• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Već je jednom nosila pehar, pesmom "Tetovaža" pokorila Evropu: Ko je Lorin, ovogodišnja pobednica Evrovizije

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Crpi inspiraciju iz svog porekla

  • 5
Evrovizija 2023, Loreen Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Završeno je veliko finale Evrovizije 2023 u Liverpulu, a tokom ove večeri predstavilo se 26 zemalja, među kojima je bio i naš predstavnik, Luk Blek koji je zauzeo 24. mesto, a pobednica je predstavnica Švedske, Lorin sa osvojih 583 poena.

Detinjstvo

Lorin Zineb Nora Talhovi rođena je 16. oktobra 1983. godine u Stokholmu, kao najstarija od šestoro dece njenih roditelja, doseljenika iz Maroka. Prevačica je rasla u liberalnoj muslimanskoj porodici.

Kada je imala šest godina, roditelji su joj se razveli, zbog čega se sa majkom i ostalom braćom i sestrama, odselila u Vesteros. Kao najstarija, imala je veliku odgovornost i stalno je pazila na svoju braću i sestre dok je odrastala. Zavolela je Vesteros i njega naziva rodnim mestom. Pohađala je Venstromsku gimnaziju, a većinu njenih tinedžerskih godina, provela je sa porodicom u Griti, stambenoj četvrti tog grada.

Majka se preselila u Barselonu sa Lorininim očuhom i drugom decom, koju je imala sa njim, tako da je Lorin često bila između Španije i Švedske.

Oduvek je volela muziku i ta ljubav rasla je zajedno sa njom. Međutim, kao mlada nije tačno zanala čime će želeti da se bavi, ali je uvek bilo posebno povezano sa pesmom. Kada je bila mala, želela je da postane žena čiji je posao bio da spasava svet od svih beda i nedaća, zajedno sa svojim fiktivnim verenikom Majklom Džeksonom.

Znajući da joj je mesto u muzici, Lorin sa 21 godinom se prijavljuje na muzičko takmičenje "Idol 2004". Žiri, a pogotovo publika, oduševila se sa Lorin Talhovi, koja je dogurala čak do četvrtog mesta. Možda nije odnela pobedu, ali popularnost ju je dovela do studija, gde je godinu dana kasnije snimljena njena prva pesma "Zmija".

Pauza, pa pobeda

Ista 2005. godina joj je donela razne sumnje da je uloga pevačice za nju, pa je prešla na rad iza kamere. Počinje da radi kao producent za neke serije i rijaliti emisije.

Lorin se 2011. ponovo vratila u oči javnosti, kada je nastupala na švedskom "Melodifestivalenu", na kome se odlučuju predstavnici Evrovizije, sa novom pesmom, koja je postala pravi hit i dostigla čak deveto mesto najslušanijih numera u Švedskoj. Međutim, ispala je u drugom polufinalu.

Dok, godinu dana kasnije, ponovo oprobava svoju sreću na "Melodifestivalenu" i uspeva sa pesmom "Euforija" da pobedi i predstavi svoju zemlju na najvećem muzičkom takmičenju na svetu. Lorin uspeva da pobedi, a "Euforija" postaje slušana u celom svetu. Pevačica počinje sa aktivnim izbacivanjem hitova i velikom turnejom.

Ponovo se prijavila i 2017. godine na "Melodifestivalen", međutim nije uspela da ponovo predstavi svoju zemlju na pesmi Evrovizije.

Evrovizija 2023.

Lorin svoju misiju ponovo započinje i ove godine kada je ponovo izabrana da peva u ime Švedske na Evroviziji.

Predstavila se ovoga puta sa pesmom "Tetovaža", koja fantastično ide uz njen autentični i jak vokal. Lorin je pričala o tome da ju je inspirisala njena baka, koja je odbila da bude u ugovorenom braku i pobegla iz Maroka u Alžir sa svojom bebom, putujući kroz pustinju obučena kao muškarac.

U jednom izlaganju opisala je svoju muziku, kako je ona vidi i kako je stvara, govorivši "Volim da u svojim pesmama gradim i stvaram karaktere u kojima se spajaju moje strane koje imam i koje bih volela da postoje".

Ovom pesmom se plasirala u finale ovogodišnje Evrovizije, a scenografijom, kostimom, kao i čitavim konceptom koji prati njen nastup, oduševila je publiku.

"Tetovaža" je burna trens pesma, koja polako uvlači publiku u nju. Uvodna melodija je posveta hitu grupe Aba "Pobednik uzima sve", a scenski nastup je kombincija svetla, olujnih efekata, oslobađanja od pritiska.

Tokom nastupa Lorin se odlučila za jednostavniji kostim iz više delova, koji je od bež lateksa.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Telegraf.rs u Liverpulu: Izrael poslao poruku nakon stravičnih masakra u Srbiji -Pružamo svu ljubav

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Maxx

    13. maj 2023. | 11:09

    Najbolja pesma ove godine. Želim joj da pobedi još jednom

    Podelite komentar

  • Olja

    14. maj 2023. | 05:28

    Glas moćan, hej žena ima 40 godina izgleda tako dobro moram da primetim.

    Podelite komentar

  • Даца

    14. maj 2023. | 01:38

    Која легенда и колико талентована жена то није нормално... За оне који кажу да копира саму себе потражите мало њене песме, толико различитих жанрова и феноменалних текстова и песама има које углавном пише сама. А о гласу који је у рангу Витни Хјустон, и са таквим распоном и бојом да и не говоримо. Невероватан уметник...

    Podelite komentar