• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nekada je krišom slušala popularnu muziku, a danas je poznata po njenom stvaranju: Priča Kejti Peri

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pored velikih muzičkih nagrada, osmehnula joj je se i Ginisova knjiga rekroda

  • 0
Katy Perry, Kejti Peri Foto: Tanjug/AP

Ketrin Elizabet Hadson, mnogima poznatija kao Kejti Peri, pre mikrofona, velike scene i legendarnih hitova, imala je samo velike snove.

Mladost, ali po pravilima

Kejti je rođena 25. oktobra 1984. godine u Santa Barbari, u Kaliforniji.

Odrastala je uz veoma religiozne roditelje Meri i Morisa - oboje radili u crkvi, kao i uz mlađeg brata Dejvida i stariju sestru Anđelu. Od treće do jedanaeste godine, Kejti se često selila širom zemlje jer su njeni veoma strogi roditelji pratili crkve širom zemlje, dok se nisu ponovo nastanili u Santa Barbari.

Dok je odrastala, pohađala je verske škole i kampove, uključujući hrišćanske škole gde god da se nalazila u tom momentu. Njena porodica je imala finansijske probleme, ponekad je koristila bonove za hranu i jela hranu iz menze, koja je takođe hranila crkvene radnike u crkvi Kejtinih roditelja.

Tokom odrastanja, Kejti i njenom bratu i sestri nije bilo dozvoljeno da jedu hranu koja u svom nazivu na pakovanju imaju reč "laki", u prevodu sreća,  jer je reč "laki" njihove roditelje asocirala na Lucifera, a takođe su sve u svakodnevnom životu što nosi reč "đavo" ili sično pretvarali u "anđeo".

Peri je prvenstveno slušal gospel muziku, tačnije crkvenuu, pošto je nereligiozna muzika uglavnom bila zabranjena u njihovom porodičnom domu. Popularnu muziku je otkrila preko CD-a koje je krila od svojih roditelja. Kejti se kasnije prisetila priče o tome kako je njena prijateljica svirala popularne pesme, što je uticalo na njeno pisanje pesama i pevanje.

Kejti Peri Foto: Tanjug/AP

Starija sestra joj je bila veliki uzor, te je kao i ona, Kejti počela da peva vežbajući sa sestrinim kasetama. Izvela je numere pred roditeljima, koji su joj dozvolili da ide na časove pevajna, te je počela da "trenira" svoj glas sa devet godina i uključena je u službu svojih roditelja, pevajući u crkvi od devete do sedamnaeste godine.

Sa 13 godina je dobila svoju prvu gitaru za rođendan i javno izvođene pesme koje je napisala. Pokušavala je da "bude kao tipična kalifornijska devojka" dok je odrastala, a kao tinejdžerka je počela da vozi rolere, skejtbord i surfuje. Njen brat Dejvid ju je opisao kao muškobanjastu tokom njene adolescencije, o čemu kasnije i peva. Pohađala je časove plesa, a nakon završene prve godine srednje škole, odlučila je da je napusti kako bi radila na svojoj pevačkoj karijeri.

O svojoj religioznosti je jednom govorila: "Stalno se molim – za samokontrolu i za poniznost"

Nastanak Kejti Peri

Časove pevanja imala je u zgradi velikih muzičkih kuća, gde je njen glas dobro primetio roker Stiv Tomas, koji joj je pomogao da se oproba kao pevačica. Uz njegovu pomoć počinje da snima demo verzije svojih pesama. Ubrzo je 2001. godine snimila svoj prvi album "Kejti Hadson", koji nije prošao najslavnije. Međutim, nastavlja da se bori.

Kako je ne bi mešali sa poznatom glumicom Kejt Hadson, Kejti usvaja umetničko ime Kejti Peri.

Kako su dolazili veći ugovori i kako su je shvatali ozbiljnije, njen potencijal je pokazivao sve šire mogućnosti. Napisala je "Jedna od dečaka", osvrnuvši se na svoj period "muškobanjaste" pojave. Ubrzo je mnoge pesme koje nije snimila uspela da dodeli velikim pevačkim imenima, a svoje talente je koristila i za muziku u filmovima.

Svoj album "Jedna od dečaka" upotpunila je velikim hitovima "Poljubila sam devojku" i "Toplo i hladno", koje su bile veliki odskok u njenoj karijeri.

Ubrzo su počele da se ređaju nagrade koje je osvajala, pa su tako započele i turneje širom sveta. Dostiga je veliku popularnost, a izdajući pesmu po pesmu i nove albume, dostigla je zvezde o kojima je nekada maštala. Ginisova knjiga rekorda prepoznala ju je u izdanju iz 2010. kao "Najbolji početak na američkoj digitalnoj listi jedne umetnice", za digitalnu prodaju singlova u više od dva miliona primeraka. 

Godine 2009. upoznaje svog budućeg supruga Rasel Brenda, sa kojim se iste godine verila. Njihov brak propada nakon 14 meseci.

Postala je obeležje 2000-ih godina, što ju je dovelo i do pozicije žirija na takmičenju "Američki idol".

Majčinstvo i borba za prava

Godine su prolazile, a ljudi su zaveleli ne samo njenu muziku, već i njen zabavan i vedri karakter.

Kejti počinje da se uključuje u razne pokrete kao velika podrška bobrama za prava, širenje svesti i zaustavljanje seksualnog zlostavljanja, prava LGBTQ+ populacije i mnoge druge.

Međutim, taj ugled je umalo uprljan, kada je model iz jednog njenog muzičkog video tužio Kejti da mu je skinula pantalone pred svojim društvom, kako bi ga ismevali. To se ispostavilo kao neistina.

Ubrzo se udaje za svog verenika Orlanda Bluma, sa kojim ostaje trudna  i 2020. dobijaju ćerkicu Dejzi.

Poznata po svojim neverovatnim nastupima, još boljem glasu, velikoj harizmi i spektakularnim stajlinzima, Kejti nikada nije odustala od muzike i stvaranja kojim je i dalje maksimalno posvećena, navodi 2Wikipedia.org".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jelisaveta Mojsilović: Muzikolog za miksetom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona