• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od kompozicija na klaviru do trake na mikseti: Upoznajte DJ Lisu, mastera muzikologije

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Moja ideja je da prenesem pozitivnu energiju ljudima i energiju koju u meni budi muzika, da edukujem ljude muzikom koju slušam", govori Jelisaveta za Ona.rs

  • 0

Jelisaveta Mojsilović, poznatija kao DJ Lisa, dolazi iz Beograda i predstavlja pravi spoj dva sveta.

Ona je svoj talenat za muziku preusmerila na zanimanje, ali uspeh u di-džejingu nije jedino što opisuje njenu ljubav prema ritmu.

Naime, Jelisaveta je za naš portal otkrila oblikovanje njenog talenta za muziku, a posebnu pažnju privukla je predivnim spojem dva sveta koja čuče u njoj.

Nižu i srednju muzičku školu završila je za klavir, a kasnije nastavila je fakultetskim obrazovanjem na smeru muzikologije. Međutim, moderan zvuk umešao je svoje prste u njen život, onako nepredviđeno - po čemu je on i karakterističan.

- Iskreno, nikada nisam pretpostavila da će mi ovo biti profesija. Počelo je kao hobi tokom studija, ali je za mene sve to delovalo neozbiljno. Fokus je bio na klaviru, a di-džejing je došao iz znatiželje. Otkrila sam da postoji škola za di-džejeve u Beogradu, za koju nisam ni znala jer sam mislila da oni sami uče sve to. Javila sam im se, počela sa radionicama i tako je sve započelo - objasnila je naša sagovornica.

DJ Lisa je odgovorila na mnoga pitanja o tome kako se jedan muzikolog snalazi u svetu di-džejinga i kako izgleda preusmeravanje talenta sa sviranja klavira, na danas sasvim popularnu miksetu.

Kako ona opisuje, ova dva sveta se sasvim razlikuju. Klavir je nešto što teži savršenstvu i traži zalaganje i konstantnu vežbu, tehniku i potrebno je svakodnevno provoditi vreme svirajući, kako bi se kondicija održavala. Dok sa druge strane, u di-džejingu vlada drugačiji sistem. Dovoljno je naučiti tehniku, kasnije se održava sluh i nadograđuje se, oblikuje i kasnije se priprema za nastup. Ovo razumeju i neke njene kolege sa akademije koje su takođe dospele u ovaj svet muzike.

Osećaj za ritam je najbitniji, sve ostalo je prepušteno sopstvenim idejama, kao i umeću da se napravi ono što će ljude pokrenuti i što im sigurno noge neće ostaviti da stoje mirno i ukopano, kako Jelisaveta objašnjava.

- Onaj teži deo je odabrati žanr, pravac, spremiti se za publiku za koju nastupate, ali i pronaći ono što će vas činiti jedinstvenim - objašnjava naša sagovornica.

Sve je više žena u ovom poslu, pa tako je i Jelisaveta pronašla svoje mesto na scenama žurki, gde su ljudi imali priliku da se zabave uz njenu muziku i energiju koju obožava da prenese drugima.

Pripreme uvek počinju nekoliko dana pre nastupa, kada se bira muzika koja će odgovarati temi žurke, vrsti nastupa i najvažnije - publici. Tako se naša sagovornica vešto priprema, osmehom pomenuvši da se nekada situacija izmakne onoj "planiranoj", ali naravno da opet drži stvari pod kontrolom.

Možemo kontrolisati trajanje pesme, kakav će ritam biti i uticati na tehničku prirodu pesme, ali ne i na energiju koju će pobuditi kod publike. U skladu sa tim, Jelisaveta je svoju priču o putovanju od kralja instrumenata do moderne muzičke kutije zaokružila govoreći o eneriji koja je ključ jednog dobrog nastupa.

- Smatram da je muzika jako moćno sredstvo izražavanja. Svaka muzika nosi neku drugu poruku, tako svaka traka za mene ima drugačiju energiju. Moja ideja je da prenesem pozitivnu energiju ljudima i energiju koju u meni budi muzika, da edukujem ljude muzikom koju slušam. Poenta je da se nešto novo čuje i da izađu sa nastupa sa nekim zaista lepim osećajem govoreći: "E ovo je zaista bilo dobro, napunio sam se energijom"; to je za mene uspeh - zaključuje Jelisaveta, u svetu di-džejinga poznatija kao DJ Lisa.

Ceo intervju sa Jelisavetom Mojsilović - DJ Lisom, pogledajte u videu na početku teksta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ana Krstajić: Srpska kompozitorka klasične, filmske muzike i muzike za video-igrice koja osvaja svet

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona