• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona je prva pesnikinja koju istorija poznaje, a potiče čak iz davne Mesopotamije: Ko je Enheduana?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Akadijska princeza, čiji je jedan potpis bio dovoljan da započne istoriju

  • 0

Priča o Enheduani i o tome zašto je ona istaknuta u istoriji, vodi nas u doba 23. veka pre nove ere. Enheduana je bila ćerka Sargona Velikog, koga često opisuju i kao osnivača velikog carstva, kao i princeza Akadije, mesopotamijskog regiona.

Spoj slogova koji čine njeno ime nose zasebna značenja: En-vrhovna sveštenica; Hedu-ukras; Ana-nebesa.

Ona se smatra prvom književnom autorkom koja je poznata ljudskoj istoriji. Postoje pesme i priče koje datiraju još pre njenog vremena, ali je ona prva koja je ostavila svoj potpis i time obeležila svoja dela. To je bio jedan ogroman korak u ljudskoj istoriji, jer je prvi potpis pisanja iz drevnog doba.

Pored toga što je prva poznata autorka, Enheduana je bila princeza, pesnikinja, sveštenica, ratnik, vladar i astronom. Imala je važnu političku poziciju, koju je vešto držala zajedno sa svojim ocem.

Igrala je ključnu ulogu u povezivanju severnog mesopotamskog regiona Akada, gde je Sargon prvi došao na vlast, i onih teritorija koje je zauzeo kasnije na jugu. Povezivala je ljude spajajući njihova verovanja o sumerskoj boginji Inan sa verovanjima akadske boginje Ištar.

Te veze je opisivala u svojim književnim i verskim himnama i pesmama, stvorivši jedno zajedničko verovanje širom carstva.

"Isparavanje Inane" je njen najznačajni tekst, koji je uticao na pisanje himni na jedan specifičan način. Naime, delo je pisano u antičkoj formi, tako, da se odaje počast bitnim figurama u zemlji ili bogu.

Njeni tekstovi koji se oslanjaju na odavanje počasti boginji Inani su najstariji pisani opis božanstva. Enheduana je osećala ogromnu povezanost sa tom boginjom, zbog čega znamo nivoe svesti u društvu o duhovnom životu tada.

Imala je zadatak da pomiri dva boga, nakon što je njen otac osvojio drevni grad Ur, što je bio njen najvažniji zadatak koji je uspešno izvršila.

Enheduana je postavila standarde za poeziju i forme molitve, koje će kasnije uticati i na Bibliju, kao i celu svetsku književnost.

Pravi je dragulj istorije, prenosi "Bbc.com"

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona