• 1

Vreme čitanja: oko 6 min.

Natali Vud: Plodnosna holivudska glumica čija smrt i danas puni naslovne strane

Vreme čitanja: oko 6 min.

Natali Vud je jedna od najpoznatijih glumica svih vremena

  • 1
Natalie Wood, Natali Vud

Foto: Warner Bros. Pictures / Christophel Collection / Profimedia

Glumica Natali Vud je stekla je slavu kao mlada žena, sa svega 16 godina, kada je 1955. godine glumila sa Džejmsom Dinom u kultnom filmu "Buntovnik bez razloga".

Njena slava ojačana je još jednom nominacijom za Oskara u filmu "Sjaj u travi", kao i zahvaljujući njenoj ulozi Marije u "Priča sa zapadne strane".

Međutim, i pored uspeha, njen život je bio protkan tragičnim detaljima od rane mladosti, pa do samog kraja. Još kao dete, kako prenosi "The Richest", doživela je seksualno zlostavljanje koje nije prijavila zahvaljujući svojoj majci koja se bojala za ćerkinu karijeru, s obzirom na to da je zlostavljač bio moćni holivudski producent.

Natali Vud Wood

Foto: Profimedia/Backgrid USA/MediaPunch / BACKGRID

U piku slave pokušala je da izvrši samoubistvo zbog ljubavi prema Vorenu Bitiju, a na kraju se udavila na čamcu, u prisustvu supruga Roberta Vagnera i kolege iz filma "Brainstorm" Kristofera Vokena.

Njena smrt je i danas obeležena ozbiljnim kontraverzama, a ono što je još jezivije je da je njena majka predvidela i imala osećaj da će je "tamna voda" odneti, zbog čega je nikada nije puštala blizu vode.

Veoma rani počeci i uspeh

Ćerka ruskih imigranata, Natali Vud, rođena je kao Natalija Nikolajevna Zaharenko 20. jula 1938. godine u San Francisku u Kaliforniji, gde je  i počela da nastupa u ranoj mladosti. Njena majka Marija ju je još kao malo dete upisala na časove baleta, da bi u dobi od svega četiri godine, Natali dobila svoju prvu filmsku ulogu u "Srećnoj zemlji" (1943).

Virus Outbreak Cannes Retrospective, Kan, Kanski festival, retrospektiva, film

Foto: Tanjug/AP

Odmah je osvojila režisera Irvinga Pičela nakon što je njena majka orkestrirala njihovo upoznavanje. Vud je, međutim, kasnije rekla da joj je majka savetovala da "natera gospodina Pičela da je zavoli".

Tamnokosa devojka srnećih očiju ubrzo se pojavila u drugim filmovima, a publiku je privukla malom ulogom siročeta u drami "Sutra" gde je glumila uz Orsona Velsa.  Godine 1947. ponovo je osvojila fanove svojom prvom glavnom ulogom u poznatom "novogodišnjem" filmu "Čudo u 34. ulici", koji je od Natali napravio zvezdu.

Sa 16 godina, snimila je jedan od svojih najpoznatijih filmova. Igrala je zajedno sa Dinom i Salom Mineom u revolucionarnom prikazu tinejdžerske pobune i ljutnje iz 1955. "Buntovnik bez razloga". U filmu, Natali je igrala devojku problematičnog autsajdera, a za svoju ulogu je dobila nominaciju za Oskara.

Zavidna karijera

Kao glumica po ugovoru, međutim, ponekad je morala da snima i filmove koje nije želela. U tome je prilično pritiskala njena majka. Tako je jedan od njenih najmanje omiljenih projekata bio "The Searchers", vestern film iz 1956. sa Džonom Vejnom u glavnoj ulozi, za koji je Natali smatrala da je pogrešno predstavljena kao bela devojka koju su oteli i potom podigli Indijanci.

Natalie Wood, Natali Vud

Foto: Warner Bros. - Beachwold Productions / Christophel Collection / Profimedia

Godine 1961. Natali je glumila zajedno sa Vorenom Bitijem u filmu "Sjaj u travi". U ulozi mlade devojke rastrzane željom i društvenim konvencijama, holivudska glumica je pokazala veliki domet kao emocionalno krhka mlada žena dovedena do ludila.

Igrom slučaja, iste godine je glumila u još jednoj problematičnoj romansi, "Priča sa zapadne strane" u kojoj se zaljubljuje u dečaka sa pogrešne strane ulice. Ovo urbano prepričavanje Romea i Julije pokazalo se kao veliki hit.

Preslikavajući svoju životnu priču na neki način, Vud je igrala i glavnu ulogu u filmu "Džipsi" iz 1962. godine, mjuziklu o striptizeti Džipsi Rosa Li, zajedno sa Rosalind Rasel, koja je igrala kao njena dominantna scenska majka koja je vozila svoju ćerku na nastupe.

Drama van ekrana i brak sa Vagnerom

Natali je privlačila mnogo medijske pažnje ne samo zbog svojih glumačkih uloga, već i zbog njenog privatnog života. Osim što je uživala veliku popularnost i postala hit u časopisima za fanove filmskih zvezda, ona je imala i brojne - i javne i tajne - veze sa svojim kolegama i drugim zvezdama.

Između ostalog, izlazila je sa glumcem Denisom Hoperom, naslednikom hotelske dinastije Nikijem Hiltonom, pa čak i pevačem Elvisom Prislijem.

A njen prvi brak 1957. godine je privukao salvu medijskog izveštavanja. Tada osamnaestogodišnja zvezda udala za osam godina starijeg glumca Roberta Vagnera. Par je istog momenta postao omiljena tema u štampi. Brak, nažalost, nije dugo potrajao, i par se razišao 1962.

Otprilike u to vreme, Natali je stupila u vezu za Vorenom Bitijem. Veza je bila toliko dramatična da je Natali išla na terapiju i godinama nije mogla da se izvuče iz tačke dubokog očaja, da je 1966. godine pokušala da se ubije predoziranjem sa drogom. U želji da se posveti svom oporavku, Natali je napravila pauzu u Holivudu i nije snimala tih godina.

Njen drugi brak je bio sa Ričarda Gregsonom, piscem i producentom, za koga se udala 1969. godine. Par je sledeće godine dobio ćerku Natašu, da bi se već 1972. razveli.

Natali Vud Wood  Robert Wagner

Foto: Profimedia/Alamy/MediaPunch Inc/Alamy

Tad je usledio neočekivani obrt, i Natali se ponovo udala za prvog supruga Vagnera, sa kojim je takođe dobila ćerku po imenu Kortni, rođenu 1974. godine. Ovog puta se činilo da je glumica odlučila da posveti više vremena porodici, a ne karijeri, a njih dvoje su ostali zajedno sve do njene smrti.

Misteriozna smrt

Njena kasnije filmska i televizijska karijera svakako nije bila toliko uspešna kao do tada, iako je radila sa nekim od najvećih imena tog vremena. Godine 1981 je radila na svom, ispostaviće se, poslednjem filmu, Brainstorm, naučno-fantastičnom trileru, sa Kristoferom Vokenom.

U novembru te godine, kako piše "Biography.com" Natali je sa suprugom suprugom Vagnerom i kolegom Vokenom otputovala na kalifornijsko ostrvo Katalina na njihovom brodu "Splendour". Ono što se zna je da su se u noći 29. novembra, troje glumaca opijali i da je Vagner, navodno razbio flašu tokom napada besa zbog Nataline veze sa Vokenom, jer mu se činilo da je par previše "intiman".

Nakon ovog incidenta, glumica se navodno posvađala sa suprugom, a nešto kasnije te večeri, Vagner, navodno, nije uspeo da pronađe Natali nigde na brodu. Njeno telo otkriveno je tek sledećeg jutra, kako pluta u vodi kod ostrva Katalina u blizini gumenjaka sa "Splendoura".

Njena smrt je tada proglašena slučajnim utapanjem, a pretpostavilo se da je Natali pala u vodu nakon što je pokušala da pričvrsti gumenjak kako bi sprečila da udari u čamac. Mnogi su se protivili ovom objašnjenju, jer je inače imala ogroman strah od vode.

Njena porodica i prijatelji okupili su se na groblju Memorijalnog parka Vestvud Vilidž u Los Anđelesu kako bi se oprostili od ljupke, ali problematične zvezde. Među ožalošćenima bili su Frenk Sinatra, Elizabet Tejlor i Elija Kazan. Sećanja su izneli i bivši kolege i saradnici, a reditelj Sidni Polak je rekao da je Natali "bila senzacionalna glumica, često potcenjena jer je bila "filmska zvezda" i lepa kao jedna. Imala je kombinaciju ranjivosti i neku vrstu aure."

Nastavljena istraga o smrti

Tokom godina, buran život i njegov neočekivani kraj holivudske glumice bili su tema brojnih knjiga i televizijskih programa. Njena mlađa sestra, Lana Vud i Denis Davern, kapetan "Splendura", posebno su otvoreno govorili o njenoj smrti. Davern je čak bio koautor knjige o toj kobnoj noći, tvrdeći da tada nije rekao istinu u istrazi.

Natali Lana Vud Wood

Foto: Profimedia/Alamy/MediaPunch Inc/Alamy

On je, naime, tvrdio da je lično Vagner odgovoran za njenu smrt. Bilo je i izveštaja da su drugi nautičari kasno te noći čuli ženu koja vapi za pomoć.

U novembru 2011. godine, odeljenje šerifa okruga Los Anđeles saopštilo je da će ponovo otvoriti istragu o smrti glumice, nakon novih informacije. Pa iako nisu objavljeni nikakvi konkretni detalji, vlasti su navele da Vagner nije zvanično osumnjičen.

U junu 2012, misterija je dodatno produžena, kada je zvanični uzrok Vudine smrti promenjen iz "nesreće" - kako je prvobitno primetio mrtvozornik okruga LA Tomas Noguči — u "neutvrđen" razlog smrti na njenoj umrlici.

Početkom 2018. otkriveno je da istražitelji okruga Los Anđeles žele da razgovaraju sa Vagnerom kao sa "osobom od interesa", vraćajući skoro 40-godišnji slučaj na naslovne strane.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jelena Buhač Radojčić: Upoznajte pravu Daru iz Jasenovca

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Lord

    18. april 2023. | 09:17

    Nije se udavila,nego je ubio muz,ali se izvukao,zahvaljujuci jakim vezama!

    Podelite komentar