• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Studirala je po cenu da joj karijera propadne, ali ju je Oskar strpljivo sačekao: Priča Natali Portman

Vreme čitanja: oko 4 min.

Danas proslavlja 42. rođendan kao glumica velikih dostignuća, sa krunom ponosne mame dvoje dece

  • 1
Natalie Portman Foto: Tanjug/AP

Natali Portman je rođena u Izraelu, a godinama osvaja uloge Holivuda, srca publike, kao i Oskara za najbolju žensku ulogu 2010. godine.

Život joj je obeležen raznim uspesima, od diplome psiholga, preko glume, modelinga, ali i porodične ljubavi. Danas Natali proslavlja 42. rođendan.

Ozbiljno ponašanje u detinjstvu otvorilo joj je puteve ka snovima

Natali Heršlag (kasnije Portman) je rođena devetog juna 1981. godine u Jerusalimu, zapravo na rođendan svoje majke.

Porođaj je bio veoma komplikovan, ali su na kraju sa svojom prvom i jedinom ćerkom Natali majka Šeli i otac Avner započeli svoj skroman porodični život.

Njen otac je poreklom Izraelac i radi kao lekar, dok Šeli, njena majka, obavlja posao domaćice, ali sa punim radnim vremenom. Dosta biografija o Natali navodi njenu majku kao umetnicu, ali i za to postoji objašnjenje. Naime, Natali ju je nazivala umetnicom jer je "žonglirala" sa domaćinstvom i vaspitanjem.

- Uvek se naljuti na mene ako kažem da je domaćica, jer kaže da zvuči kao da je udata za kuću. Pa sam počela da govorim da je umetnica i da je to studirala na koledžu. Ali su me svi upitkivali kakvom se umetnošću bavi, da li slika, kojim bojama... Zato sada samo kažem da je mama. To radi - opisala je Natali jednom prilikom.

Dok je bila veoma mala, preselili su se u Njujork, kako bi tamo otpočeli novi život. Natali u Njujorku započinje svoje školovanje, a ubrzo se u njoj bude interesovajna za umetničke discipline kao što je balet. Bez razmišljanja, roditelji je upisuju u školu baleta. Natali je malu sebe opisivala kao ambiciozno dete, ali i da je bila dosta drugačija, jer se ponašala mnogo ozbiljno i uvek je znala šta želi.

Kada je imala 10 godina, u jednoj piceriji ju je zapazila menadžerka jedne kozmetičke kompanije i ponudila joj da radi kao dečji model u njenoj kompaniji. Međutim, Natali je još tada ozbiljno shvatala svoje snove, odbila je ponudu i iskoristila priliku da potraži menadžera koji će joj pomoći da započne svoju glumačku karijeru.

Tako je, 1994. godine, prošla audiciju za mjuzikl na velikoj sceni "Brodveja" i zajedno sa Britni Spirs je izabrana kao zamena za glavnu ulogu.

Diploma psihologa u kombinaciji sa glumačkim talentom na velikom platnu

Šest meseci nakon prve uloge dobila je glavnu ulogu u ozbiljnoj drami. Tada je odlučila da prikrije svoj pravi identitet i preuzima bakino devojačko prezime Portman kao njeno umetničko ime.

U drami je njen lik imao eksplicitne scene i scene ubijanja, sa kojim se njeni roditelji nisu slagali. Međutim, kao dokaz da je ona prava za tu ulogu, uklonjene su takve scene. Međutim, kritičari su smatrali da ona nema "ono što je potrebno" da bi iznela tako tragičan karakter. Nakon ove uloge, Natali se vraća u školu. To, ipak, nije sprečilo ponude da se nižu, te je tokom letnjeg raspusta glumila u još nekoliko filmova, dok je u jednom očuh bio Al Paćino.

Nakon ovih fantastično odrađenih uloga, pozivi za glumu u mjuziklima, filmovima i predstavama samo su se ređali na tanjir mlade Natali. Ubrzo je uspela da dobije ulogu u "Ratovima zvezda", ali je prikrila svoje znanje o ovim filmovima, te ih je sve pogledala tik pre snimanja.

Godine 2000. odlučuje da upiše fakultet psihologije i time je odložila prilike za nekoliko godina kasnije. U toku leta je odlazila i glumila na "Brodveju", te se krajem sezone vraćala na marljivo i uspešno učenje. Govorila je da joj nije bitno ako joj fakultet "uništi" glumačku karijeru, jer bi radije bila obrazovana i pametna, nego glumica.

No, sa velikim uspehom je diplomirala 2003. godine, što su direktori planiranih filmova jedva dočekali. Već 2004. godine zauzima mesto u nekoliko filmova. Zbog specifičnih crta lica, postala je zaštitno lice i model mnogim kompanijama mode, šminke i lepote.

Uloge koje iznosila uvek su imale neku psihološku pozadinu karaktera, koje je Natali vešto realizovala i time zasluženo osvojila svoju prvu nagradu Zlatni globus i bila nominovana za Oskara. Iskakala je iz u uloge u ulogu i samim tim postala redovna na filmskim festivalima širom sveta.

Ulogom balerine u psihološkom hororu "Crni labud" 2010. godine dobila je neverovatne kritike i ubrzo je njena karijera bila na samom vrhu holivudskog neba. Za tu ulogu je osvojila nekoliko nagrada, ali i Oskara za najbolju žensku ulogu.

Ovaj film joj doneo i poznanstvo sa sadašnjim suprugom Bendžaminom Milpidom, francuskim plesačem i koreografom. Nakon dve godine su se venčali. Natali je rame uz rame sa svojim dragim nastavila da obležava uloge velikih filmova, a mladi je najčešće pamte po heroini sa čekićem u filmu "Tor".

Svoje prvo dete, sina Alefa, dočekala je 2011. godine, dok je ćerkicu Ameliju dobila 2017. godine, prenosi "Wikipedia.org"

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ko je zapravo Vjera Mujović: Glumica za Ona.rs o predstavama i motivima za bavljenje glumom i naukom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Shlomo

    9. jun 2023. | 12:54

    Oskara joj nije dodelilo njeno glumacko umece vec njeno prezime.Talentovanih IMA i prévise Ali prezime je kljuc za bravo.

    Podelite komentar