• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Životna priča Julke Jovanović, prve dame na beogradskim šinama

Vreme čitanja: oko 3 min.

Julka je upravljala čuvenom "topčiderskom trojkom", a putnici su obožavali da ih vozi jedna dama

  • 0
Julka Jovanović, prva žena koja je vozila tramvaj u Srbiji Foto: Privatna arhiva

Ulice Srbije nose tragove mnogih zaboravljenih imena, a ovoga puta nas linija beogradskog tramvaja vozi čak do '40-ih i '50-ih godina prošlog veka. Na mestu vozača ove priče sedi jedna hrabra žena, Julka Jovanović.

Julka je rođena 1918. godine i dolazi iz Knjaževca.

Ostvarila se kao supruga i ponosna majka troje dece, ali period koji je usledio 1941. godine teškim mukama se obrušio na leđa mlade Julke.

Te godine je njen suprug u ratu izgubio život, a decu joj odvode u domove, jer su vremena za žene bila veoma izazovna i striktna. Bez posla, država nije smatrala da je moguće zadržati decu kod sebe.

Međutim, hrabrost i želja za boljim životom ove žene bila je njen najveći pomoćnik.

Julkina unuka Jasmina Gojković za "Blic.rs" govorila je o životu svoje bake. Objasnila je da je sistem tada osporavao školovanje žena i da je njena baka pravi primer toga. Julka je bila domaćica, a njen brat je bio poštovani hirurg.

Onog momenta kada su joj deca oduzeta shvatila je da mora učiniti sve što može kako bi ih vratila. Tako započinje njena borba. Brat joj je pomogao da dođe u Beograd, gde započinje život u Železniku.

Tu upoznaje jednu ženu po imenu Berta, koja je radila kao kondukter i ponudila da joj Julka postane koleginica. Julka započinje svoj rad kao kondukter, što je takođe neobično zanimanje za ženu u to vreme. Međutim, ovo ipak nije bilo dovoljno da povrati svoju decu.

Julka Jovanović, prva žena koja je vozila tramvaj u Srbiji Foto: Privatna arhiva

Ubrzo Julka započinje da radi dva posla. Kada bi završila smenu kao kondukter, odlazila je da čisti tramvajske šine. Zbog sramote koju je osećala, često bi se skrivala u žbunje pored puta, kada neko prolazi, ali sve je to činila kako bi ponovo bila sa svojim najmilijima, kako je podelila njena unuka Jasmina.

Uspela je da prikupi sumu koja bi joj omogućila da ponovo bude pod istim krovom sa svojom decom, te je krenula u potragu za njima, sve dok sve troje nije ponovo imala u svom naručju.

Ubrzo, Julkin život je promenio svoj pravac nabolje, kada se pojavio konkurs za žene vozače tramvaja. Nije oklevala ni sekunde, te se prijavila.

Na šinama Beograda, kao prva žena u sedištu vozača, tramvajem je upravljala Julka.

Jasmina prepričava da se promenama brzo prilagodila. Stolica nije bila po njenoj meri, pa je uvek dodavala jastuke na sedište.

Julka je upravljala čuvenom "topčiderskom trojkom", a putnici su obožavali da ih vozi jedna dama.

- Jednom su joj u Nemanjinoj otkazale kočnice i išla je pravo na policajca. Baka se setila da se u tim trenucima koristi pesak i uspela je da zaustavi tramvaj. Svi su joj aplaudirali. Međutim, sećam se i da joj je jednom neki muškarac, dok je vozila, dobacivao ružne reči. Baka je ćutala i ćutala, a onda je zaustavila tramvaj i udarila čoveka nekoliko puta metalnom šipkom - opisala je Jasmina, govoreći za "Blic.rs" neprijatne situacije koje su sačekale njenu baku na poziciji prvih žena u poslovima muškaraca.

Julka Jovanović, prva žena koja je vozila tramvaj u Srbiji Foto: Privatna arhiva

Ljubav prema poslu nije je napustila ni kada se penzionisala, te je uživala u vožnjama tramvaja i nakon završenog radnog veka i uspešno ju je prenela i na svog sina i unuke, navodi Jasmina, koja je takođe polagala za vozača, ali ju je život naveo na druga zanimanja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Izložba Zlatne niti ćirilice u Muzeju Vuka i Dositeja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona