• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kristin Skot Tomas: Aristokratska lepota koja produbljuje svaku njenu ulogu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Godine 2003. imenovana za oficira Ordena Britanske imperije (OBE) na Kraljičinim rođendanskim počastima, a 2015. godine, na novogodišnjim počastima, odlikovana je Damom komandantom Ordena Britanske imperije

  • 0
Kristin Skot Tomas

Foto: Shutterstock

"Engleski pacijent",  „Gorki mesec“, „Četiri venčanja i sahrana“ filmovi su koji su obeleženi njenom otmenim likom. Za „Engleskog pacijenta“, u kome je igrala zanosnu Ketrin Klifton, nominovana je za Oskara u kategoriji najbolja glavna glumica. Filmska partnerka Rejva Fajnsa ovekovečila je ovo ostavrenje svojom ulogom i motiv preljube ublažila velom iskrene ljubavi.

Engleska glumica Kristin Skot Tomas rođena je 1960. godine u Redrutu, Kornvol. Majka joj je bila Debora (Hurlbat), otac  poručnik Sajmon Skot Tomas, koji je bio pilot britanske kraljevske mornarice. Kako je zabeleženo u njenoj Imdb mini-biografiji, otac joj je u nesreći leta 1964. Njen očuh, poručnik Simon Idiens, takođe pilot, umire šest godina kasnije pod sličnim okolnostima.

Kako navodi "Vikipedija", ona je starija sestra glumice Serene Skot Tomas, nećaka admirala Ser Ričarda Tomasa (bivši Crni Rod), unuka Vilijama Skota Tomasa (koji je komandovao HMS Impulsive tokom Drugog svetskog rata) i pra-pra-nećakinja polarnog istraživača kapetana Roberta Falkona Skota.

Sebe naziva Britankom i Francuskinjom

Sa 19 godina odlazi u Pariz. Tamo započinje studije drame i biva primećena. U Parizu se udala za francuskog doktora Fransoa Olivijena, sa kojim ima troje dece - Hanu, Džozefa i Džordža. Razveli su se 2005. godine.

Pošto je dugo živela u Francuskoj, tečno govori francuski i to ju je navelo da igra uloge u mnogim francuskim filmovima. Čak je u intervjuima rekla da se podjednako identifikuje i kao Britanka i kao Francuskinja.

The English Patient, Ralph Fiennes, Kristin Scott Thomas

Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Glumačka karijera Kristin Skot Tomas postaje vidljiva ulogom Meri Šeron u filmu "Under the Cherri Moon", objavljenom 1986. godine. Ulogom Brende Last u adaptaciji filma "Šaka prašine" (1988) Evelin Vo, donela joj je britansku filmsku nagradu Evening Standard za najperspektivnijeg novajliju. Usledile su uloge sa Hjuom Grantom u filmovima "Bitter Moon" i "Four Veddings and a Funeral", gde je osvojila BAFTA nagradu za najbolju sporednu glumicu.

Jedna od najpriznatijih engleskih glumica ne uživa u publicitetu.

Sebe naziva "glumicom koja stari"

Kako prenosi "Theguardian.com", ona je očaravajuće lepa, ali sebe naziva „glumicom koja stari“ i stalno govori: „Strašno sam stara“ ili „Pozitivno sam stara“. U stvari, to što sam drevna bi moglo da olakša stvari, jer ona dodaje: „Nekako sam, kako bi Francuzi rekli, 'zaglavljena između dve stolice', jer više nemam 40 godina i nekako sam zavodnica, a ja sam još nisam baka."

Ovaj medij ističe da je ona veoma drugačija glumica. "Za početak, veoma mali broj britanskih glumaca radi na stranom jeziku, a kada stigne u studio u Parizu gde se srećemo, toliko je van navike da govori engleski da stalno počinje rečenice na francuskom. Nešminkana je i nosi naočare koje su, kako kaže, veoma korisne za odvraćanje pažnje: „Zato što ljudi ne misle, o, ko je ta starica sa okruglim naočarima?“

U svakodnevnom životu, kao žena srednjih godina, sve manje pažnje posvećuje izgledu, i sve više, kaže, želi da bude nevidljiva.

Otvoreno o nedostacima filmske industrije

Glimica je za "Theguardian.com" otvoreno govorila o stanju u filmskoj indistiji i potrebi da se više misli na sredovečne ljude.

"Ona misli da filmska industrija možda tek počinje da shvata da postoji tržište za filmove o starijim ljudima. Stanovništvo stari, za početak – „Tako da moraju da naprave nešto što će nas zabaviti“ – i filmovi sada imaju komercijalni vek daleko od prihoda na blagajnama, što čini dominaciju tinejdžera na sedištima u bioskopima manje važnom.

- Samo mislim da zaista treba da postoje priče o ljudima koji su prošli kroz život i koji se još uvek nadaju - rekla je.

48839239

Kristin Skot Tomas

Državna odlikovanja

Kako prenosi "Tvovermind.com", Kristin Skot Tomas je 2003. godine imenovana za oficira Ordena Britanske imperije (OBE) na Kraljičinim rođendanskim počastima, a 2015. godine, na novogodišnjim počastima, odlikovana je Damom komandantom Ordena Britanske imperije.

Ove počasti su bile priznanje za njene zasluge u drami. Nije samo u Velikoj Britaniji dobila počasti, odlikovala ju je i francuska Vlada, 2005. godine za viteza Legije časti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ko je zapravo Vjera Mujović: Glumica za Ona.rs o predstavama i motivima za bavljenje glumom i naukom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona