• 0

Vreme čitanja: oko 7 min.

Džesika Lang: Sve nesrećne ljubavi fatalne holivuske glumice

Vreme čitanja: oko 7 min.

Njen glumački dar i filmski uspeh srazmerni su njenom nestabilnom ljubavnom životu, koji je bio jednako buran koliko i njena karijera

  • 0
Džesika Lang Foto: Shutterstock

Džesika Lang je američka glumica i 13. žena na svetu koja je osvojila trostruku glumačku krunu - jednog "Tonija", dva "Oskara" i tri "Emi" nagrade.

Prelepa plavuša neobuzdane kose, čije su karakterne uloge, uprkos njenoj lepoti obeležile čitavu eru Holivuda, sebe nije ograničila samo na karijeru glumice, već je uz to i priznati fotograf, sa pet objavljenih knjiga fotografija, kao i ambasador dobre volje za UNICEF, specijalizovan za HIV/AIDS u Demokratskoj Republici Kongo i Rusiji.

Njen glumački dar i filmski uspeh srazmerni su njenom nestabilnom ljubavnom životu, koji je bio jednako buran koliko i njena karijera. 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Jessica Lange Photos 📸 (@jessicalangeph)

Rani život i obrazovanje

Džesika Filis Lang rođena je 20. aprila 1949. u Klokeu u Minesoti. Njen otac Albert Džon Lang bio je učitelj i putujući prodavac, a majka Doroti Florens (rođena Sahlman) bila je domaćica. Glumica ima dve starije sestre, Džejn i En, i mlađeg brata Džordža. Sa očeve strane Langova je nemačkog i holandskog porekla, a po majci je Finkinja.

Kao dete, Langeova porodica se stalno selila zbog čestog menjanja posla njenog oca. Ali nju je to oduševljavalo, i taj "putujući" način života bio je nešto o čemu je sanjala.

Kada se 1967. kao stipendista upisala kao student umetnosti na Univerzitetu u Minesoti, imala je velike snove da vidi svet. U proleće 1968, pre nego što je završila prvu godinu, upoznala je i zaljubila se u 24-godišnjeg španskog profesora fotografije Paka Grandea. Langova i Grande su, kako prenosi Biography, napustili školu i prepustili se nomadskom životu, putujući kroz Sjedinjene Američke Države,  Meksiko i Evropu.

Živeli su uglavnom u kombiju, a Langova je u tom periodu upoznala mnoge Grandeove prijatelje iz filmske zajednice. Kada su se nakratko vratili u Minesotu u julu 1970, odlučili su da se venčaju.

Mladenci su se preselili u Njujork, da bi se na kraju nastanili u umetničkoj zajednici SoHo.

Ljubav prema pantomimi

Dok je njen suprug bio zaokupljen svojim poslom i proučavao inovacije u tehnikama filmskog snimanja, ona je "lutala". Prvo je želela da se bavi plesom, odustala je od slikanja, a onda je slučajno pogledala francuski film "Les enfents du paradis" ("Deca raja"), kada je ostala očarana pantomimičarem Žan Luijem Baraultom.

Bila je toliko oduševljenja njegovim tačkama da je odlučila da otpu­tuje u Francusku kako bi naučila nešto o pantomimi. Ostavila je supruga u Njujorku i sa 300 dolara otputovala u Pariz gde je upisala časove pantomime kod tada slavnog pantomimičara Etijena Dekroa.

Dve godine kasnije vratila se u Ameriku, gde je zatekla Granda kako i dalje živi kao boem. Iako se nisu razveli, par se razišao i svako okrenuo svojim poslovima. On je otišao na Jamajku da snima niskobudžetni film, a Džesika je pokušala da opstane u Njujorku.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Jessica Lange Photos 📸 (@jessicalangeph)

Glumački debi u "King Kongu"

Po povratki iz Pariza i razlaza od muža, Langova je u Njujorku počela da radi kao konobarica i model u agenciji "Vilhelmina", i to jedva sastavljajući kraj s krajem. Od Grandeoa se, međutim, razvela tek početkom 1980-ih, nakon čega mu je glumica isplatila alimentaciju čiji je iznos zauvek ostao tajna.

Razvod je usledio tek nakon njenog velikog uspeha, kada joj se sreća preokrenula u jesen 1975. godine, nakon što je filmski producent Dino De Laurentis kontaktirao njenu agenciju za modele, tražeći glumicu koja bi imala glavnu žensku ulogu u njegovom novom filmu "King Kong". Langova, koja je preporučena za tu ulogu, nakon audicije - zakoračila je u svet glume.

"King Kong" je stigao u bioskope 1976. i bio je hit na blagajnama, ali su recenzije o glumičinoj ulozi bile uglavnom negativne i fokusirane na činjenicu da je Langova bivši model. Iako je potpisala sedmogodišnji glumački ugovor sa De Laurentisom, nije glumila ni tri godine nakon objavljivanja "King Konga".

Za to vreme, upoznala je ruskog plesača Mihaila Barišnjikova i njih dvoje su počeli da se zabavljaju.

Godine 1979, njen blizak prijatelj, reditelj i koreograf Bob Fos, pružio je Langovoj novu veliku šansu da glumi na velikom platnu kada je napisao ulogu posebno za nju u svom autobiografskom filmu "Sav taj džez". Film je fokusiran na plesača Džoa Gideona, kojeg igra Roj Šajder, koji se suočava sa svojom smrtnošću, a u Gideonovom svetu fantazije Langova je dobila ulogu anđela smrti.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Diana Cherryholmes (@dianasewsalot)

Uloga je dobila negativne kritike, ali je glumica ponovo privukla pažnju Holivuda i mesto pored Džeka Nikolsona u rimejku klasika iz 1940-ih "Poštar uvek zvoni dva puta". Ovaj njen nastup 1981. godine dobio je odlične kritike, publika ju je obožavala, a Langova je konačno bila na putu do slave.

Iste godine, dobila je sa Barišnjikovim ćerku Aleksandru.

Dva "Oskara"

Koliko sledeće godine, zahvaljujući nastupu u biografskom filmu "Frensis", u kom je tumačila glumicu Frensis Farmer, dobila je prvu nominaciju za "Oskara" za najbolju glumicu. Paralelno je na snimanju filma upoznala i dramskog pisca i glumca Sema Šeparda i kako se njena veza sa Barišnjikovim već raspadala, Langova je ušla u novu vezu.

Iste godine iako je ostala bez "Oskara" u kategoriji najbolje glavne glumice koju je, pak, dobila Meril Strip za "Sofijin izbor", osvojila je "Oskara" za najbolju sporednu žensku ulogu u komediji "Tutsi", u kojoj su glumili Dastin Hofman i Teri Gar. Nijedna glumica nije nominovana dva puta u jednoj godini još od Tereze Rajt 1942. godine, što je Langovu lansiralo pravo na glumačku A-listu.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Jessica Lange Photos 📸 (@jessicalangeph)

Njeni uspesi nastavili su da se nižu, a glumica da blista tokom 1980-ih i 1990-ih u filmovima kao što su "Slatki snovi" (1984), "Muzička kutija" (1989) i "Muškarci ne odlaze" (1990). Tokom 1994. godine osvojila je još jedog "Oskara" — ovoga puta za najbolju glumicu u drami "Plavo nebo" (1994), gde joj je partner bio Tomi Li Džonsa.

Langova je nastavila da zadivljuje gledaoce u nizu dramskih uloga, a poslednjih godina imala je nekoliko impresivnih nastupa na televiziji, među kojima je svakako najzapaženija uloga u seriji "Američka horor priča".

Dramatičan ljubavni život

Njen ljubavni život bio je jednako dinamičan kao i onaj na platnu. Pored braka sa fotografom Fransiskom "Pak" Grandeom, koji je na papiru trajao od 1970. do 1982. godine, od 1976. do 1982. bila je u partnerstvu sa 22 godine starijim poznatim ruskim baletanom Mihailom Barišnjikovim, sa kojim je dobila prvo dete.

Bale­tan još nije znao engleski, ali je zato odlično govorio francuski, baš kao i Džesika. Šest godina bili su par, ali brak im nije bio opcija, jer su oboje verovali da odnos dvo­je ljudi ne uređuju ni država ni crkva.

Za to vreme, takođe je sporadično povezivana i sa Bobom Fosom, sa kojim je ostala prijateljica do njegove smrti.

Džesika Lang Foto: Shutterstock

Sa Semom Šepardom od 1982. godine dobila je dvoje dece, ćerku Hanu Džejn Šepard (rođena 1986. godine) i sina Semjuela Vokera Šeparda (rođenog 1987. godine).

- To što moja deca mo­gu da idu u Indiju, Rim, Francusku ili Britaniju, čini ih pravim srećnicima. Naravno da oni najviše vole kad su kod kuće i kad mogu da izađu s prijateljima subotom uveče. Ali tako valjda mora da bude, nikada čovek nije zadovoljan onim što ima - rekla je Džesika koja se, kako prenosi Elle, uprkos tome što su ona i Shepard odgajali troje dece, s njim nikada nije venčala.

Živeli su zajedno u Virdžiniji, Novom Meksiku, Minesoti, i na kraju Njujorku, pre nego što su se razdvojili 2009. godine.

Mračna tajna nedavno otkrivena

Kada je napunila 60 godina, sumirala je svoj život.

- Ne mogu tačno da opišem kako se osećam. Jedan deo mene je zadovoljan, jer više nemam šta da izgubi­m. Najvažnija ostvarenja su iza mene i kad se osvrnem, zaista imam razloga da budem zadovoljna. Dru­gi deo moje duše pomalo je prazan, jer mi se odselilo i treće dete, pa sam nakon 28 godina prvi put sama u kući. Samo želim da budem srećna, jer sam dosta vremena uzalud potrošila birajući suprotno - priznala je glumica.

Budistkinja i vegetarijanka po uverenju, čuvena glumica je tek prošle godine otkrila da ceo život pati od teških napada depresije.

- Ceo život sam patila od napada depresije. One opadaju i teku. Teško mi je da odvojim tugu i depresiju od mog neodoljivog osećaja usamljenosti - bacila je potpuno novo svetlo na svoj život i njena mračna raspoloženja za Finacial times u novembru prošle godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona