• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Goldi Hon: Oskarovka koja će vam uvek izmamiti osmeh

Vreme čitanja: oko 5 min.

Honova je tokom karijere nizala filmske hitove, uglavnom u žanrovima kao što su komedija, satira ili drama

  • 0
Goldie Hawn Foto: Shutterstock

Ona je Goldi Hon, legendarna glumica, Oskarovka i producent, koja radi u američkoj filmskoj industriji više od tri decenije, zabavljajući svoju publiku svojim umetničkim ludorijama.

Kako podseća The Famous people, često je proglašavana jednom od najuspešnijih zvezda 20. veka. Honova je tokom karijere nizala filmske hitove, uglavnom u žanrovima kao što su komedija, satira ili drama.

Istina, imala je i padove, ali se uvek uspešno izdizala, kao feniks. "Ta devojka!", rečnica koja ju je obeležila još dok je glumila u skeču u humorističnoj seriji "Rovanov i Martinov smeh", slikovito opisuje njenu karijeru.

Goldie Hawn Foto: Shutterstock

Njen rad uključuje neke od najvećih blokbastera kao što su "Cactus Flower" za koji je osvojila i Oskara i Zlatni globus, "Foul Play", "Seems Like Old Times", "Klub prvih žena"... Za ulogu u filmu "Vojnik Bendžamin" dobila je nominaciju za Oskara za najbolju glumicu. Godine 2002. Honova se povukla sa velikog platna da bi se ponovo pojavila 15 godina kasnije sa filmom "Snatched".

Osim glume, producirala je i nekoliko filmova, a režirala je i televizijski specijal.

Nikada nije završila koledž

Plavooka glumica rođena je 21. novembra 1945. godine u Vašingtonu, u porodici Laure i Edvarda Rutlidža Hona. Njen otac, prezbiterijanac nemačko-engleskog porekla bio je muzičar u bendu, a majka, poreklom Jevrejka, posedovala je zlataru i školu plesa. Njena starija sestra Peti Hon danas radi kao publicista za zabavu. Imala je i brata koji je preminuo u detinjstvu.

Mlada Honova većinu detinjstva provela je u Takoma Parku u Merilendu. Od treće godine išla je na balet i step-ples. Kada je imala deset godina, igrala je u okviru baletske grupe "Russe de Monte Carlo" u produkciji "Krcko Oraščić".

Glumu je zavolela od detinjstva. Da bi nastavila glumačku karijeru, nakon srednje škole Montgomeri Bler u Silver Springu, upisala je Američki univerzitet, smer drama. Međutim, nikada nije završila koledž i ubrzo je napustila univerzitet.

Preko komedije do zvezda

Godina 1964. bila je veoma značajna njenu glumačku karijeru. Kako nije imala nikakvu diplomu, u početku je odlučila da daje časove baleta, kako bi imala izvor prihoda. Međutim, iste godine je debitovala i na sceni, igrajući protagonistkinju Juliju u produkciji "Romeo i Julija" na Šekspirovom festivalu u Virdžiniji.

Goldie Hawn, Goldi Hon Foto: Stewart Cook / Shutterstock Editorial / Profimedia

Takođe je debitovala i kao profesionalni igrač u mjuziklu "Kan-Kan" na Svetskoj izložbi u Njujorku. Veće sledeće godine radila je kao profesionalna plesačica, nastupajući kao go-go plesačica u Njujorku i Nju Džersiju.

U potrazi za novim plesnim poslovima, preselila se u Kaliforniju tokom druge polovine 1960-ih. U međuvremenu, oprobala se i u glumi igrajući ulogu "glupe plave devojke" u sitkomu CBS-a "Dobro jutro svete". Sreća joj se nasmešila kada je konačno stekla međunarodnu slavu sa redovnom ulogom u skeč seriji "Rovan & Martin Laugh-In" ("Rovanov i Martinov smeh").

Serija je trajala sve do 1973. godine, a Honova je glumila poletnu devojku poznatu po svojoj vedrini. Zahvaljujući ovom angažmanu imala je priliku da pokaže čitav spektar glumačkih emocija kroz svoj lik, a i njeno telo u bikiniju je takođe privuklo pažnju. Honova je postala je jedna od najpopularnijih glumica što joj je otvorilo vrata ka debiju na velikom ekranu.

Oskar za najbolju sporednu glumicu

Tokom 1968. godine igrala je ulogu živahne plesačice u filmu "Jedan i jedini, originalni, originalni porodični bend“, a već do početka 1970-ih njena nasmejana pojava donela joj je mnogo više filmskih uloga. Tako je 1969. pokazala žustrost i polet u filmu "Cactus Flover", u ulozi koja joj je donela Oskara za najbolju sporednu glumicu.

Nakon toga, Honova je samo nizala filmske hitove, uglavnom komedije. Između 1974. i 1975. godine glumila je u čak tri satirične drame: "Devojka sa Petrovke", "The Sugarland Express" i "Šampon". Već 1976. viđena je u filmu "Vojvotkinja i prljava lisica", ali je odmah posle odlučila da se odmori od filmova dve godine.

Obnavljajući svoju strast za glumom, vratila se 1978. godine, vodeći televizijsku emisiju koja je nosila njeno ime "The Goldie Hawn Special" i bila je magična kao voditeljka. Emisija je postala bila super-hit, što joj je donelo nominaciju za Primetime Emi. Uskoro se vratila i na veliko platno sa blokbasterom "Foul Play".

Tokom 1972. ova prelepa plavuša se okušala i u pevanju. Snimila je i izdala solo kantri ploču "Goldi", a album je dobio pozitivne kritike i kritičara i publike.

I osamdesete su bile veoma plodonosne za ovu talentovanu ženu. Godine 1980. igrala je u glavnom specijalu "Goldie and Liza Together". Emisija je bila veliki hit, osvojivši četiri prestižne nominacije za Emi. Iste godine je viđena u komediji "Vojnik Bendžamin", gde je bila i koproducent. Film je bio veoma uspešan i ljudi su obožavali Honovu, što joj je donelo i drugu nominaciju za Oskara u kategoriji najbolje glumice. Uspeh i slava nastavili su da je prate sve do kraja te decenije.

Pauza koja je trajala 15 godina

Devedesete su, međutim, bile "crno-bele" za Honovu. Snimila je komercijalno uspešne filmove kao što su "Prevareni", "CrissCross" i "Smrt joj pristaje", ali je pretrpela i ozbiljne kritike za filmove poput "Ptice na žici".

Početkom 1990-ih napravila je pauzu od snimanja, jer je brinula o svojoj majci pre nego što se vratila na film, ali kao producent satirične komedije "Something to Talk About". Oko 1997. godine debitovala je i kao reditelj sa televizijskim filmom "Nada".

Pred kameru je stala 1996, kako bi glumila u hit filmu "Klub prvih žena".

Njena karijera, međutim, doživela je veliki udarac kada su filmovi "The Out-of-Towners" i "Town & Country" propali. Ubrzo je "The Banger Sisters" iz 2002. bio njen poslednji film, nakon čega nije snimila ništa duže od deceniju i po.

Godine 2017. Honova je prekinula pauzu da bi glumila u komediji "Snatched".

Danas je uglavnom posvećena dobrotvornom radu. Godine 2003. osnovala je nevladinu organizaciju "Hon Foundation", koja ima za cilj pružanje programa obrazovanja mladih.

Kurt Russell Foto: Profimedia

Četiri decenije vanbračne ljubavi

Goldi Hon su tokom života pratile glasine o mnogim ljubavnim vezama. Prvi put se udala za plesača koji je postao režiser, Gasa Trikonisa, u maju 1969. godine u Honoluluu, na Havajima. Međutim, veza nije potrajala dugo i razdvojili su se u aprilu 1973.

Nakon rastave bila je u vezi sa brojnim muškarcima, uključujući Teda Grosmana, Bruna Vincela i italijanskog glumca Franka Nera.

Potom se verila za muzičara Bila Hadsona; venčanje je usledilo u julu 1976. U tom braku dobila je dvoje dece, sina Olivera i ćerku Kejt, koja je danas veoma popularna holivudska glumica. Brak se, međutim, raspao u avgustu 1980. godine.

Honova je takođe bila romantično povezana sa francuskim glumcem Ivom Renijeom, televizijskom zvezdom Tomom Selekom i marokanskim biznismenom Viktorom Draijem.

Međutim, od Dana zaljubljenih 1983. godine, Goldi Hon je u vezi sa glumcem Kurtom Raselom, sa kojim je već pune četiri decenije u vanbračnoj zajednici i sinonim su za holivudsku uspešnu vezu. Zajedno imaju sina Vajata.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona