• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

U manastiru Tumane mati Nektarija pravi unikatne sveće: Stigle su u svaki kutak sveta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sveće od čistog voska, ukrašene ružama, namenjene su za krsnu slavu, krštenja i venčanja

  • 1

Sveća kao simbol svetlosti vere ima poseban značaj u životu svakog pravoslavnog hrišćanina. Svi verski obredi – od najsrećnijih do najtužnijih, podrazumevaju paljenje voštanice.

U manastiru Tumane, velikoj srpskoj svetinji kod Golupca, mati Nektarija pravi unikatne sveće za radosne događaje – krsnu slavu, krštenja i crkvena venčanja.

Sveće koje izrađuje s puno ljubavi i u molitvenom duhu ukrašene su ružama od voska, te im tako nikakav dodatni dekorativni detalj nije potreban.

Iako se čini da je ovakve sveće lako napraviti, pogotovo onom ko ima veštinu „u rukama“, zadatak je i te kako izazovan. Trebalo bi potrefiti temperaturu vode, dobro razlistati vosak i pogoditi trenutak kad su krugovi napravljeni od voska dovoljno elastični za oblikovanje latica.

Baš kao što i odluka o monaškom životu u srcu treba da sazri i izdigne se iznad svih drugih ljubavi, tako i pravljenje ukrasnih sveća za radosne događaje mora da bude nadahnuto iskrenom ljubavlju okupanom molitvama.

Mati Nektarija to radi s lakoćom i velikom željom da u domove pravoslavnih vernika unese delić svoje kreativnosti svaki put kad se porodica okuplja s radošću u slavu Boga.

Tehniku je, kako kaže za portal Ona.rs, osmislila sama i volela bi da je prenese budućim generacijama. Ko će naučiti kako da ih napravi, zavisi od želje, posvećenosti i kreativnosti.

- Svako od nas ima neki talenat od Boga dat - kaže mati Nektarija.

Unikatne sveće iz đerdapskog Ostroga stigle su i do Amerike i Australije. Mnogi Srbi iz dijaspore koji su došli u Tumane da se poklone moštima Svetih Zosima i Jakova poželeli su da u svojim domovima „tamo daleko“ obeleže krsnu slavu uz plamen tumanske sveće. Da ih voštanica izrađena uz molitve, u svetinji kraj Tumanske reke, uvek podseti odakle su potekli i gde uvek mogu da se vrate.

Ljubaznošću mati Nektarije ispratili smo ceo proces izrade ovih sveća koji možete da pogledate u snimku na početku teksta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: U manastiru Tumane ljudi kleče pred ovom ikonom: Posle molitve dešavala su im se čuda

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Tea

    4. jun 2023. | 19:49

    Prelepo i unikatno,ovako nesto treba imati za svecane trenutke.

    Podelite komentar