• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Francuska džez pevačica ZAZ: Umetnica koju je ulična numera vinula u muzičku orbitu

Vreme čitanja: oko 4 min.

ZAZ porede sa Edit Pjaf, Iv Montan i Elom Ficdžerald, a njen prepoznatljiv glas je slavan širom sveta

  • 1
Pevačica Izabel Žefroa Isabelle Geffroy Zaz

Foto: Profimedia/Zuma Press/Alto Press/Piero Nigro

Od početka svoje karijere 2010. godine sa hitom „Je veux“, francuska džez pevačica i tekstopisac koja meša džez, francusku varijantu, soul i akustiku, ZAZ se izdvojila iz totalne anonimnosti drugih žena pevača i prodala više od pet miliona ploča širom sveta.

Od uličnih nastupa, pevačica sa neverovatnim glasom koji porede sa Edit Pjaf, Iv Montan i Elom Ficdžeral, preselila se u dvorane gde je izvela više od 500 koncerata na pet kontinenata, nemilosrdno dokazujući da muzika prevazilazi granice.

Kako je postala umetnik globalnih razmera, osvojivši mnoštvo nagrada, uključujući francuske i nemačke Gremije, njen poslednji album "Pariz" ostvarila je u saradnji čuvenim američkim producentom Kvinsi Džons, koji za njen glas je rekao da "ima prave bluz korene u svom glasu za koji biste se zakleli da je izašao pravo iz geta“.

Pevačica Izabel Žefroa Isabelle Geffroy Zaz

Foto: Profimedia/imago stock&people/STAR-MEDIA

Zaz je polako ali sigurno uspevala da gradi svoj uspeh otkako je nastupila na prestižnoj "Olimpiji" u Parizu u januaru 2010. u okviru festivala "Generation Reservoir", takmičenje u čast umetnika koji su sami producirali svoje albume. Zahvaljujući svom talentu i harizmi na sceni, Zaz je pobedila na ovom takmičenju.

Iste godine u maju je objavila svoj debi album koji je bio na vrhu top lista tokom devet nedelja u Francuskoj, Švajcarskoj i Belgiji. Ploču je producirao poznati francuski pevač/kantautor Rafael, koji je takođe napisao i komponovao tri pesme.

Ali ništa nije moglo da se uporedi sa njenim prvim singlom "Je Veux" koji je postao veliki hit u Evropi, Hong Kongu, Japanu i Rusiji. Od tada je prodala 800.000 snimaka širom sveta.

Uticaj u mladosti

Isabela Gefroj, profesionalno poznata kao Zaz, rođena je na današnji dan 1. maja 1980. godine u gradu Turu u Francuskoj. Njena majka je bila nastavnica španskog, a otac je radio za električnu kompaniju. Od 1985. kada je upisala "Conservatoire de Tours" sa sestrom i bratom, gde je od svoje šeste do 11 godine učila teoriju muzike, posebno violinu, klavir, gitaru i horsko pevanje.

Godine 1994. preselila se u Bordo, gde je nastavila da pohađa časove pevanja, ali se pored muzike bavila i sportom. Tokom 2000, kako prenosi France Rocks, dobila je takozvanu stipendiju regionalnog saveta, što joj je omogućilo da se pridruži školi moderne muzike CIAM (Centru za muzičke aktivnosti i informacije) u Bordou.

Uticaj na njenu muziku su imali Vivaldijeva "Četiri doba", džez pevači kao što je Ela Ficdžerald i Enriko Masijas, Bobi Mekferin i Ričard Bon, kao i drugi afrički, latino i kubanski ritmovi.

Muzička karijera

Pevačku karijeru započela je 2001. godine u bluz bendu "Pedeset prstiju". Pevala je u muzičkim grupama u Angulemu, posebno u džez kvintetu, a postala je i jedna od četiri pevačice estradne grupe pod nazivom "Izar-Adatz" (baskijski za "Padajuća Zvezda") koju je činilo šesnaest ljudi sa kojima je bila na turneji dve godine.

Radila je u studiju kao prateća pevačica u Tuluzu i nastupala sa mnogim pevačima francuskim zvezdama. Godine 2006. preselila se u Pariz, a nakon proboja 2010 godine, njena karijera je lansirana.

Tokom 2011. godine Zaz je osvojila "European Border Breakers Awards", odnosno EBBA nagradu koja se dodeljuje kao priznanje za uspeh novim umetnicima ili grupama koji su svojim prvim međunarodno izdatim albumom u tekućoj godini doprli do publike izvan svojih zemalja.

Zaz

Foto: Shutterstock

Uspeh singa nije jenjavao ni tri godine od njegovog objavljivanja, pa je tako 6. oktobra 2013, Zaz na BBC One u Londonu otpevala "Je veux“ uživo. A kako prenosi Vikipedija, prema istraživanju koje je objavio L'Internaute, Zaz je bila najpopularnija francuska pevačica na rang listi za 2010. godinu

Za pevačicu su usledile turneje po Francuskoj, Kanadi, Švajcarskoj, Briselu, Berlinu, Milanu...

Dok je još bila na samom vrhu top lista, njen menadžer i producent je doneo odluku da će da džez pevačica da pravi turneje po malim mestima, radije nego na  velikim pozornicama, jer će je to "učiniti kredibilnijom".

Od komercijalnih uspeha, snimila je tokom 2011. godine numeru za film Hugo i američki neo-noar krimi trileru iz 2013. "Dead Man Down".

Zaz

Foto: Shutterstock

Godine 2012 je imala truneje u raznim zemljama širom sveta, uključujući Japan, Kanadu, Nemačku, Poljsku, Švajcarsku, Sloveniju, Češku, Hrvatsku, Bugarsku, Tursku, pa i Srbiju.

Narednih godina je sa svojim albumom Paris osvojila je nagradu Echo 2015. za najbolju internacionalnu rok/pop izvođačicu, a tokom 2016. je da nastupi u Zakatekas Sitiju u Meksiku. U septembru 2018. godine je snimila numeru za album "Effet miroir" ("Efekat ogledala"), na španskom jeziku.

Pevačica čiji je privatan život zaista privatan u svakom smislu te reči, i o kojoj se mimo njenog muzičkog uspeha praktično ništa više ne zna, tokom 2019 . godine Zaz je odlučila da napravila pauzu u karijeri kako bi "brunula o sebi".

- Mora da postoji ravnoteža jer Isa (njen nadimak od pravog imena) hrani Zaz, i nije Zaz ta koja hrani Isu - poručila je tada, da bi se u oktobru 2021. pojavila sa svojim petim studijskim albumom "Isa".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Gari

    2. maj 2023. | 07:12

    Sad vidite u šta se pretvorila muzika. Zabava pošasti, reptila i satanizma. Zaz slušam godinama. Kad osetim da mi pada romantika, onda Zaz dolazi sa injekcijom...

    Podelite komentar