• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Elen Pompeo, žena koja je glumila jedan lik punih 19 godina: Najplaćenija televizijska glumica?

Vreme čitanja: oko 5 min.

Žena koja je primer da su za slavu i prosperitet dovoljni talenat i istrajnost

  • 0
Ellen Pompeo, Elen Pompeo Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

"Grey's anatomy" ili "Uvod u anatomiju" je serija uz koju smo odrastali, sazrevali, učili, smejali se i plakali.

Prva sezona objavljena je neverovatne 2005. godine, a trenutno se očekuje snimanje dvadesete sezone. No, sve to ne bi možda bilo tako da heroina ovog kultnog fenomena nije Elen Pompeo koja igra čuvenu doktorku "Meredit Grej".

Brineta prodornih plavih očiju, krhkog stasa i specifičnog glasa, obeležila je ovu dramu i vinula se u najviši vrh glumačke elite.

- Neverovatna je doza seksizma i mizoginije koja je zastupljena na Tv-u. Kada je muški lik pun mana, zovemo ga "interesantnim, dubokim, kompleksnim", a kada je u pitanju žena onda je ona "u totalnom neredu". Žene sa manama su stvarne i potrebna nam je ta vrsta diverzije koja promoviše jednakost. Zato sam igrala ovu ulogu 19 godina - govori Elen Pompeo, a prenosi "Azquotes".

Odrastanje i ulazak u svet glume

Pompeo je rođena u Masačeutsu; njen otac je italijanskog a majka irskog porekla, te je tako Elen vaspitavana kao katolkinja.

Nakon što joj je majka umrla od slučajnog predoziranja lekom protiv bolova, kada je glumica imala samo četiri godine, njen otac se ubrzo potom ponovo oženio.

- Mislim da me je rana smrt majke naterala da cenim život - govorila je Elen.

Elen Pompeo Foto: Shutterstock

Godine 1995. preselila se u Njujork, gde joj je prišao direktor kastinga i upitao je da li bi želela da snimi reklamu za "L'Oreal".

Tako je za tadašnju dvedesetšestogodišnju devojku započela televizijska karijera; ušla je u svet snimanja reklama i malih nezavisnih filmova.

Na televiziji je debitovala 1996. godine gostujući u pravnoj policijskoj drami "Law&Order"; nakon toga pojavila se u još nekoliko kultnih serija poput "Friends", a 2002. dobila je glavnu ulogu u filmu "Moonlight Mile" koju su mnogi kritičari smatrali "vrednom Oskara".

Sporedne uloge igrala je i u evergrinovima poput "Catch me if you can" sa Leonardo Dikapriom i "Eternal sunshine of the spotless mind" sa Džim Kerijem. Iako su njene scene isečene iz tog filma, osećala se zahvalnom što ju je reditelj Mišel Gondri odabrao.

Kultni fenomen koji traje 20 godina

Pompeo je svoju prvu glavnu ulogu u televizijskoj seriji dobila 2005. godine u medicinskoj drami "Grey's anatomy" koju je kreirala Šonda Rajms. Igrala je naslovnog lika i protagonistkinju Meredit Grej - hirurškog stažistu.

U vreme početka emitovanja Elen je dobila sve pohvale na račun glume, a čuvena kritičarka Dajan Verts napisala je sledeće:

- Nova zvezda malih ekrana, Elen Pompeo, prenosi takvu emociju koju jednostavno ne možete da prestanete da gledate.

Godine 2011. potpisala je ugovor koji joj je povećao platu na 200.000 dolara po epizodi, sa zaradom od devet miliona dolara po sezoni. Ugovor je obnovila 2013, kada je zarađivala 350.000 dolara po epizodi, uz dodatnu isplatu od sindikacije. U ovom trenutku, bila je četvrta na listi najplaćenijih televizijskih glumica, po Forbsovoj listi, sa zaradom od 11,5 miliona dolara. Zatim se 2016. popela na lestvici i dostigla zaradu od 14 miliona dolara, što je povećanje od 32 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Brojke nisu prestajale da rastu. Od 2022. Elen je naplaćivala 575.000 po epizodi, plus dodatnih šest miliona od sindikacije, što ju je otisnulo u sam vrh televizijskog neba sa zaradom od 20 miliona dolara po sezoni.

Elen Pompeo Foto: Shutterstock

No, ovo nije jedino bogatstvo kojim glumica može da se pohvali; poput profita, nagrade za njen talenat pristizale su jedna za drugom.

"Meredit Grej" donela joj je pet nominacija za nagradu "People's Choice Award", uz odnete tri pobede. Dobijala je pregršt priznanja, a najvažnije je nominacija za najbolju glumicu od strane organizacije "Zlatni Globus". Elen tada nije pobedila, ali serija jeste, i to kao "najbolja dramska serija" - prenosi "Wikipedia".

Godine 2007. Pompeo i ženska glumačka ekipa dobile su nagradu "Women in Film, Lucy award" koja odaje počast onima "čiji je rad na televiziji pozitivno uticao na stavove prema ženama". Ono na šta su kritičari konstantno podsećali bilo je pitanje zašto Elen nije nominovana za Emija? Jer je to, kako navode, svakako zaslužila.

Od trinaeste sezone serije Elen se oprobala kao producent i režiser iste, a to je posao koji će nastaviti da obavlja iako je glumačku ulogu "okončala" sa osamnaestom sezonom.

- Napunila sam 53 godine. Moj mozak je kao loša kajgana. Moram da radim nešto novo. Mislim, zamislite, 19 godina snimanja to je duže nego što ljudi vaspitavaju svoju decu; kad dete napuni 18, pošalješ ga na koledž. Neizmerno sam zahvalna i počastvovana jer je ova serija inspirisala toliko generacija budućih lekara i medicinskog osoblja kao i ljude generalno. "Grey's Anatomy" ne činim ja, ona prevazilazi sve nas - govorila je Elen, a prenosi "Etonline".

Ljubav koju je delila sa Patrik Dempsijem, koji je glumio njenog muža "Dereka" do desete sezone, i dalje se smatra jednom od najvećih ekranizovanih ljubavnih priča.

Privatan život

Pompeo je upoznala Krisa Ajverija u prodavnici, dok je živela u Los Anđelesu, 2003. godine. Počeli su da se zabavljaju nakon šest meseci prijateljstva a venčali su se 2007.  Zajedno imaju dve ćerke i sina i žive porodičnu idilu.

Pompeo je žestoko kritikovala medije koji su sugerisali da pati od poremećaja u ishrani, nazvavši ih neodgovornim. U izdanju "Los Angeles Confidential" magazina, iz 2007. godine, rekla je da je zabrinuta za mlade devojke koje se ugledaju na nju.

- Ne želim da misle da gladujem ili ne jedem, moja građa je naprosto takva - izjavila je.

Elen je primer žene koja je dobila sve: blistavu, unosnu karijeru, skladan dug brak i zdravu decu. Od početka karijere pa do danas nije imala nijedan skandal i neizmerno je zahvalna na svemu što joj je život pružio.

- Holivud ne oprašta greške, zato sam neizmerno zahvalna na tome što sam uspela istovremeno da ostvarim sve svoje snove. Ali biti majka je najzabavniji posao koji sam imala - ističe diva.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ko je zapravo Vjera Mujović: Glumica za Ona.rs o predstavama i motivima za bavljenje glumom i naukom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona