• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Blistava karijera Marije Šarapove: Žena sa titulom prvakinje čija lepota pleni danas proslavlja 36. rođendan

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Žar, agresivnost i borbenost krasila ju je na terenu, dok je danas brižna i predivna mama

  • 0
Moda Nedelja mode Njujork Metropoliten muzej Met Gala

Marija Šarapova / Foto: Tanjug/AP

Marija Šarapova je Ruskinja koja je vladala teniskim terenom duže od 10 godina i koja je zasenila svet svojom lepotom. Zvali su je "Sibirska sirena" i "Pepeljuga koja vrišti", zbog specifičnih zvukova koje je ispuštala tokom serviranja. Danas proslavlja svoj 36. rođendan.

Marija Jurievna Šarapova rođena je 19. aprila 1987. godine u Njaganju u Rusiji, gde je odrastala uz majku Elenu i oca Jurija Šarapova.

Prvi teniski reket dobila je sa četiri godine

Kada je imala svega četiri godine, očev prijatelj Aleksandar je primetio njeno interesovanje za tenis, te joj je poklonio njen prvi teniski reket. Već sa šest godina je pridobila pažnju njenog trenera Jurija Jutkina, uz koga je počela svoje prve časove i treninge. Oduševljeni njenom spretnošću, talentom i žarom, podržali su je sa svih strana da se upiše na akademiju koja će joj pružiti znanje tenisa kakvom teži.

Njen otac, znajući da nema dovoljno novca, počeo je da radi nekoliko poslova kako bi uštedeo dovoljno za njene treninge za koje je znao da će rezultirati upisom akademije.

Kada je napunila 13 godina, takmičila se u internacionalnom takmičenju junior-tenisera, na kome je odnela prvo mesto. Zatim je, takođe sa 13 godina, osvojila 16. žensku diviziju. Kada je pobedila na turniru, dobila je nagradu "Zvezda u usponu", ali je pridobila pažnju i mnogih trenera.

Postala je profesionalni igrač kada je napunila 14 godina, a 2002. godine prvi put je prijavljena na WTA takmičenju. Međutim, stroga pravila vratila su je na kategoriju juniora. Šarapova je tada postala najmlađa devojka koja je došla do finala "Australian Open" turnira u kategoriji juniora. Tri puta je osvojila turnir u ovoj mlađoj kategoriji, dok je druga dva puta bila rangirana na drugom mestu.

Titula najbolje teniserke sveta 

Marija je bila redovna na svim velikim turnirima u ovom njoj suđenom sportu. Nije se nadala da 2005. godina nosi sa sobom puno borbe, dinamike, ali i ogromnih ostignuća. Godinu je otvorila sa "Asutralian Open" turnirom, gde ju je savladala Serena Viliams, zatim "Katar Open", koji ju je dogurao do drugog mesta na listi najboljih ženskih tenisra sveta. Nakon brojnih borbi širom sveta, 22. avgusta 2005. godine Maria Šarapova dostiže prvo mestu na svetskom rangiranju. Tako je postala prva Ruskinja koja je u ovom sportu osvojila "grend slem", a kasnije je osvojila još tri i postala jedna od retkih koja broji četiri različte ovakve titule.

 

Čak 12 puta je igrala protiv teniserki koje su prvakinje na "WTA" listi - pobedila je čak šest puta.

Lepotica koja je osvojila svet

Prepoznatljiva je ne samo po agresivnijem i nepredvidivom stilu igre, već i po svojoj lepoti. Brojni časopisi sveta je svrstavaju u 50 najlepših sportistkinja, a za vreme svoje karijere snimila je mnoge reklame.

Krasila je naslovne strane svetskih magazina, njena modna izdanja uvek su inspiracija za sve dame koje vole dobar stil.

Kada se pojavila na glamuroznoj reviji na Nedelji mode u Londonu u februaru ove godine, glavna vest je bila - Marija Šarapova više nije plavuša. Svoje prepoznatljive plave vlasi zamenila je crnim i tako lišila svet još jedne fatalne plavuše.

Sa svojim vrenikom Aleksandrom Gilkesom ima sina Teodora.

Šarapova je ambasador mnogih dobrotvonih organizacija, kojim se više bavi od kada je 2020. godine završila svoju lepu i veliku karijeru, prenosi "Wikipedia.org".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Istezanje Marije Šarapove iz ugla koji će vam pomutiti razum

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona