• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Rođendan Anđeline Džoli: Lepotica koja nije uspela u modelingu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Život jedne od najplaćenijih holivudskih glumica obeležili su brojni usponi i padovi

  • 0
Anđelina Džoli Angelina Jolie Foto: Profimedia/Zuma Press/Massimo Insabato

Anđelina Džoli  je Oskarom nagrađena glumica, filmska rediteljka, humanitarna i svetska slavna ličnost.

Danas proslavlja 48. rođendan, a život joj je ispraćen nizom velikih uloga i uspeha, kao i ostvarenja u svetu majčinstva. Mnogi je prepoznaju i kao jednu od najlepših žena sveta.

Uz glumce od detinjstva

Anđelina je rođena u Los Anđelesu u Kaliforniji, 4. juna 1975. godine.

Njeni roditelji, Džon Vojt i Marčelin Bertrand su bili glumci, što je značajno uticalo na njen život.

Samo godinu dana nakon njenog rođenja, roditelji joj se razvode i to dovodi do detinjstva punog problema. Deca su je zadirkivala zbog mršavog izgleda i nošenja naočara. Rasla je uz majku i starijeg brata Hejvena. Njena majka je nakon razvoda odlučila da napusti posao, kako bi se posvetila deci. Tada je Anđelina počela da prati rad njene majke u filmovima i zavolela je taj posao.

Sa šest godina je dobila svoju prvu ulogu na filmu, što joj je ostalo urezano kao veoma lepo iskustvo.

Kada je imala 11 godina, upisala se na Pozorišni institut i nastupila u nekoliko pozorišnih predstava. Ova rana obuka bila je važna za njenu "filozofiju glume", tačnije način na koji će se kasnije baviti ovim umetničkim poslom.

Okušala se u nekoliko navrata i kao model, ali neuspešno. Međutim, iz tog neuspeha javila se prva odluka da želi da postane glumica i sa 16 godina je upisala Institut za glumu.

Imala je težak odnos sa svojim ocem, a u  kasnim tinejdžerskim i ranim dvadesetim godinama takođe je patila od depresije i perioda samopovređivanja. Gledajući unazad, sebe je opisala kao mladu, ludu i vrlo samodestruktivnu osobu.

Njena glumačka karijera neko vreme nije uzimala maha, jer su je ljudi iz sveta kinematografije doživljavali kao "mračnu i pankersku pojavu".

Kroz glumu do humanitarnog rada

Profesionalnu filmsku karijeru započela je 1993. godine ulogom u naučnofantastičnom filmu "Kiborg 2". Usledilo je nekoliko uloga u manjim filmovima, a Anđelina je dobila dobre kritike, iako filmovi nisu imali veliki uspeh.

Već nakon četiri godine dobija svoj prvi "Zlatni globus". Kasnije joj se dešava čuvena "povezanost" sa ulogom, kada je glumila supermodela, devojku koja se borila sa svojom slavom i uspehom. Džolijeva je dobila pohvale za svoj nastup, međutim, za izvođenje lika usvojila je "metod glume" i poprimila slične karakteristike kao i uloga koju je igrala. Kao rezultat toga, postalo je teško nositi se sa tom ulogom, posebno jer su postojale neke paralele sa njenom sopstvenom borbom sa depresijom.

Uloge su se samo nizale, a karijera sve više rasla. Konačno, za ulogu u filmu "Prekinuta devojka" dobija i Oskara za najbolju žensku ulogu. Godine 2000. izabrana je za glavnu ulogu u filmu "Lara Kroft: Tomb Rajder". Ovo je bio njen najuspešniji komercijalni film, koji je postao jedan od najvećih filmova godine. Uloga je uključivala znatnu fizičku obuku za igranje avanturističkog i atletskog karaktera.

Snimanje ovog  filma u Kambodži inspirisalo ju je da se više zainteresuje za humanitarne aktivnosti. Postala je aktivni učesnik Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR). Mnogo je putovala u oblasti kao što su Darfur, Sijera Leone i Avganistan. Anđelina je jednom govorila kako trećinu svoje plate uštedi, trećinu da na troškove života, a poslednju trećinu daje u dobrotvorne svrhe.

Ubrzo je počela da pomaže i deci u školovanju, dajući prilog za sve potrebne stvari koje bi to omogućile mališanima u siromašnim zemljama.

Angažman u prevenciji raka dojke

Anđelina Džoli imala je preventivnu, dvostruku mastektomiju 2013. godine kako bi smanjila rizik od raka dojke. Lekari su joj rekli da joj geni ostavljaju 87 odsto šanse da razvije rak dojke.

Njena majka Marčelin preminula je od raka jajnika. Kada je Anđelina o tome javno govorila, mnoge žene su u njoj videle pokretač da i one provere svoje gene. Istina, bilo je mnogo i onih koje su ovakav potez slavne glumice javno kritikovale, ali se ona na to nije osvrtala.

Ljubav o kojoj je pričala planeta

Privatnost i poslovni segment kod Anđeline Džoli doživeli su sinergiju u vreme kad je počela da snima film "Gospodin i gospođa Smit" 2004. godine. Njen partner u filmu bio je Bred Pit, a film je bio poznat po hemiji koja je prštala između Anđeline i Breda. Dodatni "začin" za javnost, a posebno za novinare tabloida predstavljala je činjenica da je Bred u to vreme bio u braku sa Dženifer Aniston.

Brak je, naravno, pukao, a svet je dobio novi par o kom će pričati. Deceniju kasnije Anđelina i Bred su se venčali. U to vreme ona je iza sebe već imala dvostruko bračno iskustvo.

Za mnoge, njih dvoje su bili par iz snova. Prelepi, uspešni i zaljubljeni plenili su pažnju gde god da su se pojavljivali. Anđelina i Bred dobili su troje dece, a potom je ona još troje usvojila, na šta je, kaže, najponosnija. Međutim, 2016. godine "par iz snova" se rastao.

Džolijeva je postala jedna od najplaćenijih glumaca u Holivudu. Njeni filmovi redovno beleže komercijalne i kritičke uspehe, prenosi biographyonline.net

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona