• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dženet Gejnor: Prva žena koja je osvojila Oskara, bez ijedne progovorene reči

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nežno lice Holivuda je svoj život završila tragično

  • 0
Janet Gaynor Dženet Gejno

Foto: cineclassico / Alamy / Alamy / Profimedia

Na današnji datum je pre 94 godine održana prva dodela filmskih nagrada - Oskar. Ova svečanost je te 1929. godine trajala svega 15 minuta, ali su nagrade obeležile večnost.

Na toj čuvenoj prvoj dodeli Oskara, glumica Dženet Gejnor svoje glumačko dostignuće ukrasila je ovom nagradom i tako postala prva žena, ali i najmlađa žena koja je osvojila tu nagradu.

Detinjstvo

Laura Avgusta Gejnor, poznatija kao Dženet Gejnor, rođena je šestog oktobra 1906. godine u Germantaunu, Filadelfiji. Odrastala je uz dve sestre i majku i oca Lauru i Frenka De Vit Gejnor.

Još odmalena je imala nadimak Loli, kako su je i kasnije u životu neki od njenih saradnika nazivali.

Dženet je bila izuzetno bliska sa svojim ocem, koji je radio kao pozorišni slikar. Ljubav prema sceni koju je on gajio, počeo je da prenosi na nju tako što ju je učio da peva, pleše i izvodi akrobacije. Zavolela je scenu, pa je počela da glumi u školskim predstavama.

Njeni roditelji su se razveli 1914. godine, sa majkom i sestrama odlazi u San Francisko, gde nastavlja školovanje i 1923. godine diplomira na Politehničkoj školi. No, gluma nikada nije napuštala njeno srce, te je tokom zime odlazila na Floridu i radila na scenama. Njena mama se udaje i ćerke zajedno sa majkom i očuhom odlaze u Los Anđeles, kako bi podržale Dženet u svojim glumačkim snovima.

Međutim, ona je u početku oklevala, te je upisala holivudsku sekretarsku školu, a izdržavala se radom u obućarskoj radnji. Ali ipak, njena porodica od njenog potencijala nije odustajala, pa ju je očuh vodio u obilaske studija, kada se upoznala sa filmskim svetom.

Janet Gaynor Dženet Gejno

Foto: The Palm Beach Post / Zuma Press / Profimedia

Početak blistave karijere

Ubrzo dobija svoj prvi glumački posao, kao statista u kratkom filmu 1924. godine. Ovo ju je dovelo do dodatnog rada u igranim filmovima i kratkim filmovima za velike kuće poput kuće "Universal", koja ju je na kraju angažovala kao glumicu za 50 dolara nedeljno.

Šest nedelja nakon što ju je angažovao "Universal", izvršni direktor "Fok Film Corporation"-a ponudio joj je ekranski test za sporednu ulogu u filmu 1926. godine. Njen nastup u filmu privukao je pažnju rukovodilaca, koji su joj potpisali petogodišnji ugovor i počeli da je postavljaju za glavne uloge.

Već 1927. godine Dženet je postala jedna od najpoznatijih žena Holivuda. Bila je prepoznatljiva po njenom milom licu i kao jedna slatka devojka, koja svoje uloge iznosi sa puno senzibiliteta.

Jedan od 12 filmova koje je snimila sa glumcem Čarlsem Ferelom, sa kojim se i zabavljala, nagrađen je Oskarom, a ona je odnela Oskara za čak tri njene uloge. Tada su se Oskari dodeljivali prvi put i tako, da se za više filmova nagrađuju glumci.

Dženet je imala samo 22 godine kada je na prvoj ikada dodeli Oskara odnela nagradu za najbolju ženku ulogu, 1929. godine. Ne samo da je prva glumica koja je osvojila ovu nagradu, već je do 1986. godine bila i najmlađa. Danas su filmovi neverovatno drugačiji, a njena gluma je tada, samo uz melodije instrumenata, bez ijedne progovorene rečenice, osvojila danas najveću filmsku i glumačku nagradu. Ostala je upamćena po uspešnoj tranziciji sa nemih na zvučne filmove.

Publika ju je obožavala, a njena popularnost obeležena je raznim nagradama. Uloge su joj se ređale poput karata, a nakon pojavljivanja u filmu "Zvezda je rođena" 1939. godine, odlučila je da se penzioniše i da glumu posmatra sa druge strane platna.

Objasnila je i zašto:

- Stalno sam radila, dugih 17 godina, snimanje filmova je bilo sve što sam znala o životu. Samo sam želela da imam vremena da znam i druge stvari. Najviše od svega sam želela da se zaljubim. Htela sam da se udam, želela sam dete. I znala sam da se za ove stvari mora odvojiti vreme. Tako da sam jednostavno prestala da snimam filmove. Tada se, kao nekim čudom, dogodilo sve što sam zaista želela.

Nakon što se penzionsiala, 1939. godine, udaje se za dizajnera Adriana Grinburga, sa kojim godinu dana kasnije dobija sina.

Janet Gaynor Dženet Gejno

Foto: cineclassico / Alamy / Alamy / Profimedia

Umetnost je strast u svim oblicima

Glumi se vratila 1950-ih godina, samo nekoliko puta, ali čini se da joj nije išlo za rukom i da je odigrala svoj "fajront" karijere. Ali, umetnost je kod nje u međuvremenu procvetala i na druge načine. Naime, okrenula se slikanju i postala cenjena u svetu slikarstva. Prodala je više od 200 radova, a najpoznatiji su njene slike cveća i povrća.

Tragičan završetak

Predveče, 5. septembra 1982. godine, Dženet se sa svojim tadašnjim suprugom Polom Gregorijem i prijateljicom i glumicom, Meri Martin, uputila ka gradu. Tada je na crvenom svetlu automobil uleteo u njihovu traku i udario njihovo vozilo. Menadžer Meri Martin, koji je takođe bio sa njima, preminuo je na licu mesta, dok su ostali zadobili teže povrede. Dženet je imala teške povrede, 11 slomljenih rebara kao i unutrašnja krvarenja. Četiri meseca je prošlo od nesreće inadgledaja u bolnici, posle čega su je pustili kući.

Međutim, povrede su ostavile velike rupe u njenom zdrastvenom stanju i ponovo je hospitalizovana, nakon čega umire 14. septembra 1984.  u 77. godini, kako navodi "Wikpedia.org".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ivana Davidović o DISCIPLINI, porodici i planovima za budućnost

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona