• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Životna priča Vere Vang (73): Dizajnerka o čijim venčanicama sanjaju mlade širom sveta

Vreme čitanja: oko 5 min.

Njen brend se proširio na nekoliko polja. Osim venčanica i večernje odeće, Vera Vang je dizajnirala parfeme, linije nakita, naočare, obuću i proizvode za dom

  • 0
Vera Wang, Vera Vang Foto: CraSH/imageSPACE / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Vera Vang (73) je žena koji intrigira modni svet već decenijama, žena koja stvara magiju koja upotpunjuje dan kakvom se svaka nevesta nada.

Vera je rođena 1949. godine u Njujorku, u porodici doseljenika iz Šangaja. Od detinjstva, zajedno sa majkom posećivala je revije visoke mode i tome pripisuje ljubav prema modi i dizajnu. Zanimljiva činjenica o njoj koju ne znaju svi jeste da je, pre nego što je radila za časopis "Vog", bila umetnička klizačica, učestvovala je na Državnom prvenstvu SAD-a 1968. i 1969. godine.

Najmlađa urednica "Voga" napušta posao da osnuje svoj brend

Sa 18 godina, Vera Vang je predstavljena visokom društvu na Međunarodnom balu debitantki u Valdorf Astoriji u Njujorku. Njeno predstavljanje kao debitantkinje ukazuje na rani ulazak u svet glamurozne večernje garderobe.

Vang je pohađala Univerzitet u Parizu i diplomirala istoriju umetnosti na koledžu Sara Lorens. Karijeru je započela na čelu mode kao urednica "Voga" 1971. godine i ostala sedamnaest godina. U to vreme bila je najmlađi urednik. Radila je sa Ralfom Lorenom dve godine nakon što je napustila poziciju u časopisu. Sa 40 godina dala je ostavku i započela svoju karijeru kao nezavisni dizajner svadbene odeće.

Njen prvi dizajnerski salon otvoren je 1990. godine u hotelu Carlile u Njujorku. Ovaj salon predstavljao je njene sada svetski poznate venčanice. Trenutno ima salone i butike širom sveta u Londonu, Tokiju i Sidneju. Njen brend se proširio na nekoliko polja; osim venčanica i večernje odeće Vera Vang je dizajnirala parfeme, linije nakita, naočare, obuću i proizvode za dom.

Kao dizajner venčanica počela je da radi 1990. godine i uz finansijsku pomoć svog oca, otvorila je jedan od svojih vodećih salona u hotelu Carlile u Njujorku, gde su i danas mnoge njene moderne, ali tradicionalne venčanice. Stekla je jake sledbenike, posebno u Holivudu, gde je sve više poznatih ličnosti cenilo njen inovativni dizajn.

Vera je proširila svoju proizvodnju i počela da radi ne samo kao dizajner venčanice, već i kao dizajner visoke mode. Od tada su mnoge poznate ličnosti odlučile da nose njene kreacije na ekskluzivnim događajima i crvenim tepisima.

Čak je i bivša prva dama Sjedinjenih Američkih Država, Mišel Obama, odabrala elegantnu crnu haljinu otvorenih ramena Vere Vang za državnu večeru u Beloj kući 2015. godine. Nije neuobičajeno videti Veru na takvim ekskluzivnim događajima, obično obučenu u crne ili bele haljine.

Ona je (skoro) uvek obučena u crnu odeću i, ako se pitate zašto, razmislite o crnoj majici i farmerkama Stiva Džobsa ili samo pročitajte šta je Vera imala da kaže o ovome za "Harper's Bazaar":

- Kao i većina dizajnera, ja imati uniformu, a moja uniforma su helanke. A ako nisu helanke, to su pantalone koje su kao helanke.

Svi žele da nose "Veru Vang"

Vera Vang se godinama etablirala kako bi postala jedan od najuspešnijih, najpoznatijih modnih dizajnera širom sveta.

Vang je čak kreirala i dve pristupačne linije koje su dostupne široj javnosti. Njena prva, "Simply Vera", lansirana je 2007. Linija uključuje odeću, obuću, intimne stvari, tašne, posteljinu i nakit. Druga isplativa linija Vere Vang, "White by Vera Vang" započela je 2011. To je saradnja sa "David’s Bridal" gde neveste sa ograničenim budžetom mogu da kupe venčanice u rasponu cena od 600 do 1.400 dolara.

Vera Vang je 2012. godine sarađivala sa "Men's Wearhouse" na dizajnu dva stila smokinga kako bi i muškarci mogli da imaju privilegiju da nose njenu odeću.

Iako je Vera Vang omiljena među slavnim nevestama, uključujući Čelsi Klinton, Ivanku Tramp, Ališu Kiz, Maraju Keri, Viktoriju Bekam, Kloi i Kim Kardašijan, Vang je poznata po dizajnu kostima za umetničke klizačice Nensi Kerigan, Mišel Kvan, Evana Čena Lisačeka i Nejtana.

Primljena je je u američku Kuću slavnih umetničkog klizanja 2009. godine zbog doprinosa sportu kao kostimograf i rekla je za "People":

- Nije za one sa slabim srcem. Ako pukne jedan kaiš ili ako se perla na rukavu zakači kada se okrenu, cela njihova Olimpijada je gotova.

Oprobala se i kao autor knjiga

Verina zbirka knjiga obuhvata tri knjige. "Venčanje, leptiri i najslađi snovi" je bila prva knjiga koja je navela Veru da radi još više na tom polju. Vera je napisala najuspešniju knjigu u svojoj karijeri 2001. Bila je to "Vera Vang o venčanjima". Vera je opisala svoj pogled na venčanje i svoj pogled na svaki aspekt ovog konkretnog dana, od pozivnica do torte.

I kako možemo zaboraviti haljine? Nakon ogromnog uspeha ove knjige, Vera je zajedno sa Hamišem Boulsom napisala "Vogue venčanje; Neveste, haljine i dizajneri".

Savet modnih dizajnera Amerike odao je čast Veri Vang tako što ju je 2005. proglasio Dizajnerom ženske odeće​ za 2005. godinu i dodelio joj Nagradu za životno delo 2013.

Tajna mladolikosti

Svaki put kada se Vera Vang pojavi na važnom događaju oduševljava fanove svojim neverovatno mladalačkim izgledom. U više navrata otkrila je svoje zdravstvene principe, rekavši za "People" da svoju vitku figuru pripisuje sporadičnim vežbama, dobrom rasporedu spavanja i povremenom koktelu sa votkom.

- Mislim, bila sam elitni sportista u mladosti. Bila sam takmičarska klizačica u Sjedinjenim Državama i plesačica u Balančin školi američkog baleta. Mislim da, kada prvih 16 godina svog života provedete fizički angažovani, postoji takva stvar da to nekako ostane u vama. Postoji mišićna memorija koja ide uz to - izjavila je svojevremeno.

- Rekao bih da je to sporadično. Sporadično je savršena reč - rekla je ona kada su je pitali o svojoj rutini vežbanja.

Napomenula je da su vežbe takođe sredstvo za sprečavanje anksioznosti. I dok je fizička spremnost važna, alat za samopomoć koji joj najviše daje snage i vitalnosti je dobar raspored spavanja.

- San je ključan za preživljavanje u razvoju kompanije, podizanju dvoje dece. Mislim da ne bih mogla da postojim da nisam u stanju da spavam. Moram dobro da se odmorim jer osećam da je to regenerator.

Što se tiče njenih viralnih fotografija, koje su se delile nakon što je napunila 71 godinu, Vang je za "People" rekla da je "potpuno šokirana" reakcijom na mreži nakon godina rada u modnoj industriji striktno iza kamere.

- Uvek sam mislila o sebi kao o nekom ko je, pošteno rečeno, bio kreator, a ne tema. Tako da je bilo šokantno. Ne mogu da lažem.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nenad Radujević o 50. Belgrade Fashion Week-u

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona