• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Helena Bonam Karter: Britanska glumica, sinonim za ekscentrične ženske uloge i nekonvencionalnu modu

Vreme čitanja: oko 5 min.

Za svoju glumačku "šarolikost" dobila je razne nagrade i nominacije, uključujući i dve nominacije za Oskara, pet Emija i devet Zlatnih globusa.

  • 0
Helena Bonham Carter Foto: Tanjug/AP

Helena Bonam Karter je engleska glumica, poznata po mnogim dramskim ulogama u kojima je osvetlila neke od najkoloričnijih žena uhvaćenih na platnu u istoriji kinematografije.

Za svoju glumačku "šarolikost" dobila je razne nagrade, poput dve nominacije za Oskara, četiri televizijske nagrade Britanske akademije, pet Emija i devet Zlatnih globusa.

Uz to, Bonam-Karter je poznata i po svom nekonvencionalnom i ekscentričnom osećaju za modu, koju britanski Vogue opisuje kao "mračni stil", za koji ju je vaniti Fair uvrstio na svoju listu najbolje obučenih žena tokom 2010. godine.

Helena Bonham Carter Foto: Paul Edwards / News Licensing / Profimedia

Impresivno poreklo, puno istorije 

Bonam Karter je rođena 26. maja 1966)  u Islingtonu u Londonu. Njen otac, Rejmond Bonam Karter, koji potiče iz ugledne britanske političke porodice, bio je trgovački bankar i služio je kao alternativni britanski direktor koji je predstavljao Banku Engleske u Međunarodnom monetarnom fondu u Vašingtonu, u SAD tokom 1960-ih. Njena majka, Elena (rođena Proper de Kalejon), je psihoterapeutkinja koja je španskog i uglavnom jevrejskog porekla, a čiji su roditelji bili diplomata Eduardo Proper de Kalejon iz Španije i slikarka baronica Helene Fould-Springer.

Njeno poreklo je zaista impresivno. Po ocu baka i deda Bonam-Karterove bili su britanski liberalni političari Sir Moris Bonam Karter i Lejdi Vajolet Bonam Karter, dok joj je pradeda po ocu bio je H. H. Askit, prvi grof od Oksforda i Askita i premijer Britanije od 1908. do 1916. godine. Ona je takođe pranećaka Askvitovog sina, Entonija Askita, engleskog reditelja filmova. Pored drugih istaknjutih rođaka izdvaja se i pionirska engleska medicinska sestra Florens Najtingel.

Sa majčine strane stvari postaju još ozbiljnije. Bonak Karterin deda bio je španski diplomata Eduardo Proper de Kaljehon, koji je spasao hiljade Jevreja od Holokausta tokom Drugog svetskog rata, zbog čega je proglašen za "Pravednika među narodima" i za šta je posthumno nagrađen. Njegov rođeni otac je bio boemski Jevrejin, a njegova žena, Helenina baka, bila je jevrejka preobraćena u katoličanstvo, baronica Helene Fould-Springer, koja je poticala iz više jevrejske klase. Jenda Helenina sestra bila je francuska filantropkinja udata u čuvenoj porodici Rothšilda, dok je druga sestra bila majka britanskog pisca Dejvida Prajs-Džonsa.

Helena Bonham Carter Foto: Profimedia

Kada je Helena bila stara svega pet godina, njena majka je imala ozbiljan nervni slom, od kojeg su joj bile potrebne tri godine da se oporavi. Ubrzo nakon tog iskustva i sama je želela da postane psihoterapeut.Pet godina nakon majčinog oporavka, njenom ocu je dijagnostikovan akustična neuroma usled kojeg je dobio moždani udar i večito ostao prikovan za invalidska kolica. Kako su joj braća otišla na koledž, Helena je odlučila da ostane uz majku i pomogne u brizi o ocu koji je premunuo 2004. godine.

Slučajan ulazak u glumačke vode

Iako nije imala formalnu glumačku obuku, ušla je u te vode pobedivši na nacionalnom takmičenju u pisanju 1979. godine, zahvaljujući kojem je imala novac da plati svoj "ulazak" u imenik glumaca "Spotlight". Profesionalni glumački debi imala je sa 16 godina u televizijskoj reklami, a potom i manju ulogu u TV filmu iz 1983. "Uzorak ruža".Prva glavna filmska uloga koju je igrala bila je Lejdi Džejn Grej u "Lejdi Džejn" (1986), za koju je dobila pomešane kritike, sve do revolucionarne uloge Lusi Haničerč u "Sobi sa pogledom" (1985), adaptaciji romana E. M. Forstera iz 1908. U nekom trentku je odbila ulogu u Bes Meknil u filmu "Breaking the Waves", zbog "bolne psihičke i fizičke izloženosti lika", a umesto nje uloga je pripala Emili Votson, koja je bila nominovana za Oskara za nju.

Uloge su se nizale, a među njima se istakao i francuski film gde je glulmila na  francuskom filmu, "Portreti chinois", kao i njen nastup u filmskoj adaptaciji" Krila golubice" iz 1997. godine, što je dovelo do  prve nominacije za Oskara. Zatim je usledio "Fight Club" 1999. godine, u kojem je igrala Marlu Singer, za koju je 2000. godine osvojila nagradu Empire za najbolju britansku glumicu.

Pored mnogih uloga, u piku karijere bila je i član žirija Kanskog filmskog festivala 2006. gdoine, a pokrenula je i sopstvenu modnu liniju "The Pantaloonies". Igrala je i zlu vešticu Belatriks Lestrejndž u poslednja četiri filma o Hariju Poteru (2007–2011), a dok je snimala serijal, slučajno je probušila bubnu opnu kolegi Metju Luisu, kada mu je zabola štapić u ušni kanal.

Helena Bonham Carter Foto: JAMESY/GOTCHA IMAGES / Gotcha Images / Profimedia

U nekom trenutku pridružila se glumačkoj ekipi Tima Bartona, što je rezultiralo filmovima kao što je "Svini Tod" i "Alisa u zemlji čuda". Takođe je proglašena za jednu od deset najboljih britanskih glumica svih vremena, zajedno sa drugim glumicama Džudi Denč, Helen Miren, Megi Smit, Džuli Endruz i Odri Hepbern. Glumila je u Kraljevom govoru i zamalo dobila Oskara za tu ulogu, a uloge su postajale sve eksentričnije i zahtevnije, jedna za drugom.

Privatan život pod kapom glume

Tokom 1994. Helena je upoznala Kenet Brana na snimanju filma "Frankenštajn Meri Šeli". Započeli su aferu dok je Bran još bio u braku sa Emom Tompson. Nakon afere, Bran i Tompson su se razveli 1995. godine, a pet godina kasnije i veza sa Bonam Karterovom je "pukla". Helena i  Ema su se pomirile pre mnogo godina i čak su glumile zajedno u serijalu o Hariju Poteru.

Tokom 2001. godine Helena je započela vezu sa američkim rediteljem Timom Bartonom, kojeg je upoznala na snimanju filma "Planeta majmuna". Tokom braka glumica je imala noseće uloge u njegovim filmovima među kojima se izdvajaju "Velika riba", "Mrtva nevesta", "Čarli i fabrika čokolade", "Svini Tod: Demonski berberin iz Flit strita", "Alisa u zemlji čuda" i "Mračne senke".

Njih dvoje imaju sina i ćerku zajedno, i to nakon što se Helena borila sa neplodnošću oko dve godine i poteškoćama koje je imala tokom trudnoće.

Helena Bonham Carter Foto: Profimedia

Dana 23. decembra 2014. godine, njih dvoje su objavili da su se ranije te godine "razveli sporazumno".

- Razvodom prolazite kroz ogromnu tugu - to je smrt veze, tako da je krajnje zbunjujuće. Vaš identitet, sve se menja. - izjavila je tim povodom glumica, koja je od 2018. godine u vezi sa istoričarom umetnosti Rajom Dagom Holmboom koji je  21 godinu mlađi od nje. 

- Svi stare različitom brzinom. Moj dečko je neverovatno zreo. On je stara duša u mladom telu, šta bih više mogla da poželim? Ljudi se pomalo plaše starijih žena, ali on ne. Žene mogu biti veoma moćne kada su starije - rekla je povodom svoje veze Helena, prenosi Vikipedija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona