• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dama čije ime Džoni Dep i dalje drži na ramenu: Životna priča Vinone Rajder

Vreme čitanja: oko 3 min.

Karijera joj priredila razne prepreke

  • 0
Vinona Rajder, Winona Ryder

Foto: Courtesy of Marc Jacobs/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Vinona Rajder jedna je od najpoznatijih glumica. Njene uloge obeležile su kultne filmove.

Rođena je 29. oktobra 1971. godine kao Vinona Laura Horovic u veoma zanimljivom sklopu porodice. Brak njenih roditelja bio joj je primer uspešne ljubavi, jer su bili prava slika velikih sličnosti, ali i mnogo razlika.

Naime, njena majka, Sintija Palmer bila je pisac, video-producent, ali i urednik. Vinonin otac, Majkl Horovic, takođe je bio pisac, urednik, ali je radio i u arhivu njegovog kuma. Vinoni su ime dodelili po jednom gradu u Minesoti, dok je umetničko prezime "Rajder" bilo inspirisano poznatom američkom rok zvezdom- Mičom Rajderom.

Majkl je bio ateista, dok je Sintija bila priklonjena budizmu, ali se Vinoni uvek svidela jevrejska pozadina koju poseduje njen otac i uvek se osećala pripadnicom te religije.

Kada je krenula u školu, Vinona je bila jedna vesela i druželjubiva devojčica, međutim zbog crta lica i kraće kose, ostala deca nazivali su je dečakom i muškobanjastom i redovno su joj pripremala razne smicalice kako bi joj se rugala.

Sa 12 godina privukla ju je scena, pa se ubrzo priključila lokalnom pozorištu, gde je započela svoje prve časove glume. Vredno je radila na svojim veštinama, a kada joj je naišla prva velika uloga u filmu "Beetlejuice", nadala se da će joj ona olakšati odlazak u školu. Ubrzo je film doživeo veliki uspeh, a Vinona pozitivne kritike.

- Čula sam da je film vrlo prihvaćen i sećam se da sam tada pomislila kako će on popraviti stvar u školi, ali se samo pogoršalo i dodelili su mi nadimak "veštica"- prisećala se Vinona govoreći u jednom intervjuu.

Sa 15 godina kada je išla na audiciju a film "Lukas", savet reditelja da ostane ofarbana u crno doprineo je znatno njenoj popularnosti i prepoznatljivosti.

Ubrzo su ponude za film počele da se nižu, a Vinona je postala upečatljiva kao "kul" devojčica koja je igrala uloge tinejdžerki u takozvanom gotik stilu ili nekoga ko se ne oseća kao da pripada svetu oko nje.

Na snimanju još jednog velikog uspešnog filma "Velike vatrene lopte", upoznala je poznatog Džonija Depa i ubrzo se zaljubila. Započeli su svoju vezu, što je doprinelo tome da sa Džonijem glavnu žensku ulogu u filmu "Edvard Makazoruki" odigra upravo Vinona. Nakon godinu dana zabavljanja, javno su objavili njihovu veridbu, kojoj je četvrta godina bila i poslednja. Ona ga i dalje opisuje kao jednom od svojih velikih ljubavi, a on i dalje njeno istetovirano ime čuva na svom ramenu.

Edvard Makazoruki, Edward Scissorhands

Džoni Dep i Vinona Rajder u filmu "Edvard Makazoruki" (1990) / Foto: Profimedia/Twentieth Century Fox Film Corpo/AFP

Karijerno je slagala velike uspehe na filmskom platnu, koji su rezultirali raznim nominacijama, osvojenim nagradama, ali i imenom na Bulevaru slavnih u Holivudu.

Godine 1999.  saznala je za Poli Klas, devojčicu iz njenog mesta koja je kidnapovana. Vinona je ponudila javno svoju nagradu vrednu 200.000 dolara  u zamenu za Poli. Nažalost, kada je devojčica pronađena mrtva, Vinona je jednu ulogu u filmu "Mala žena" posvetila njoj. Ovo joj nije doprinelo kasnije u životu.

Kada je 2001. godine šetala Beverli Hilsom, privedena je zbog krađe skupocene garderobe po buticima koje je u tim momentima obilazila. Jedan od načina odbrane od svog dela bio je i argument njenog branioca da je ona osoba koja je za Poli i fond pokrenut za devojčicu davala novac. Naravno, sama krađa za koju je dobila 480 sati društveno-korisnog rada ju je koštala pojavljivanja u filmovima, ali je takođe za to zaslužan i taj argument sa suđenja.

Narednih pet godina se za nju nije čulo, niti se pojavljivala igde, dok se nije vratila 2006. i počela ponovo da dobija uloge. Kasnije je 2016. započela rad u seriji "Čudnije stvari" i time oživela još više svoje ime.

Kada je progovorila o krađi koja se dogodila, te i po kojoj povezivana sa drogom, Vinona je priznala da je bila u mračnijoj fazi svog života, ali da su tablete koje je uzimala dokazano prepisane od strane lekara, koji je kasnije izgubio voju licencu za rad.

Vinona je sada u srećnoj vezi sa Skotom Makinlejn Hanom, modnim dizajerom, penosi "Vikipedija.org"

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Doktorka Tamara Redža za Ona.rs o svom životu i radu u Brazilu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona