• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Lola Novaković: Kraljica evergrina koja je pevala Titu, udavala se tri puta i bila sumnjičena da je agent CIA

Vreme čitanja: oko 4 min.

Bila je izuzetno cenjena i poštovana, a njenom talentu divila se cela Jugoslavija

  • 1
Lola Novaković Foto: Harry Pot/Anefo/Nationaal Archief

Legendarna kraljica evergrina Zorana Lola Novaković bila je jedna od najvećih zvezda na ovim prostorima koja je obeležila čitavu eru jugoslovenske muzike. Prava muzička diva ogromnu popularnost stekla je tokom šezdesetih i sedamdesetih godina, a njenu bogatu karijeru pratio je jedako buran privatan život.

Hitovi, turneje, nagrade i festivali su se nizali, a karte za njene koncerte nestajale su sa blagajni za svega nekoliko sati. Pevala je Titu, njen glas su prepoznavali i voleli u inostranstvu, a mnogima je bila jedna od omiljenih javnih ličnosti.

Pa iako je bila velika zvezda, svi koji su je poznavali opisivali su je kao skromnu ženu, koja nikada nije loše govorila o kolegama. Bila je izuzetno cenjena i poštovana, a njenom talentu divila se cela Jugoslavija.

Život u svetu muzike

Lola je rođena u Beogradu, 25. aprila 1935. godine, u porodici predratnog beogradskog trgovca Milana Novaković i majke Radmile, koja je bila iz Zagreba.

Lola je, kako navodi "Vikipedija", počela da peva sa orkestrom "Pet Adrijatika" 1953. Muzičku karijeru je počela da gradi već sa 22 godine, kada je kao stalni vokalni solista primljena u Radio Beograd.

Pred kraj 1957. nastupala je u beogradskom lokalu "Stambol kapija", zajedno sa zagrebačkim pevačem Stjepanom Džimijem Stanićem, kada ju je zapazio istočnonemački muzički manadžer i pozvao da nastupi na Leipziškom sajmu u Nemačkoj kao predstavnica Jugoslavije. Pristala je i u Nemačkoj je snimila i prvu ploču.

Od kraja 1958. krenuli su njeni nastupi po noćnim barovima tada modernog Bejruta sa istim orkestrom "Pet Adrijatika".

Nakon povratka u Jugoslaviju, Lola je imala zapažene i nagrađivane nastupe na tadašnjim brojnim festivalima zabavne muzike. Kada je 1962. godine pobedila na Zagrebačkom festivalu, sa pesmom "Ti nisi došao" (kasnije je prepevala Gabi Novak), ovaj njen finalni nastup je postao antologijski. Naime, tokom pevanja Lola se rasplakala, i to iz sasvim drugih razloga, ali je taj čin publiku toliko impresionirao da je gotovo jednoglasno dobila prvu nagradu.

Iste godine bila je čak i predstavnica Jugoslavije na Pesmi Evrovizije sa kompozicijom "Ne pali svetla" u sumrak, i osvojila četvrto mesto sa njom. Njeni uspesi su se samo nizali, bila je čak i na šestomesečnoj turneji po Japanu, gde je u preko 40 televizijskih emisija. Tih godina osvojila je i prvo mesto na međunarodnom festivalu zabavne muzike u Rimu.

Lola Novaković Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

Jedanko buran ljubavni život

Iako je ulagala mnogo napora da sakrije svoj privatni život, znalo se da je imala čak tri neuspela braka.

Njen prvi suprug bio je izvesni Boro Kragujević, profesor fizičkog obrazovanja, sa kojim je bila u braku nešto manje od dve godine. Više o njihovom odnosu praktično je nemoguće pronaći.

Na samom vrhuncku karijere, 1966. godine, Lola se udala za predstavnika avio-kompanije "Panameriken" Mila Jovanovića i mediji su ih pratili kao pravi moćni par. Uprkos tolikom brujanju o njihovoj ljubavi, javnost je doživela šok kada je otkriveno da su se nakon četiri godine razveli.

Tada je usledio njen poslednji, treći i naintrigantniji brak, prepun kontraverzi. Naime, diva se zaljubila u deceniju mlađeg kolegu Dragana Antića. Početak njihove ljubavne priče pratile su brojne spekulacije, a nakon festivala "Beogradsko proleće" 1971. godine, na kome su zajedno nastupili, žutu štampu su preplavile priče o njihovoj romansi. Oni su zbog razlike u godinama u početku krili vezu.

Lola Novaković Printskrin: Youtube/RTS

Tokom braka sa Draganom, Lola je baš često bila meta tabloida. Pisalo se da je u ruskom zatvoru, te da je proglašena čak i za tajnog agenta CIA.

Sve to je, najverovatnije, bilo previše i iscrpljujuće, da je nakon razvoda od Dragana 2000. godine čuveni glas evergrina odlučila da se povuče sa scene i iz javnog života. Izuzetak su bili njena povremena pojavljivanja na pojedinim koncertima i to što je bila stalni član Pozorišta na Terazijama.

Kraj u samoći 

Iako toliko poznata i cenjena da je čak bila i redovan gost jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita i njegove supruge Jovanke,i neretko je zabavljala inostrane goste koji su ih posećivali, pevajući im domaće šlagere i tradicionalne numere, kao i pesme na italijanskom, engleskom i španskom jeziku, poslednjih 15-ak godina Lola je živela veoma povučeno i nije se mnogo eksponirala.

Tako je tiho i završila. Kraljica evergrina preminula je sama na dašnji dan (3. aprila) 2016. godine u svojoj kući u beogradskom naselju Cerak. Pronašle su komšije, usnilu u fotelji.

Ispunjena joj je želja da njena sahrana ne bude javna i da njeni ostaci ne budu položeni u Aleji velikana. Tri dana kasnije je kremirana, a njen pepeo je ukopan na Novom groblju.

Tri meseca nakon toga, kako prenosi "Piplmetar", na insistiranje njenog dugogodišnjeg prijatelja, u javnosti je dospela vest da je na dan njene sahrane, Lolina kuća je opljačkana i mnoge vrednosti koje su se u njoj nalazile su pokradene.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Senka

    3. april 2023. | 20:56

    Divna....,,Samo kap veselja trazim....,,

    Podelite komentar