• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ko je dama koja stoji iza lika Beti Bup: Jedna je želela da povrati slavu, ali je "prava Beti" otkrivena

Vreme čitanja: oko 4 min.

Čija je fraza "Bup-up-a-dup" ?

  • 0
Helen Kejn, Beti Bup, Bebi Ester Foto: Wikipedia, Shutterstock, Wikimedia

Maks Flajšer, animator crtanih filmova, kreirao je Beti Bup, koja je postala kulturna ikona 1930-ih godina.

Simbol prošlih dvadesetih i sve njihove divne razuzdanosti, crtani film je bio hit kod odraslih, a kasnije i kod dece, kada je postao prigušeniji. Iz znatiželje da se dozna koja dama stoji kao muza ovog stvaratelja, nastala je velika debata koja je zatvorila vrata jednoj karijeri.

Lik čuvene Beti Bup

Beti Bup je predstavljala potpuno ostvarenu ženu. Drugi ženski crtani filmovi iz tog doba, poput Mini Maus, bili su skoro replike njihovih muških kolega sa samo nekoliko promenjenih detalja, animacije nisu poprimile ljudski ženski oblik i prikazivane su kao detinjaste. Beti je, sa druge strane, predstavljala pravu "feme fatale" u crtaću i bila je otvoreno protiv starih vrednosti koje su živeli njeni roditelji i prethodne generacije.

Hejsov kodeks, sa ograničenjima "slobodnijih" prikaza na filmu je skoro sasvim ugasio lik Beti Bup, te se kasnije pretvara u jednu skromniju ostvarenu devojku. Iako je promenjena karakterno, ostala je upamćena kao kada je prvobitno viđena i ime je koje se ne zaboravlja.

Njen izgled, nošnja provokativnije odeće, crveni karmin, krupne oči i tada popularna frizurica sa malim uvojcima, postavio je pitanje ko je inspirisao Flajšera da kreira ovakav lik? 

Mnogi veruju da je Helen Kejn, pevačica tog vremena, bila velika inspiracija za Beti Bup, pogotovo kada je u pitanju izgled. Međutim, oko toga se dugo vodila diskusija, jer je uključena i džez pevačica poznata kao Bebi Ester.

Ko su Bebi Ester i Helen Kejn?

Ester Li Džons je poznata džez pevačica dvadesetih godina, a umetničko ime - Bebi Ester, dobila je po svom upečatljivom načinom pevanja, jer je često koristila svoj "bebeći" glas.

Ester je bila poznata po tome što je koristila fraze poput "bup-up-a-dup" ili "bu-bu" i "du-du", koje će kasnije postati i potpis crtanog filma.

Helen Kjen je bila američka pevačica, koja je najveću popularnost stekla istim tim konkretnim stilom pevanja i učestvovanju u stvaranju lika Beti Bup. Pored neospornog talenta za pevanje, Kejn se pojavljivala i u nekoliko filmova, a često je njen glas vladao filmskom muzikom. Kasnije je došlo do potpunog pada karijere, kada je odlučila da podnese tužbu za "korišćenje nenog identiteta" u crtanom filmu.

Ipak, stvari su se zahuktale kada je došlo do pitanja ko je zapravo govorio poznati fraze i čije su zasluge za inspiraciju lika Beti Bup.

Zaplet i pokušaj povratka popularnosti

Pravi razlog zašto se vodila debata oko toga koja dama inspiriše lik Beti Bup leži u tome što je prvobitno kreator Maks Flajšer nameravao da Beti bude karikatura Helen Kejn - iako on u to vreme nije znao da je postojala i Bebi Ester, koja je prednjačila u stilu pevanja.

Godine 1930. Beti Bup se pojavila u jednom crtanom filmu kao francuska pudlica, a tek 1932. godine postaje čovek, kada su se njene uši pretvorile u viseće minđuše. Međutim, stvari su se malo zaokrenule iste godine kada je Helen podnela tužbu od 250.000 dolara protiv Maksa Flajšera zbog iskorišćavanja njene ličnosti i imidža.

Tokom ovog suđenja otkrivena je prava Beti Bup. Menadžer pozorišta Lu Volton je svedočio da je Helen Kejn videla nastup Bebi Ester u aprilu 1928. Na tom nastupu Ester je pevala pesmu koristeći se frazama poput "bup-bup-a-dup", pevane u celom performansu. Samo nekoliko nedelja kasnije, Kejn je počela da peva istim načinom kao i Ester.

Lu Volton je takođe svedočio da je 1925. lično naučio mladu Bebi Ester njenom prepoznatljivom džez-sket stilu, tačnije, da peva sa ubacivanjem zvukova, onomatopejom i sličnim vokalnim poštapalicama kako bi doprinela svojim izvedbama. Plan Helen Kejn je propao.

U vreme kada je suđenje održano, Bebi Ester je već preminula, ali ona nije jurila zasluge za ovo otkriće, niti se uplitala u odbranu svog autentičnog stila pevanja. Sa druge strane, karijera Helen Kejn je krenula nizbrdo, a ovo su smatrali lakim načinom da povrati svoju popularnost.

Beti Bup Betty Boop Foto: Shutterstock

Nakon suđenja koj je trajalo dve godine, Maks Flajšer je uspeo da locira zvučni film iz 1928. godine, u kom Bebi Ester jasno dodaje "bup" fraze i sve ostalo. Slučaj je konačno zatvoren, nakon čega Kejn nije izašla proslavljena.

Sudija je naveo kako nije uspela da da nijedan dokazani razlog tužbe i da je smatrao da Kejn definitivno nije prva započela takvo istaknuto pevanje. Takođe je dodao kako čak ni lik nije inspirisan kompletno njom, jer više podseća na  druge pevačice, poput Klare Bou, kako prenosi "Littlethings.com".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ko je zapravo Vjera Mujović: Glumica za Ona.rs o predstavama i motivima za bavljenje glumom i naukom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona