• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Oskarovka Susan Sarandon: Filmska ikona se u osmoj deceniji života deklarisala kao biseksualka

Vreme čitanja: oko 5 min.

Vrhunska glumica koja je karijeru započela kao frizerka i čistačica

  • 0
Susan Sarandon Suzan Sarandon; Foto: Tanjug/AP

Suzan Sarandon je američka glumica i aktivistkinja, žena koja decenijama dominira u Holivudu, a stečenu slavu stavlja u službu svog aktivizma.

Za izuzetan glumački talenat dobila je razna priznanja tokom višedecenijske holivudske karijere. Na listi njenih priznanja su Oskar, Filmska nagrada Britanske akademije i nagrada Udruženja filmskih glumaca, kao i niz Emija i neverovatnih devet Zlatnih globusa.

Njena zvezda krasi Holivudsku stazu slavnih od 2022. godine.

Susan Sarandon Foto: SNAP Photo Library / SNAP / Profimedia

Prva od devetoro braće i sestara

Susan Sarandon je rođena 4. oktobra 1946. godine u Džekson Hajtsu u Kvinsu-Njujorku. Najstarija je od devetoro dece pevačice u noćnim klubovima Lenore Mari i televizijskog producenta Filipa Leslija Tomalina, koji su pored Susan napravili još četiri dečaka i četiri devojčice. Prema ocu, Susan je engleskog, irskog i velškog porekla, a prema majčinoj strani - Italijanka iz regiona Toskane i Sicilije.

Kada je Susan imala četiri godine, njena porodica Tomalin se preselila iz Njujorka u novorazvijenu zajednicu Stivenvil, koja se nalazi u Nju Džersiju. Cela porodica je odgajana kao rimokatolička i ona i njene sestre su pohađale gimnaziju Svetog Franje za devojčice, dok su njena braća pohađala gimnaziju Sveti Metju. Njena majka je bila član i direktorica odbora za žene u kraju, a cela porodica je bila čna plivačkog kluba Stivenvil. Sarandon i njene sestre su pobedile na mnogim plivačkim takmičenjima.

Kada je bila u srednjoj školi, tokom 1962. godine, Susan se pridružila bendu i plesnoj grupi kako bi zabavlja bolesnu decu u obližnjoj bolnici za rehabilitaciju. Kao srednjoškolka, igrala je i nekoliko glavnih uloga u školskim predstavama, zahvaljujući kojima je pomenuta i u lokalnim novinama.

Nakon srednje upisala je Katolički univerzitet Amerike u Vašingtonu gde je 1968. godine diplomirala na odseku drame. Međutim njena karija nije odmah krenula uzvodno, već se po završetku studija izdržavala tako što je radila kao frizerka, ili je čistila kuće, pa čak i bila operater na centrali.

Susan Sarandon Foto: Brandon Voight / Splash / Profimedia

Filmovi i najvažniji delovi karijere

Godine 1969. Sarandon je otišla na kasting za film "Džo" sa svojim tadašnjim mužem Krisom Sarandonom. Iako on nije dobio ulogu, ona je dobila glavnu ulogu nezadovoljne tinejdžerke koja nestaje u lošem društvu. Narednih godina uloge su se samo nizale, a među najpoznatijima je, kako podseća Biography, u horor mjuziklu "The Rocky Horror Picture Show" iz 1975. Film "Atlantic City" iz 1981. godine joj je doneo prvu nominaciju za Oskara.

Njeno najkontroverznije filmsko pojavljivanje bilo je u filmu Tonija Skota "Glad" (1983), modernoj vampirskoj priči u kojoj je Susan glumila u sceni lezbejskog odnosa sa Ketrin Denevej. Uz Šer i Mišel Fajfer glumila je u komediji "Veštice iz Istvika" nasuprot Džeku Nikolsonu, ali je njena uloga u "Bull Durham" sa Kevinom Kostnerom i Timom Robinsonom ipak imala najveći komercijalni i kritički uspeh.

Sarandon je bila nominovana za Oskara još četiri puta tokom 1990-ih, kao najbolja glumica u ulozi Luiz Sojer u kultnom filmu "Telma i Luiz" (1991), kao i u filmovima "Lorenzovo ulje" i "Klijent" (1994). Oskara je međutim dobila 1995. godine za fantastičnu ulogu sestre Helen Prejan koja redovno posećuje osuđenog ubicu na smrt kojeg glumi Šon Pen, u filmu "Mrtav čovek hoda".

Pored glume u filmovima, ona je narator u više od dvadesetak dokumentarnih filmova, od kojih su se mnogi bavili društvenim i političkim temama. Prezenter je i u mnogim dokumentarnim serijama, a među poslednjim poslovima koje je prihvatila billa je FOX-ova drama "Monarh", gde se pojavila u jesen 2022. godine.

Susan Sarandon, Suzan Foto: Profimedia/Amy Sussman / Getty images

Politički aktivna i nepokolebljiva

Oduvek je naginjala aktivizmu, bez dlake na jeziku, ne plašeći se, iznosila je svoje stavove. Tako je, između ostalog iskoristila svoju priliku da govori o teškom položaju haićanskih HIV pozitivnih izbeglica tokom ceremonije dodele Oskara 1993. kada je bila voditelj.

Godine 1999. postala je ambasador dobre volje UNICEF-a i bila je aktivna u podršci različitim političkim i ljudskim pravima. Sarandon je 2006. godine bila jedna od poznatih ličnosti koja se pridružila antiratnoj aktivistkinji Sindi Šihan u objavi protiv rata u Iraku. Dobila je i humanitarnu nagradu za Akciju protiv gladi 2006. godine.

Tokom 2016. godine bila iskrena pristalica demokratskog predsedničkog kandidata Bernija Sandersa, pre nego što je dala svoj glas Partiji zelenih. Sledeće godine, u intervjuu za "The Guardian", glumica se prisetila ličnih napada koje je dobila zato što nije podržala Hilari Klinton, i udvostručila svoje tvrdnje da je bivša državna sekretarka "veoma, veoma opasna".

Kako prenosi Vikipedija, Sarandon je članica je Demokratskih socijalista Amerike.

Telma i Luis, Đina Dejvis i Suzan Sarandon Foto: Tanjug/AP/Chris Pizzello

Lični život

Još dok je bila na koledžu, Suzan Tomalin je upoznala kolegu studenta Krisa Sarandona, Amerikanca grčkog porekla. Par se venčao 16. septembra 1967. godine. Brak je okončan 1979. godine, ali je ona zadržala prezime Sarandon kao umetničko ime.

Zna se da je imala romanse sa režiserom Luisom Malom, muzičarem Dejvidom Bouvijem i nakratko sa glumcem Šonom Penom. Sredinom 1980-ih, izlazila je i sa italijanskim rediteljem Frankom Amurijem, sa kojim  jedobila ćerku Evu Amuri, koja je takođe glumica. Pre par godina je otkrila i da je imala aferu sa britanskim glumcem Filipom Sejerom, za kojeg tvrdi i da je bio gej.

Od 1988. godine, živela je sa glumcem Timom Robinsom, koga je upoznala dok su snimali "Bull Durham". Sa njim ima dva sina. Nažalost, i taj brak se završio 2009. godine, nakon čega je ubrzo započela vezu sa Džonatanom Briklinom, sinom Malkolma Briklina, ali je i ta veza propala 2015. godine.

U septembru 2022. godine u večernjoj emisiji Džimija Falona, Sarandon se u svojoj 76 godini identifikovala da voli oba pola. Mada ovo nije prvi put da tako nešto izjavljuje, jer je za Pride Source 2017. rekla da je njena seksualnost "otvorena" i "dohvatljiva", a u podkastu "Razvedeni nisu mrtvi" iz 2021. da je nije briga da li je u pitanju "muškarac ili žena":

- Mislim, otvorena sam za sve godine, sve boje. Za mene su to samo detalji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona