• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Uma Turman: Zvezda filmova Kventina Tarantina ima veoma mračnu i duboku tajnu

Vreme čitanja: oko 5 min.

Njena karijera prvi put je odjeknula kada je snimila film "Pulp Fiction", čime je zaslužila nominaciju za Oskara za najbolju sporednu glumicu

  • 0
Uma Turman Foto: Shutterstock

Koliko god da je karijera američke glumice Ume Turman bila uspešna i kretala se uzlaznom linijom, ljubavni život ove neobično lepe žene bio je srazmerno loš.

Njena karijera prvi put je odjeknula kada je snimila film "Pulp Fiction" (Pretparačke priče) režisera Kventina Tarantina, čime je zaslužila nominaciju za Oskara za najbolju sporednu glumicu.

Glumila je u filmovima "Osvetnici" i "Betmen i Robin", ali pažnju nije ponovo privukla sve do uloge u "Kill Bill" gde je ponovo sarađivala sa Tarantinom.

Uma Turman Foto: Printskrin/youtube/ FilMagicians

Ime po hinduskoj boginji

Uma Karuna Turman rođena je 29. aprila 1970. godine u Bostonu, američkoj državi Masačusets. Njen otac Robert Turman bio je profesor indo-tibetanskih budističkih studija, i pisac, koji je živeo kao zaređeni budistički monah tri godine. Njena majka Nena von Šlebruge, manekenka visoke mode, rođena je u Meksiko Sitiju u porodici nemačkog plemića i švedske manekenke Birgit Holmkvist.

Turmanova je vaspitavana u budističkom duhu i provela je ukupno oko dve godine u Almori, gradu u severnoindijskoj državi Utarakand. Ostatak detinjstva je provela uglavnom u Amherstu u Masačusetsu, gde je išla u regionalnu srednju školu dok se nije preselila u Vudstok u Njujorku.

Ima tri brata - Gandena, Dečen Karla i Mipama, kao i polusestru po imenu Taju, iz prethodnog braka njenog oca. Njen prvi rođak je švedski fudbaler Maks fon Šlebrige.

Kako se sama opisala u biografiji iz 2004. godine, Turmanova je bila "ružnjikava" i "introvertna" devojka koju su zadirkivali zbog izgleda i neobičnog imena. Kada je imala deset godina, prijateljičina majka joj je predložila čak i operaciju nosa. Kao dete, patila je od napada telesnih dismorfnih poremećaja.

Uma Turman Foto: Profimedia

Rani početak i uspešna karijera

Negde oko osmog razreda otkrila je ljubav prema glumi, tako da je već sa 14 godina pohađala pripremnu školu "Northfield Mount Hermon", gde su je primetili lovci na talente i ponudili joj profesionalni angažman.

Nazvana po hinduističkom božanstvu, kako prenosi Vikipedija, Turmanova je debitovala u niskobudžetnom trilery "Kiss Daddy Goodnight" tokom 1987. godine, dok je prva poznatija uloga bila Venera u filmu "Avanture barona Minhauzena" (1988) Terija Gilijamsa. Noseći samo ekstenzije za kosu u svom kratkom nastupu rimske boginje ljubavi, privlačna mlada glumica je u narednih nekoliko godina dobila brojne uloge koje su se oslanjale na njen fizički izgled i harizmu.

Sa 18 godina, glumila je u "Opasnim vezama" (1988) uz Džona Malkoviča i Glen Klouz.

Nakon pojavljivanja u brojnim marginalno uspešnim holivudskim filmovima, Turmanova se pojavila u ostvarenju "Pulp Fiction" (1994) i za njenu nijansiranu ulogu glamurozne "krtice" iz podzemlja, nominovana je za Oskara za najbolju sporednu glumicu. Uspeh u ovom filmu doneo joj je nekoliko drugih visokobudžetnih uloga i produkcija, uključujući" Gataku" (1997), "Betmen i Robin" (1997), "Jadnici" (1998) i "Osvetnici" (1998). Njen sledeći veliki uspeh je usledio kada je prihvatila ulogu u Tarantinovom dvotomnom epu "Ubiti Bila".

Kill Bill Uma Turman u filmu "Kill Bill" / Foto: AMC

U jednom od intevjua je iznela zapanjujuće detalje poput onog da je Tarantino u nekim od težih scena iz filmova Kill Bill, uključujući snimke na kojima je čak i davljena lancima, odbio da koristi kaskadere. Trumanova je čak izgubila kontrolu nad automobilom u jednoj od scena i imala tešku nesreću, koja je rezultirala potresom mozga i bolom u kolenu i vratu koji je i danas muči.

Njen filmski opus kretao se od naučne fantastike do komedije, dok se poslednjih godina nije više okrenula pozorištu i TV nastupima.

Tri nesrećna braka 

Turmanova je upoznala engleskog glumca Gerija Oldmana na snimanju filma "State of Grace", nakon čega su se ubrzo venčali 1990. godine i još brže razveli dve godine kasnije.

Šest godina kasnije, 1. maja 1998, udala se za američkog glumca Itana Hoka, kojeg je upoznala na snimanju filma "Gataka" tokom 1997. godine. Njih dvoje su dobili tokom braka dvoje dece, ćerku Maju i sina Levona, ali su se rastali 2003. godine, a razvod je okončan 2005. godine.

U vreme njihovog razlaza, široko se spekulisalo da je Hok vara sa Rajanom Šohuzom, dadiljom koju su on i Turmanova angažovali da se brinu o njihovoj deci. Glumac je odlučno negirao optužbe i u kasnijem intervjuu za "Gardijan" insistirao da se njegov "brak raspao zbog mnogih pritisaka".

Ipak, uprkos ponovljenim poricanjima da je imao aferu sa dadiljom svoje dece, Hok je počeo javno da se zabavlja sa njom 2005. nakon što je okončan njegov razvod sa Turmanovom i do januara 2008. ona je bila trudna, a u julu iste godine su već bili u braku, prenosi Celebrity Nine.

Petparacke price, Džon Travolta, Uma Turman Printskrin: YT / Movieclips

Nakon dva propala braka Turmanova je počela da izlazi sa francuskim finansijerom iz Londona Arpadom Busonom 2007. godine, a veridbu su objavili u junu 2008. godine. Krajem 2009. prekinuli su veridbu, ali su se ubrzo pomirili. Par je po drugi put otkazao veridbu u aprilu 2014. godine, a u međuvremenu su 2012.godine dobili ćerku Lunu Turman-Buson.

Tokom januara 2017. Turman i Bason su započeli pregovore o starateljstvu nad ćerkom, što je rezultiralo time da je Turman kasnije tog meseca dobila primarno fizičko starateljstvo.

O silovanju i abortusu

Glumica je otvoreni zagovornik prava na abortus. Čak je 2018. godine otkrila svetu svoju "najmračniju tajnu" - da je kao tinejdžerka podvrgnuta abortusu. Naime, te godine je otkrila za "Njujork tajms" da ju je sa 16 godina silovao muškarac koji je bio 20 godina stariji od nje.

U to vreme je živela u apartmanu na Menhetnu, o čemu je govorila i u tekstu Vašington Posta.

- U mojim kasnim tinejdžerskim godinama slučajno me je oplodio mnogo stariji muškarac. Živela sam daleko od porodice i spremala se da započnem posao. Borila sam se da smislim šta ću da radim - opisala je bolne okolnosti i dodala:

- Želela sam da zadržim bebu, ali kako?

Nije ostalo najjasnije da li je Turmanova bila maloletna i da li je odnos bio dobrovoljan, ali je svakako tvrdila da je pretrpela istoriju fizičkog napada posle kog je ostala u drugom stanju.

Nakon niza optužbi protiv Harvija Vajnstina koji je pokrenuo #MeToo pokret krajem 2017. godine, Turmanova je takođe signalizirala da je i nju zlostavljao šef studija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona