnog osmeha i pre svega skromnog, milog karaktera, nije bilo teško zavoleti ovu ženu jednako kao i lik koji je igrala.

Vrlo mlada suočila se sa najozbiljnim životnim problemima, a ona tvrdi kako ju je uloga u hit serijalu zaštitila na isti način kao što su zmajevi čuvali Deneris.

Rano detinjstvo i odrastanje

Rođena u Oksfordu, kao jedna od dvoje dece, od oca teatarskog inženjera zvuka i majke uspešne bizniskinje, britanska glumica odrasla je u imućnoj i prestižnoj porodici. Sa majčine strane ima indijsko poreklo; naime, njena baka bila je "tajno dete" ljubavi između prabake i Indijca.

- Moja baka morala je da "izbeljuje" svoj ten kako se ne bi primetilo da ima tamnopute krvi. Činjenica da se toliko borila da se uklopi iako je mnogo više volela Indiju nego Englesku, govori da je bila borac i za to sam joj zahvalna, teče mi u krvi - iskreno je pričala Emilija.

Klark je pohađala skupe škole, ali navodi kako se nikad nije osećala kao da pripada tamo.


Ljubav prema sceni rodila joj se zbog očevog posla jer je često prisustvovala predstavama u pozorištu gde je radio.

Dva puta je bila odbijena na koledžu za glumu, te je jedno vreme putovala svetom pre nego je upisala dramu u Londonu, a diplomirala je 2009. godine.

Karijera

Ova 37-godišnjakinja je definitivno rođena pod srećnom zvezdom. Naime, imala je samo dve profesionalne uloge pre nego što je u njene ruke dospeo scenario za blokbaster "Igra prestola", 2010, samo godinu dana nakon što je diplomirala.

Ulogu hrabre, inspirativne Deneris igrala je punih osam sezona, a za nju je dobila veliki broj nagrada.

Junaci serije Igra prestola (Game of Thrones) nekada i sada Emilija Klark kao Deneris u TV seriji "Igra prestola" / Foto: Tanjug/AP/HBO

Godine 2017. postala je najplaćenija televizijska glumica, "naplaćujući" čak milion i po dolara po epizodi.

- U početku prve sezone nisam imala pojma šta radim. To je bio moj treći put na setu i odjednom su mi tražili da snimam potpuno naga. Bilo je šokantno i užasavajuće. Nisam znala šta oni žele, nisam znala čak ni šta ja želim.

Manjkalo mi je profesionalnog iskustva, te sam smatrala da ne zaslužujem da se žalim ili pobunim.

Scene sa Džejsonom, koji je glumio mog izabranika Kal Droga u prvoj sezoni, mnogo su mi pomogle jer je on govorio umesto mene: "Ovo nije okej, ovo izbacujemo". Bio je predivan i zaštitnički nastrojen, otvoreno je govorila glumica.

Emilia Clarke, Jason Momoa, Daenerys Targaryen, Khal Drogo Foto: Sunset Box / Allpix Press / Profimedia

Zbog šokantnog kraja serije, gde voljenu kraljicu zmajeva ubija njen partner Džon Snežni, fanovi širom planete su i dalje besni, a slično je i kod Emilije.

- Nije fer što nije preživela, uvek ću je smatrati ispravnim likom koji nije zaslužio takav kraj. Trebalo je da ona i Džon budu zajedno ili makar da umru zajedno. Ne slažem se s odlukom da on preživi, a "ja" ne.

Uloga Deneris mi je obeležila život, uvek ću joj biti odana, u to ime imam tetovažu moja tri zmaja na zglobu, odvažno je poručila talentovana Britanka.

Deneris Igra prestola , game of thrones Printskrin: YT/Kristina R

Njena prvo pojavljivanje na velikom ekranu bilo je u filmu "Okovan", 2012.

A najveći uspeh postigla je sa "Dok nisam srela tebe", hitom iz 2016. godine koji je pokupio prestižne nagrade. Glumica od tada ne prestaje da snima, a zanimljivo je da je odbila ulogu Anastasije u "50 nijansi sive" zbog, kako navodi, "prekomerne golotinje".

Moždani udar

Godine 2011. Emilija je pretrpela hemoragijski moždani udar prouzrokovan pucanjem aneurizme u mozgu. 

Tada je, kaže, osetila "nezamisliv" bol u glavi, ali je na vreme otišla kod doktora, te je uspela da se vrati na posao samo par nedelje posle, taman za snimanje druge sezone.

Samo dve godine kasnije, tragedija se ponovila i ovaj put donela mnogo ozbiljnije posledice.

Emilia Clarke, bolnica Foto: NIJO / Backgrid UK / Profimedia

Glumica je posle drugog moždanog udara, 2013, razvila afaziju i privremeni gubitak pamćenja.

- Veliki deo mog mozga više nije u funkciji, pravo je čudo što sam živa, što mogu da pričam, radim, doktori su u šoku, kao i ja. Definitivno sam imala sreće, izjavila je hrabra "džepna Venera".

Privatan život

Emilija je trenutno singl, a često se šali kako je aneurizma "kriva" za njen loš ukus kad su muškarci u pitanju.

Glumica izuzetno čuva svoju privatnost i o njoj se malo zna.

- Smeh je lepota. Džabe šminka, frizura, garderoba, ako si pun sebe i umoran od života. Treba da slavimo smeh, besplatan je - istakla je glumica.

Video: Glumci iz „Igre prestola“ otkrivaju koje su im omiljene scene smrti

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona