• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dragana Mirčetić svojim dizajnom spaja modu i umetnost: Emocije je prenela na vanvremenske komade ručne izrade

Vreme čitanja: oko 3 min.

Modna interprentacija umetnosti - Dragana suptilno tananim nitima spaja umetnost i modu, nudeći svoj doživljaj ove dve oblasti koje se uspešno prožimaju u njenim najnovijim radovima

  • 0
Dragana Mirčetić Foto: Tanja Bažalac

Ogrlice, narukvice i drugi komadi nakita nisu samo moderni predmeti koje nosite. Nakit se takođe može smatrati umetničkim delom. Može odražavati širok spektar stilova ili žanrova, kao što su retro ili starinski stilovi, ili moderniji i savremeniji stilovi. Sve ovo ide u korist očuvanja tradicije i podsećanje na antikvitetne predmete ili u korist implementiranja potpuno novih trendova za pamćenje.

Draganu Mirčetić, umetnicu i dizajnerku, želja za pronaženjem širih i novih izražajnih mogućnosti dovela je do izgradnje autentičnog i prepoznatljivog stila u izradi ne samo nakita, već i torbi i kaiševa. Njen brend je vrlo brzo prepoznat na srpskoj umetničkoj sceni, a u razgovoru sa njom za Ona.rs saznajemo da je vrlo priznata i na međunarodnom nivou.

Zanatlijsko znanje pretočila je u stvaranje ženstvenih i urbanih komada, namenjenih baš takvim damama. Sama Dragana teži besprekornoj tehničkoj izvedbi, fuziji dizajna i umetnosti, kao i transformisanju mašte u vrlo nosive aksesoare. A takve su i dame koje prepoznaju sve ono utkano u finalni produkt.

- Moj nakit je autentičan, za posebnu ženu koja će svom neobičnom stilu kao pečat dodati moju torbu ili nakit. U kreiranju se jedino time vodim, da svaki komad bude jedinstven. Modne trendove pratim, posećujem revije, jer sam veliki zaljubljenik u modu. Stava sam da modne trendove treba ispoštovati, poneti ih na svoj način, naravno, a da je aksesoar taj kojim ćemo ličnom stilu dati lični pečat. Stoga u kreiranju želim da on bude totalno autentičan, vanvremenski - počinje Dragana Mirčetić.

Ono što spaja svaku torbu, kaiš ili komad nakita jesu specifični meki materijali, najlepše nijanse vividnih boja i smeli istraživački putevi u procesu kreiranja.

Komadi u kojima se žene prepoznaju

Napominje da su žene te koje je inspirišu da stvara i to svojom strašću za modom, za izražavanjem, za posebnošću. Za muškarce ne kreira, jer kako kaže, oni su ti koji damama biraju autentične komade kao poklon i jedino što im je potrebno je dobra preporuka za biranje onog koji je satkan od odgovarajućeg materijala za posebne prilike.

- Omiljeni materijal za rad mi je koža, kojom sam opčinjena, kako njenom enormnom paletom kolora tako i fascinantnim teksturama, kojima se potpuno možete izraziti. Pored kože, naravno i poludrago kamenje, kako svojom lepotom prirode tako i energetskim isceljujućim potencijalom.

Drago i poludrago kamenje oduvek je bilo simbol moći i svaki od njih je imao svoje sveto značenje i to važi još iz vremena drevnih civilizacija. A kada su u pitanju torbe i kaiševi, njih izrađuje isključivo od prirodne italijanske kože, vrhunskog kvalita. Njen brend tako privlači poglede, ali istovremeno je dovoljno sveden da je nosiv, uklopiv u svakoj prilici, prikladan u svim kombinacijama, a istovremeno izlazi iz sezonskih okvira.

- Torbe su namenjene damama sa stilom, stavom, može ih poneti samo dama sa svojom posebnošću. Ta ista dama će moju torbu umeti da ponese u svim prilikama.

Kako u svetu izgleda Nedelja nakita

Unikatnost je prepoznata i u inostranstvu, bez plana da tako bude, putevi  i tržiste su se sami otvarali.

- Počelo je u Rimu, gde sam imala samostalnu izlozbu u italijanskoj galeriji. Tu sam dobila veliku podrsku kao kontakte, preko Rima do Milana.

Svoje komade prezentovala je na "Milano Jewelry Week Arte", "Milano Homi Fashion & Jewels Exhibition", kao i na "Roma Jewerly Week". Za one koji nisu znali da pored Nedelja mode postoje i Nedelje nakita, Dragana objašnjava kako to sve izgleda.

- Razlike postoje svakako i to velike u prezentovanju. "Fashion week" karakterišu uglavom revije i način na koji se autor/ dizajner predstavlja. Uglavnom su izloženi na modelima koji će ih poneti pistom, dok "Milano/Roma Jewerly Week" je postavka nalik izložbi. Atmosfera je ista, tu energiju bih poželela svakom dizajneru/autoru. "Milano Jewerly Week" je posebno karakterističan jer su na njemu izlagači u velikom broju i iz celog sveta. To je poseban doživljaj biti učesnik, dodala bih i jedini iz Srbije, među autorima celog sveta, čija dela su ravna skulpurama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona pita sa Batom Spasojevićem: O predstojećoj reviji, posvećenosti radu, trendovima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona