• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rođendan kraljice Maksime: Od bankarke do zvezde koja savršeno igra sporednu ulogu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog ljubavi prema holandskom kralju lepa Argentinka je naučila holandski jezik i korak po korak osvojila krutu javnost koja je sada obožava

  • 0
Queen Maxima, Kraljica Maksima

Foto: Profimedia/UTR / The Photo One

Čak i onima koji ne prate dešavanja na kraljevskim dvorovima, nije mogla da promakne holandska kraljica Maksima.

Supruga holandskog kralja Vilema-Aleksandra koja danas slavi 52. rođendan upečatljiva je kako zbog biografije, tako i zbog jedinstvenog stila odevanja koji ruši sve stereotipe.

Rođena je 17. maja 1971. u Buenos Ajresu. Njen otac bio je ministar poljoprivrede Argentine i od malih nogu usadio je Maksimi ljubav prema učenju.

Maksima je 1995. diplomirala ekonomiju, a onda je radila za međunarodne kompanije u rodnom gradu, kao i u Njujorku i Briselu.

Prosidba na klizanju

Sa prestolonaslednikom Holandije Vilemom-Aleksandrom upoznala se na žurki u Sevilji. Njihova veza je dočekana “na nož”, jer je Maksimin otac dovođen u vezu sa vojnom diktaturom u Argentini. Iz istog razloga kasnije se nije pojavio ni na Maksiminom venčanju sa Vilem-Aleksandrom.

Ali, Maksima nije želela da njena emotivna veza bude prineta kao žrtva pred oltar očeve biografije. Ubrzo se preselila u Brisel i vredno počela da uči holandski.

Potonji holandski kralj Aleksandar zaprosio ju je kad su prvi put izašli na klizanje. Veridba je usledila 30. marta 2001. godine, a mesec i po dana kasnije, baš na rođendan Maksima je dobila holandsko državljanstvo.

Njihovu ljubav je od samog starta podržavala kraljica Beatriks - buduću snahu Maksimu opisivala je kao “inteligentnu modernu ženu”.

U zimu iduće godine, tačnije 2. februara, Maksima i Vilem-Aleksandar razmenili su bračne zavete u Amsterdamu. Njihovo venčanje bilo je pravo kraljevsko: zvanice su takođe bile iz kraljevskih porodica, bilo je i mnogo političara, a javnost je malo pomalo počela da prihvata lepu Argentinku koja je izgovorila sudbonosno "da" u "Valentino" venčanici.

Pridobijanje javnosti

U oktobru 2004. zauzela je mesto u Državnom savetu i pridružila se mužu u obavljanju drugih zvaničnih dužnosti, uključujući i predstavljanje kraljevske porodice, piše "Britannica".

Već tada potonja kraljica Maksima imala je prvo dete; princezu Katarinu-Amaliju donela je na svet u decembru 2003. godine. U junu 2005. na svet je stigla druga ćerka, princeza Aleksija, a dve godine kasnije i princeza Arijana.

Titulu kraljice Maksima je ponela 30. aprila 2013.godine, kad je majka njenog supruga abdicirala u korist Vilem-Aleksandra.

Do tada, Maksima je osvojila srca Holanđana.

“Ona je egzotična, strastvena i blistava, i ne pokušava da drži distancu kao Beatriks”, pisao je BBC.

Stil koji osvaja

Brižljivim nastupima u javnosti i posvećenošću porodici kraljica Maksima postala je omiljena u domovini svog supruga, ali i van nje.

Njena modna izdanja, puna živih i vedrih boja, oslikavaju njenu radost prema životu i ne mogu da prođu nezapaženo.

I dok su je u početku kritičari ocenjivali kao zvezdu koja pošto-poto želi da izbije u prvi plan, danas smatraju da je kraljica Maksima istinska zvezda koja savršeno igra sporednu ulogu. Glavna pripada njenom suprugu kojeg ni u jednom trenutku ne pokušava da zaseni.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kralj Čarls i kraljica Kamila dva puta izlazili na balkon Bakingemske palate

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona