• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dajana Kiton: Zvezda koja svoje ljubavi nikada nije krunisala brakom, a jedna od najvećih je bio Al Paćino

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Taj mit o usedelici je glupost"

  • 0
Diane Keaton, Dajan Kiton Foto: Tanjug/AP

Ona može da igra i u legendarnom „Kumu“ i u romantičnim komedijama "Baby Boom", "Father of the Bride," "The Firsts Wives Club“. Može stati i pored Al Paćin i pred Džeka Nikolsona, a pripadnost liku koji tumači biće obeležena ličnim šarmom koji je utkala u svaku svoju ulogu. Ona je glumica koja pokazuje da osmeh govori i baš on čini da mnoge žene pomisle: „Kada budem prešla sedamdesetu, želim da izgledam kao Dajana Kiton (77).

Kada je ljubav u pitanju, uloge su joj upravo donele jednu od najvećih, za ceo život. Bio je to film „Kum“ i lik Kej Korleone, supruge Majkla Korleonea, čiji je lik u istoriju filma upisao Al Paćino.

Dve žene su je inspirisale da bude glumica

Dajana Hol rođena je u Los Anđelesu, kao najstarija od četvoro dece. Otac joj je bio inženjer, majka domaćica i fotograf-amater, a upravo ju je majka i inspirisala da se bavi glumom. Bio je to trenutak kada ju je videla kako osvaja dramsku nagradu „Gđa. Los Anđelesa“ za domaćice. Druga žena koja joj je bila inspiracija bila je Ketrin Hepbern. Divila joj se zbog uloga snažnih i nezavisnih žena, navodi „Vikipedija“.

Nakon maturiranja upisuje glumu, ali je napušta posle godinu dana, iz želje da bude zabavljača na Menhetnu. Postaje deo organizaciji „Actor's Equity“, a kako je tamo već bila registrovana jedna Dajana Hol, ona uzima majčino devojačko prezime – Kiton. Upravo će na njemu i izgraditi filmsku slavu.

Vraća se glumi, studira u „Neighborhood Playhouseu u Njujorku“.

Godine 1968. postaje zamena u produkciji originalnog brodvejskog mjuzikla „Kosa“. Ova predstava bila je rani znak njene odlučnosti. Kako nije htela da se obnaži u delovima mjuzikla kada je to činila cela glumačka trupa, iako je to ostavljeno na volju glumaca, pratio ju je loš glas.

Nakon „Kose“ prijavljuje se za ulogu u „Zasviraj ponovno, Sem“ Vudija Alena, za koju je nominovana za nagradu Toni. Potom je usledila uloga u filmu „Ljubavnici i drugi stranci“, a onda i druge gostujuće uloge u televizijskim serijama, kao i reklame za dezodoranse.

Al Paćino Al Paćino u filmu "Kum" / Printskrin: YouTube/Movieclips

Film „Kum“ joj je obeležio profesionalni i privatni život

Kao što se filmska legenda „Kum“ ne može zamisliti bez Al Paćina, teško je pomisliti da bi ijedna druga žena mogla i na sličan način da oživi lik njegove saputnice Kej. Gledalac je prati i kada se zaljubljuje, i kada stvara porodicu, i kada čini sve da tu istu porodicu zaštiti od svih strahota koje pripadanje Korleonovima donosi. Ispostaviće se da je posvećenost ulozi imala sveobihavtnije razloge.

Kopola ju je angažovao zbog njene ekscentrične reputacije koju je hteo da unese u ulogu. U to vreme je, kako je i sama navodila, nazivana je „šašavom glumicom“ filmske industrije. Ostvarenje nagrađeno Oskarom 1972. godine definitvno je obeležio i njen lik, daleko od šašavog.

"Kum" joj je doneo veliku ljubav u životu, Al Paćina. Prekidali su vezu, pa su se mirili. "Kum 3" je ponovo probudio strasti, a glumica je otvoreno govorila o tome šta za nju predstavlja Al Paćino:

„Al je jednostavno bio najzabavniji čovek... Za mene je to najlepše lice. Mislim da je Voren bio prelep, veoma lep, ali Alovo lice je kao vau. Ubica, ubica lice.“

Romansa sa Vudijem Alenom, kultna uloga i moda ženskih odela

Romantična komedija „Eni Hol“ donela joj je još jednu od uloga koje su je profesionalno obeležile. Bili su ljubavnici u to vreme, a Oskara za najbolju ulogu dobila je za lik u kome je bilo mnogo autobiografskih elemenata. Izjavial je da je Vudi Alen u filmu predstavio njenu idealnu verziju.

Ovaj film važan je i za istoriju mode. Starinska muška odeća - kravata, majica, vrećaste pantaalone i šešir od nje su stvorili modnu ikonu kasnih sedamdesetih.

Nakon ovog filma žene počinju da nose odela.

Dajana i Džek – duo koji se ne zaboravlja

Kada je sniman film „Samo ne ti“, Džek Nikolson je imao 66 godina, Dajana 57. Navodno je studio „20th Century Fox“, koji je trebalo da distribuira film, odbio da ga producira bojeći se da su glavni glumci prestari da bi bili isplativi.

Zarada od 125 miliona dolara samo u Severnoj Americi i uloge koje su gledaocima ulepšala dane bili su dovoljna negacija prethodnog straha.

Diane Keaton, Jack Nicholson, Something's Gotta Give Foto: Profimedia/Columbia Pictures Collection / Everett

„Najodbojnija zvezda posle Grete Garbo“

Posle ljubavi sa Vudijem Alenom u Dajanin život ulazi glumac i režiser Voren Bejti.

Ta veza ju je načinila metom tabloida, te je izbegavala mnoga javna pojavljivanja. „Vanity Fair“ ju je zbog toga 1985. nazvao najodbojnijom zvezdom posle Grete Garbo.

Jasno o udaji

Žena čiji život su obeležile mnoge romanse nikada se nije udavala. Na tu temu oglasila se u julu 2001. godine:

- Ne mislim da mi je to što nisam udata umanjilo život. Taj mit o usedelici je glupost.

Kiton je nakon smrti svog oca ipak poželela da bude roditelj. Usvojila je ćerku Dekster 1996. i sina Djuka 2001. godine.

Ova originalna žena je vegetarijanac 27 godina. Pored mnogobrojnih aktivnosti deluje i u kampanjama za spas i restauraciju istorijskih zgrada, posebno u oblasti Los Anđelesa.

Protivnik je plastične hirurgije. Za magazin „More“ na tu temu izjavila je:

- Zaglavljena sam u ideji da moram da budem autentična... Moje lice mora da izgleda onako kako se osećam.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona