• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

Prisila Presli danas puni 78: Iako se proslavila zbog Elvisa, karijerno se ostvarila tek posle njegove smrti

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

Prisila je pokazala interesovanje za ples i manekenstvo, ali njeno poznavanje Elvisovog stava značilo je da ih je zadržala za sebe, kao hobije

  • 0
Prisila Prisli Priscilla Presley

Foto: Profimedia/AFP/DAVID HANCOCK

Prisila Presli je postala jedna od najpoznatijih žena na planeti šezdesetih godina, kada se udala za Elvisa Preslija.

Uprkos razdvojenosti od Elvisa 1973. godine, ostala je u dobrim odnosima sa "kraljem rokenrola", i još uvek je aktivna u održavanju nasleđa pokojnog pevača. Prisila je bila predsednica kompanije "Elvis Presley Enterprises" (EPE), koja je pretvorila Elvisovu vilu Grejslend u jednu od najboljih turističkih atrakcija u SAD.

Imala je i glumačku karijeru, glumeći Džejn Spenser u tri filma "Goli pištolji". Takođe je igrala Dženu Vejd u "Dalasu".

Preseljenje u Nemačku i sudbonosni susret

Prisila je rođena 24. maja 1945 - danas slavi 78. rođendan.

Rođena je u Bruklinu, a majka joj je bila En Lilijan Iversen, koja ju je rodila sa 19 godina. Prisilin biološki otac bio je pilot američke mornarice Džejms Vagner. Poginuo je u avionskoj nesreći dok se vraćao kući, kada je Prisila imala šest meseci. En je 1948. godine upoznala oficira vazduhoplovstva Sjedinjenih Država po imenu Paul Beauli. Par se venčao u roku od godinu dana, a on je Prisili postao prava očinska figura. Krajem 1950-ih, njen očuh je prebačen u Visbaden, u Nemačkoj. Izgleda da je to bilo sudbinski, jer ona baš tamo upoznaje Elvisa.

Prisila i Elvis su upoznali kada je ona imala samo 14 godina, 13. septembra 1959, tokom zabave u njegovom domu u Bad Nauhajmu u Nemačkoj. Kada se tinejdžerka Prisila te noći vratila kući nakon policijskog časa, njeni roditelji već nisu bili impresionirani pevačem i insistirali su da Prisila nikada više ne vidi Elvisa.

Dok su mnogi pravili insinuacije na ono što sada zovemo "gruming", zbog značajne razlike u godinama i značajne razlike u njihovom životnom iskustvu, Prisila je insistirala da je Elvis jednostavno bio veoma "šarmantan" mladić koji je dobio odobrenje njenih roditelja, što je omogućilo tinejdžerki da stalno putuje da ga vidi, čak i ako je to značilo izostanak iz škole.

Prisila Prisli Priscilla Presley

Foto: Profimedia/Zuma Press/g49

Kada je Elvis napustio Nemačku u martu 1960. i vratio se u Grejslend, njih dvoje su ostali u telefonskom kontaktu naredne dve godine, sve do njene dvonedeljne posete 1962, kada je Elvis prihvatio sve uslove njenih roditelja za posete, što je uključivalo i plaćanje za povratnu kartu prve klase i staranje da se Prisila svakodnevno javlja kući.

Prisila ga je ponovo posetila tog Božića i na kraju su joj roditelji dozvolili da se trajno preseli u Memfis u martu 1963, pod uslovom da će se par na kraju venčati.

Izgleda da romantična ljubav nije bila suđena

Elvis je zaprosio Prisilu oko decembra 1966, na podsticaj svog zloglasnog menadžera, pukovnika Toma Parkera.

Venčali su se pet meseci kasnije, 1. maja 1967. u Las Vegasu. Pukovnik Parker nije gubio vreme kako bi obezbedio što je moguće više publiciteta tokom događaja, koji je uključivao konferenciju za štampu neposredno posle osmominutne ceremonije. Prijem za doručak, za koji se procenjuje da košta oko 10.000 dolara, uključivao je nekoliko poslovnih saradnika zajedno sa porodicom i prijateljima para.

Par je sačuvao intimnost do bračne noći, prema Prisilinoj biografiji, a posle venčanja otišli su na medeni mesec u Palm Springs.

Tek oko mesec dana kasnije Prisila je otkrila da je trudna. Elvis i Prisila su dočekali svoje jedino dete, Lizu Mari Presli, 1. februara 1968. godine. Kada je Liza Mari rođena, Prisila je imala 22 godine, a Elvis 32 godine.

Trudnoća tako rano u njihovom braku nije bila deo njihovog plana.

- Prve godine sam želela da budem sama sa Elvisom, bez ikakvih odgovornosti ili obaveza - rekla je Prisila za "Orlando Sentinel" 1985. godine. Iako se u početku činilo da je trudnoća dobra za njihovu vezu, Prisila se prisetila da je Elvis tražio razdvajanje, naizgled iznenada.

- "Sila, moram da imam vremena da razmislim. Stvari jednostavno ne idu kako treba. Bilo bi dobro da nas dvoje uzmemo malo slobodnog vremena, kao što je probno razdvajanje. Da budemo odvojeni jedno od drugog na neko vreme", rekao mi je. Mislim da Elvis zaista nije nameravao da me ostavi. To nije bio njegov stil. Kasnije sam shvatila da je i on imao brige o tome kako će beba uticati na njegov život - rekla je Prisila.

Dva dana kasnije, ta pomisao je prošla i razdvajanje se više nikada nije pominjalo, dok nije usledilo Prisilino priznanje o prevari.

Svet je bio zaljubljen u mladi par i ono što je izgledalo kao njihova savršena porodica. Ali vanbračne veze, koje su imali oboje i naporan raspored pevača, tokom njegovog povratka muzici nakon filmske karijere, pokazali su se kobnim za njihovu vezu.

Par se razdvojio 24. februara 1972. godine, a pravno razdvajanje je podneto 26. jula te godine. Zvanično su se razveli 9. oktobra 1973, složivši se da će deliti starateljstvo nad Lizom Mari.

Ipak su nastavili da se podržavaju i poštuju

Uprkos razvodu, Prisila je ostala važna osoba u Elvisovom životu. I on je podržavao Prisilinu karijeru, uključujući i pomoć da otvori svoju prvu radnju 1973. Pevač je živeo u Grejslendu do 16. avgusta 1977, kada je pronađen bez svesti na imanju sa samo 42 godine.

Nakon njegove smrti, njihova ćerka Liza Mari je proglašena jedinim korisnikom imanja. Kasnije, 1982. godine, Prisila je objavila da će njihov dom Grejslend postati memorijalni muzej za pokojnog pevača i biti otvoren za javnost. Dobila je kontrolu nad"Elvis Presley Enterprises" i od tada je pomogla u očuvanju Elvisove zaostavštine, uključujući davanje blagoslova za novi biografski film iz 2022. godine, "Elvis".

Prisila je primetila da ju je Elvisova pogrebna povorka podsetila na to koliko je pevač bio voljen.

- Izaći i videti kako su ulice krcate sa obe strane sve do groblja. Videli biste poglede, videli biste ljude kako plaču, histerični, padaju u nesvest, i to je bilo tako upečatljivo - ona je rekla za "Today".

Nakon što je objavljen zvanični trejler za "Elvis", Prisila je otišla na "Instagram" da podeli kako se oseća u vezi sa tim projektom. Ona je izjavila da je trejler pogledala više od deset puta i da je bila u suzama kada je čula koliko njena ćerka voli film.

- Proživela sam svaki trenutak u ovom filmu. Trebalo mi je nekoliko dana da savladam emocije, kao i Lizi.

Prisila je prisustvovala dodeli Zlatnih globusa kako bi proslavila "Elvisa" sa svojom ćerkom Lizom Mari, nekoliko dana pre ćerkine smrti.

Elvis joj je branio da se ostvari karijerno

Hal B. Valis, holivudski producent, koji je finansirao mnoge od Elvisovih ranijih filmova, pokazao je interesovanje za potpisivanje ugovora sa Prisilom.

Elvis, međutim, nije imao nameru da dozvoli svojoj ženi da ima bilo kakvu karijeru; po njegovom mišljenju, što nije bilo neuobičajeno u to vreme, mesto žene bilo je u kući, da brine o svom muškarcu. Prisila je pokazala interesovanje za ples i manekenstvo, ali njeno poznavanje Elvisovog stava značilo je da ih je zadržala za sebe, kao hobije, umesto da se bavi njima kao karijerom. Jednom je dobila priliku da bude model za lokalnu prodavnicu, ali kada je Elvis čuo za to, zamolio ju je da odustane od toga.

Prisili je prvobitno bila ponuđena uloga jednog od anđela u "Čarlijevim anđelima". Odbila je ulogu jer joj se nije svidela ideja i scenario. Prisila je debitovala na televiziji kao kovoditeljka "Those Amazing Animals" 1980, a 1983. dobila je svoju prvu priliku da profesionalno glumi u epizodi druge sezone serije "The Fall Guy". Zatim je našla ulogu u televizijskom filmu pod nazivom "Ljubav je zauvek", gde je glumila zajedno sa Majklom Landonom.

Iako se lepo slagala sa ekipom, a njenu glumu hvalilo je nekoliko njenih kolega, smatrala je da je teško raditi sa Landonom na setu. Nakon emitovanja televizijskog filma, Presli je dobila ulogu Džene Vejd u sapunici "Dalas". Ona je zapravo bila treća glumica koja je igrala ulogu Džene, ali je igrala najduže. Presli je napustila šou 1988. nakon pet godina. Tokom njenog mandata u seriji, ponuđena joj je uloga Bond devojke Stejsi Saton u "A View to a Kill", koju je odbila zbog neslaganja radnog rasporeda.

Presli je 1988. godine glumila zajedno sa Leslijem Nilsenom u filmu "Goli pištolj: Iz dosijea policijskog odreda", kao Džejn Spenser. Kritičar Rodžer Ebert pohvalio je njenu izvedbu, rekavši da je njen "laki komični dodir" pomogao da se uravnoteži preterani humor u filmu. Glumila je i u nastavcima, a filmovi su bili i te kako gledani u bisokopu.

Između snimanja ovih filmova, pojavila se u "The Adventures of Ford Fairlane". Sredinom do kasnih 1990-ih gostovala je u hit televizijskim emisijama "Melrose Place", "Touched by an Angel" i "Spin City".

Presli je debitovala u pantomimi u "Snežani i sedam patuljaka" u Londonu, tokom Božića 2012. godine, glumeći zajedno sa Vorvikom Dejvisom. Ona je ponovila svoju ulogu zle veštice u Mančesterskoj operi 2014. godine, kako piše "Vikipedija".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ivana Davidović o DISCIPLINI, porodici i planovima za budućnost

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona